• Українська
  • English
Приємний та небезпечний … поцілунок
Приємний та небезпечний … поцілунок

Приємний та небезпечний … поцілунок

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЦІЛУНКІВ. Всесвітній день поцілунків неофіційне свято, придумане в XIX столітті у Великобританії, а наприкінці ХХ століття було затверджено Організацією Об’єднаних Націй і отримало статус міжнародного. Святкується щорічно 6 липня.

Поцілунок – дотик губами до кого-небудь або чого-небудь для вираження любові або на знак вшанування. Поцілунки часто супроводжуються обіймами. Поцілунок є темою багатьох творів мистецтва.

Загалом поцілунок висловлює позитивні почуття людини, найчастіше почуття любові. Поцілунок може бути щирим і нещирим. Найвідоміший нещирий поцілунок в християнській культурі – це “поцілунок Іуди”, що походить із тексту Біблії і став ідіомою, що виражає вищу ступінь підступності людини.

Поцілунок в історії та міфології – оцінюється як ритуальний жест, символічний знак соціальних відносин, прояви міфів і релігійних відносин. На відміну від простого поцілунку, що має емоційне забарвлення, ця форма прояву відносин людей має соціальні корені: поцілунки королівських осіб в Середніх віках; поцілунок ієрархів християнських конфесій; триразовий вітальний поцілунок у слов’янських народів (чоловіків); поцілунок руки (Kiss Hand) – символ відданості міністрів британському монарху; поцілунок членів мафії з “хрещеним батьком”.

А вже в 1896 році поцілунок вперше був відображений у кіно – 30- секундний фільм Томаса Едісона так і називався – “Поцілунок”.

Поцілункові рекорди

Найдовший поцілунок: 14 лютого 2013 року пара з Таїланду встановила світовий рекорд, безперервно цілуючись 58 годин 35 хвилин і 58 секунд.

Найвитриваліший цілувальник: 15 вересня 1990 року на Мінесотському фестивалі відродження Альфред Вольфрам поцілував 8001 людину за 8 годин (тобто, по людині за кожні 3,6 секунди). У 1998 році він зробив спробу побити рекорд, поцілувавши 10504 людини.

Найнасиченіший поцілунками фільм: “Дон Жуан” (1926 рік, компанія “Уорнер Бразерс”). У ньому нарахували 191 поцілунок.

Найдовший поцілунок у кіно: Реджіс Тумі і Джейн Вайман цілувалися впродовж 185 секунд у фільмі “You’re in the Army Now” (“Тепер ти в армії”, 1941 рік), що займає 4% всієї тривалості фільму.

Найбільш ранні письмові відомості про поцілунки знайдені серед ведичних текстів Індії, що написані на санскриті, й які мають вік 3500 років.

Чинники, що вбивають у жінок бажання цілуватися: на першому місці – поганий запах з рота, на другому місці – запах поту, на третьому – коротке підборіддя у чоловіка. Чверть опитаних дівчат у віці 15-24 років призналися, що заради одного-єдиного поцілунку свого кумира вони з радістю погодилися б цілий рік гладити його сорочки.

Опитування показали, що чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять.

В середні віки в Італії чоловік, що поцілував дівчину на людях, повинен був обов’язково на ній одружуватися. У місті Неаполь закони були найжорстокішими: поцілувавшись на вулиці, можна було загриміти у в’язницю, а то і зовсім позбутися життя, якщо це відбулося на очах високої духовної особи.

В середньому людина за все життя витрачає на поцілунки 2 тижні.

Цікаві факти про поцілунки

З 1981 року дослідженням природи поцілунку займається Всесвітній комітет охорони здоров’я при ООН. Приємна робота, чи не так? А наукова назва процесу поцілунку – філематологія.

Що може змусити серце перекачувати щохвилини на один літр крові більше звичайного? Надати руху 28 м’язів тіла одночасно й миттєво підвищити артеріальний тиск? Спровокувати викид адреналіну, а також спалити дюжину калорій? Ранкова пробіжка, здача іспиту, побілка стель? Ні це – поцілунок.

Невинний поцілунок “чмок-чмок” спалює 5 калорій. Збільшивши інтенсивність цілування, ви можете спалити до 30 калорій за один поцілунок. Для порівняння: хвилина швидкої ходьби спалює всього 4-5 калорій.

Під час поцілунку від однієї людини іншій передається 278 різних культур бактерій. На щастя, 95 відсотків з них не представляють небезпеки.

Цілуючись, ми обмінюємося 9 мг води,0,7 гальбуміну,0,18 горганічних речовин, 0,7 мг жирів й 0,45 мг солі.

Поцілунки діють в нашому організмі як наркотик і можуть сприяти виділенню дофаміну (нейромедіатор, – біологічно активна хімічна речовина, яка в мозку людини передає емоційну реакцію та дозволяє відчувати задоволення і біль), який є життєвонеобхідною речовиною, нестача якої зумовлює погане самопочуття (пригнічений емоційний стан), а також призводить до дуже серйозних розладів руху та м’язової активності (наприклад хвороба Паркінсона). Надмірне виділення дофаміну викликає наркотичну залежність, подібну до дії кокаїну (мабуть, щоб таке трапилося, необхідно пристрасно цілуватися 24 години на добу).

