• Українська
  • English
Поліноз у дітей
Поліноз у дітей

Поліноз у дітей

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Поліноз – група алергічних захворювань, що викликається пилком рослин і характеризується гострими запальними змінами з боку слизових оболонок та шкіри.

В Україні поширеність полінозів серед дітей досягає 10%. Найчастіше це захворювання виникає у віці 3-10 років, переважно хворіють хлопчики, особливо при наявності схильності до алергічних захворювань в родині.

Причиною розвитку поліному – є пилок рослин, що має виразну алергенну активність. Концентрація пилку в повітрі залежить від цілої низки чинників, зокрема вона вища в ранкові та вечірні години, а також за наявності сухої та вітряної погоди.

В Україні виділяють три періоди цвітіння рослин (а отже, три “хвилі” полінозу):

– весняний (квітень, травень) – цвітіння дерев;

– літній — (червень, липень) – максимум цвітіння злаків;

– літньо-осінній (липень-вересень) – цвітіння бур’янів, кукурудзи, соняшника.

Прояви полінозу досить різноманітні, залежать від ступеня тяжкості і локалізації патологічного процесу:

– алергічні шкірні хвороби (кропив’янка, контактний дерматит);

– захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів (алергічний риніт, риносинусит, бронхіальна астма);

– алергічні ураження очей (алергічний кон’юнктивіт).

Як запідозрити поліноз?

Сезонність – повторюється з року в рік – збігається з періодом цвітіння тих чи інших рослин.

Симптоми полінозу найбільш інтенсивно виражені в ранкові години в період максимальної концентрації пилку в повітрі.

Прояви алергічного кон’юнктивіту – сльозотеча, світлобоязнь, виражене почервоніння слизової оболонки, різкий свербіж і набряк повік, відчуття піску в очах.

Прояви алергійного риніту (нежиті) – свербіж у носі, порушення носового дихання, рясні рідкі прозорі виділення з носа, напади чхання – від 10 до 30 чхань поспіль. Дитина дихає ротом, морщить ніс, тре його долонею, в результаті чого на ньому з’являється поперечна зморшка.

Важким проявом полінозу є бронхіальна астма, яка може поєднуватися з алергійним нежитем (ринітом) і алергічним кон’юнктивітом. Ознаки астми: напади задухи, свистяче дихання, хрипи, чутні навіть на відстані, сухий кашель.

Можливе ураження шкіри у вигляді кропив’янки: на шкірі з’являються пухирці, досить чітко контуровані або сверблячі плями, папули розміром від кількох міліметрів до десяти і більше сантиметрів. Висип з’являється швидко, елементи можуть зливатися і поширюватися на всю поверхню тіла.

На відміну від гострих респіраторних вірусних інфекцій поліноз не супроводжується підвищенням температури, болем в горлі, проявами інтоксикації та загальної слабкості.

Як усунути або зменшити вплив пилку на організм дитини?

У сезон цвітіння рекомендується відмовитися від прогулянок за містом.

Не виходити на вулицю в жарку вітряну погоду, здійснювати прогулянки після дощу.

В похмурі дні – коли пилок прибитий до землі, – очищати і зволожувати повітря в квартирі.

Для захисту від пилку рекомендується натягнути на віконні отвори сітки. Їх необхідно регулярно змочувати і періодично міняти або мити.

Виходячи на вулицю, слід використовувати сонцезахисні окуляри.

Після прогулянки необхідно промити очі і ніс водою, змінити верхній одяг.

Якщо є можливість, то в період цвітіння слід змінити кліматичну зону на ту, де цвітіння вже закінчилося або ще не почалося.

Під час цвітіння рослини, які скоріш за все, викликаються явища полінозу у дитини, слід дотримуватися суворої специфічної гіпоалергенної дієти. Це пов’язано з тим, що плоди споріднених видів рослин можуть посилити прояви алергії, пов’язані з пилком. Наприклад, під час цвітіння дерев (квітень-травень) дітям, які мають алергію на їх пилок, бажано не вживати в їжу фрукти (яблука, груші, вишні), ягоди та продукти їх переробки (соки, варення, джеми).

Дітям з полінозом небажано також вживання меду і лікарських препаратів, що містять компоненти трав.

Лікування полінозу має проводитися під наглядом дитячого алерголога

Лікування тривале, комплексне, спрямоване не тільки попереджувальні заходи – гіпоалергенний режим та дієту, але й передбачає застосування сучасних протиалергійних препаратів як місцево, так і системно.

Водночас, наразі в Україні, для лікування полінозів у дітей застосовується перспективний метод алергенспецифічної імунотерапії, що полягає у введенні в організм пацієнта зростаючих доз екстракту того алергену, до якого у дитини виявлена підвищена чутливість, тобто який є причиною хвороби. Даний метод забезпечує зниження чутливості до алергену, усунення або зменшення виразності проявів захворювання, що дозволяє знизити потребу пацієнта у протиалергійних препаратах.

Матеріал підготувала: Світлана Тарнавська, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати