• Українська
  • English
А ти вакцинував свого улюбленця?

А ти вакцинував свого улюбленця?

Повномасштабне вторгнення росії до України принесло страждання не лише людям, а й братам нашим меншим – домашнім тваринам: тисячі хатніх котів та собак опинилися без господарів на вулиці. А ті тваринки, яких господарі не покинули, також суттєво обмежені у базових потребах через значне здорожчання харчування чи медичного догляду. Через війну катастрофічно високо зросли ризики поширення сказу серед тварин, як диких, так і домашніх. Така тенденція несе загрозу не лише тваринам, а й людям.

Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, США за підтримки Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. Цей день має щорічний характер і проводиться 28 вересня. Його головне завдання – підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, наскільки легко його попереджати і як викоренити це захворювання серед людей, ведучи боротьбу з його збудником в резервуарах серед диких та домашніх тварин.

У Всесвітній день боротьби проти сказу особливу увагу звертають на наслідки у людей і тварин, а також на те, як запобігти і зупинити сказ серед тварин, особливо диких. За даними меценатів, Альянсу з боротьби проти сказу і Центрів у США щодо боротьби з хворобами і профілактиці хвороб, щорічно 55 000 осіб вмирає від сказу – в середньому, одна людина кожні 10 хвилин. Втім є безпечні та ефективні вакцини, доступні для людей, яких вкусили тварини, у яких може бути сказ (щоправда через вартість недоступні в країнах третього світу).

Через небезпечну епідеміологічну ситуацію в Україні зараз усім власникам домашніх тварин слід провести вакцинацію та чипування своїх улюбленців. Проти сказу господарі зобов’язані вакцинувати всіх тварин (першочергово котів та собак), починаючи з трьохмісячного віку. Якщо власники не провакцинували свого песика чи кота, що живе вдома, то до них може бути застосовано як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Окрім того, вони представляють загрозу і власне самим господарям.

Симптоми сказу у собак:

– На першій стадії – тваринка стає незвично доброю або ж лякливою.

– Далі тварина стає перезбудженою, нервовою, злою, у неї порушується координація, узгодженість рухів, помітне тремтіння у тілі.

– Останній етап хвороби настає за три або чотири дні до смерті – характеризується паралічами, комою.

Симптоми сказу у котів:

– Хворі на сказ коти є небезпечнішими за собак, оскільки симптоми хвороби у них практично непомітні.

– Такі тваринки ховаються, забиваються в недоступні місця, а при спробі витягти їх – кусають та дряпають своїх господарів.

!!!Останніми роками коти стали значно частішим джерелом інфекції для людини аніж собаки.

Загалом з трьохмісячного віку робляться такі вакцини: чума м’ясоїдних, парвовірусна та аденовірусна інфекції, а також може бути лептоспірозна вакцина. Згодом – вакцинація від сказу, і наступні вакцини повторюються вже через рік на щорічній основі. Вакцинацію не бажано пропускати і затягувати.

Перед тим, як вакцинувати тварину, господар має впевнитися у її здоров’ї. Це має підтвердити лікар на огляді, а за два тижні до проведення вакцинації треба провести заходи з дегельмінтизації.

Після вакцинації слід організувати карантин, від двох тижнів до одного місяця. В цей період потрібно слідкувати за станом тварини і обмежити її контакти з іншими тваринами. Щодо побічних ефектів від вакцинації, то може бути підвищення температури та пригнічений стан у тварини, яка може бути не така грайлива та відчувати дискомфорт. Такий стан може бути до трьох днів.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські тварини. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри і навіть при потраплянні зараженої слини тварини на слизові оболонки тіла.

Слід знати, що у хворих на сказ тварин вірус починає виділятися зі слиною за 3-5 днів до появи клінічних ознак сказу і виділяється упродовж усього захворювання. Це дуже важливо, тому в момент контакту з твариною вона може бути ще зовні здоровою, проте заразною. Крім того, можливі атипові форми, при яких збудження і гідрофобія слабо виражені або відсутні, тобто сказ може протікати в стертій або навіть безсимптомній формі

Насторожувати можуть незвичайні зміни поведінки тварини: стає пригніченою, втрачає апетит, гідрофобія, далі виникає неспокій, намагання сховатися (під ліжко, в будку тощо), хапає повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Можливі втечі з дому, напади на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине – на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Будь-які зміни поведінки тварини викликати занепокоєння, адже найчастіше така тварина стає причиною зараження людини.

А от дикі тварини навпаки частіше проявляють не типову для них дружелюбність – скажена лисиця втрачає властиву їй обережність і сміливо підходить до людини, бере їжу, дає себе погладити, а згодом несподівано нападає.

Найнебезпечніше, що захворювання на сказ призводить до смерті хворого у 100% випадків. Якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже неможливо.

!!!Важливодля запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щорічно) проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, інформувати державну службу ветеринарної медицини, або доставити тварину для огляду у ветеринарну установу.

Ситуація на Буковині.

Як зазначає начальник відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Мирослав Швед – «У Чернівецькій області з початку 2023 року було зафіксовано 4 випадки сказу у домашніх та диких тварин: один у щура у Глибоцькому районі, два випадки зафіксували у котів та ще один у собаки у Дністровському районі. Два останніх випадки сказу у тварин в Чернівецькій області – у собаки та кота. Собака був з дуже раптовою формою сказу, внаслідок чого тварина і загинула. Кіт, за спостереженнями господаря став агресивний, поведінка стала незрозумілою.»

Окрім того, відповідно до Плану протиепізоотичних заходів основних інфекційних і паразитарних захворювань тварин на 2023 рік, на території Чернівецької області упродовж 12-14 вересня 2023 року була проведена пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу наземним розподілом (імунізацією по області охоплено 2000 кв. км, використано 50 тис. доз принад з вакциною).

У Чернівцях вакцинувати домашніх тварин можна у Чернівецькій дільниці ветеринарної медицини, що за адресою: вул. Сторожинецька, 115. Також безкоштовне щеплення для тварин проводять у Новоселиці, Хотині, Сокирянах, Кельменцях, Розтоках, Селятині, Конятині, Путилі, Берегометі, Вашківцях та Чорногузах (інформація з відкритих джерел пресcлужби Чернівецької Міської ради).

Дбаймо про своїх улюбленців, і вони віддячать нам взаємністю!!!

Інформацію підготував к.біол.н.,

доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології Міхєєв А.О.

 

Корисно знати