• Українська
  • English
Сучасна стратегія боротьби з ВІЛ за допомогою технології CRISPR

Сучасна стратегія боротьби з ВІЛ за допомогою технології CRISPR

Щороку Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається 1 грудня. Вірус імунодефіциту людини/синдром набутого імунодефіциту (ВІЛ/СНІД) залишається серйозною проблемою здоров’я у всьому світі. Згідно зі статистичними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) (http://www.who.int/hiv/en/), на кінець 2020 року близько 37,7 мільйона людей жили з ВІЛ. Цікаво, що у 2020 році лише 73% інфікованих пацієнтів отримували високоактивну антиретровірусну терапію (ВААРТ), яка все ще є основною терапевтичною стратегією для пацієнтів з ВІЛ. Однак ВААРТ не може ефективно усунути приховані вірусні резервуари, що робить ВІЛ/СНІД хронічним і невиліковним захворюванням. В даний час лікування комбінацією антиретровірусних препаратів дозволяє людям з ВІЛ жити відносно нормальним життям. Однак ці ліки потрібно приймати регулярно і довічно, оскільки вони не можуть повністю знищити вірус. Якщо антиретровірусну терапію припинити, симптоми ВІЛ зазвичай повертаються протягом кількох тижнів.

На сьогодні, окрім ВААРТ, досліджують нові прогресивні методи у лікуванні ВІЛ/СНІДу, серед яких можливість застосування “молекулярних ножиць” технології «CRISPR/Cas-9» для видалення вірусу. Вірусологи роками розуміли, що ВІЛ інтегрується в геном деяких клітин хазяїна, де може перебувати в дормантному стані і бути недоступним для антиретровірусних препаратів. Науковці прийшли до висновку, що для остаточного знищення вірусу лікування, ймовірно, потребує компонента для редагування генів і видалення ДНК ВІЛ із геному клітини-господаря. Застосування технології CRISPR призводить до широкого поширення редагуючих молекул і точного розщеплення та видалення фрагментів інтегрованої провірусної ДНК з геному інфікованих клітин крові та тканин, які є вірусними резервуарами, включаючи лімфатичні вузли, селезінку, кістковий мозок та головний мозок. Дослідники повністю звільнили від генетичного матеріалу вірусу імунодефіциту людини першого типу (ВІЛ-1) мишей з інфікованими людськими Т-лімфоцитами. Це зробили за допомогою системи CRISPR та антиретровірусної терапії (АРТ), при цьому окремо один від одного методи не дали такого ж ефекту. Подібні результати були отримані і в дослідженнях на приматах. Отже, лікування за допомогою ВААРТ у комбінації з CRISPR призводить до зниження відсотка провірусної ДНК у крові та тканинах.

Ці спостереження є основою для подальшого вивчення та модернізації технології редагування генів і стали багатообіцяючим кроком на шляху ліквідації ВІЛ у клітинах людини.

В процесі підготовки інформації були використані фрагменти публікації Mancuso, P., Chen, C., Kaminski, R. et al. (https://doi.org/10.1038/s41467-020-19821-7).

Інформацію підготували: завідувач кафедри медичної біології та генетики, д. мед. н., професор Роман БУЛИК

та асистент кафедри, к. біол. н. Ольга КУШНІРИК

Корисно знати