Поцілунок достатньої тривалості набагато кращий, ніж жувальна гумка, нормалізує кислотність в порожнині рота. Цілуючись кожного разу після їжі, ви значно знижуєте ризик виникнення карієсу. Поцілунок викликає значне збільшення пульсу (до 110-120 ударів у хвилину у чоловіків і до 180 у жінок). А це приводить до поліпшення кровообігу, перекачуванню додаткового літра крові. Клітини при цьому отримують додаткову кількість кисню, а життєвий тонус підвищується. За допомогою довгого поцілунку можна позбутися гикавки. При французькому поцілунку працюють близько 30 м’язів, з них 12 відповідають за рухи губ і 11 – язика.

Хвороби поцілунків

Кілька років тому вчені встановили, що довгий і пристрасний поцілунок має цілющу силу. Він покращує кровопостачання головного мозку, стимулює діяльність ендокринних залоз і навіть посилює розпад жирової тканини. Крім того, у кров викидаються ендорфіни – так звані “гормони щастя”, які не тільки підвищують настрій, а й додають людині відчуття легкості та бадьорості.

З іншого боку поцілунки несуть в собі потенційну небезпеку – адже зі слиною передаються збудники багатьох хвороб. Перш за все, це стосується вірусної інфекції. Наприклад, вірус герпесу, що викликає всім відому “застуду”, легко переходить від однієї людини до іншої навіть при швидкоплинному поцілунку, звичайному “чмок”. А вже про пристрасних поцілунків і говорити нічого – це майже гарантоване зараження.

Справедливості заради треба сказати, що населення нашої планети майже поголовно інфіковано вірусом герпесу ще з дитинства. Він визначаться у 95% людей старше 20 років. Так що в більшості випадків зараження як такого не відбувається – просто партнери “обмінюються” тими вірусами, які у них вже є.

Найпоширенішою “хворобою поцілунків” вважається інфекційний мононуклеоз. Збудником цього захворювання є вірус Епштейна-Барра, який у величезних кількостях міститься в слині інфікованої людини. Після нещасливого поцілунку зараженого ніщо не турбує упродовж декількох тижнів.

Потім з’являються перші ознаки захворювання – головний біль, слабкість, загальне нездужання. А через кілька днів настає криза – температура підвищується до 39-40 С, з’являється сильна ангіна, збільшуються лімфатичні вузли. Після гарячкового періоду, що триває приблизно тиждень, симптоматика мононуклеозу йде на спад. Однак у більшості перехворілих вірус залишається в крові та в слині на кілька років, а іноді й на все життя. Такі люди є носіями хвороби і можуть заражати оточуючих. На жаль, специфічної профілактики цього захворювання немає. Не винайдено ні вакцин, ні сироваток, що перешкоджають зараженню цим вірусом. Так що будь-яка людина може стати жертвою мононуклеозу. Сама хвороба не є небезпечною і майже не дає ускладнень, проте триває вона довго і переноситься людьми досить важко. Так що потерпілий ще довго буде згадувати фатальний поцілунок, яким його “обдарував” хворий партнер.

Найпоширенішою “хворобою поцілунків” вважається інфекційний мононуклеоз. Збудником цього захворювання є вірус Епштейна-Барра, який у величезних кількостях міститься в слині інфікованої людини. Після нещасливого поцілунку зараженого ніщо не турбує упродовж декількох тижнів.

У медичній літературі все частіше й частіше згадується “синдром хронічної втоми”, скорочено СХВ. Ця патологія проявляється вираженої фізичної слабкістю, депресією, апатією і швидкою стомлюваністю. Довгі роки дані симптоми зв’язувалися з гіповітамінозом, постійними стресами, з чим завгодно, але тільки не з інфекцією. А зовсім недавно – в середині 80-их років – було встановлено, що в більшості випадків причиною такого стану є віруси. І вони теж передаються при поцілунку. І від них немає ніякої специфічного захисту, можна тільки обмежити контакти з малознайомими людьми. Через поцілунок можна заразитися і вірусом гепатиту В. Щоправда, це скоріше казус, ніж закономірність. Справа в тому, що передача цього мікроорганізму можлива тільки тоді, коли в слині є домішка крові. Так що “за єду” в кутах рота або кровоточивість ясен підвищують ризик передачі цієї інфекції. Але від неї можна вберегтися за допомогою вакцинації, яку проводять у три етапи: друге щеплення роблять через місяць після першої, а третю – через п’ять місяців після другої. Після цього ніякі, навіть найпалкіші поцілунки не небезпечні – щодо гепатиту.

Більшість фахівців визнає можливість передачі зі слиною і блідої трепонеми – збудника сифілісу. Це так званий “побутовий” шлях зараження. Крім поцілунків до нього відносять й інші контакти зі слиною – докурювання чужих сигарет, використання чужої губної помади чи посуду. За певних обставин інфікуватися можна навіть через горлечко пляшки, яку передають з рук в руки. Подібні прецеденти нечасті, і розглядаються лікарями як безглузда випадковість. Тим не менш, вони зустрічаються в медичній практиці і описуються в спеціальній літературі. Так що ніхто не може виключити вірогідність зараження сифілісом при звичайному поцілунку. Якщо у людини виникли сумніви з приводу здоров’я його партнера, то після поцілунку необхідно продезінфікувати контактні слизові. Простіше кажучи, треба прополоскати рот антисептиком. Це може бути фурацилін, міромістін, навіть зубний ополіскувач з антибактеріальним ефектом. Головне, обробку потрібно провести якомога швидше, тоді ризик зараження багатьма інфекціями істотно зменшиться.

Матеріал підготувала: Марина Гаєвська, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ

Корисно знати