• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з депресією

Всесвітній день боротьби з депресією

Стрес змушує людину відчувати психічний тиск та виснаження, що викликає почуття тривоги, депресії, гніву та/або інші негативні емоції. Депресія впливає на душевний стан, поведінку, здоров’я і може призвести до суїциду. Для лікування депресії та деяких інших психічних захворювань використовуються антидепресанти – специфічна група лікарських препаратів, які змінюють активність тих нейротрансмітерів у мозку (дофамін, серотонін і норадреналін), від яких залежать настрій та емоції. Водночас недоліками антидепресантів є відстрочений початок дії, побічні ефекти, взаємодія ліків та дієти, сексуальна дисфункція, органотоксичність тощо. Отже, існує необхідність вирішувати цю сукупність проблем іншими терапевтичними стратегіями.

Природними засобами з величезним потенціалом для лікування різних захворювань, зокрема депресії та тривоги, є лікарські рослини, сотні з яких традиційно використовувались у народній медицині і наразі є цінним джерелом для розробки психотропних лікарських засобів і нутрицевтиків, оскільки багаті на різні фітохімічні сполуки. Тут надані лише деякі представники цілющих рослин, які ростуть чи культивуються в Україні, компоненти яких – флавоноїди, стероїди, сапоніни, цукри, лектини, алкалоїди тощо, проявляють антидепресивну активність.

Справжнім природним антидепресантом і ефективним заспокійливим засобом є Звіробій (Hypericum L.) – унікальна лікарська рослина, що має цілий спектр корисних властивостей. За старих часів його називали «ліками від 99 хвороб» і використовували в лікуванні багатьох захворювань. Природні антидепресанти, які містять звіробій, застосовуються при соматогенних і реактивних депресивних станах легкого та середнього ступеня тяжкості, порушеннях сну, внутрішній тривозі, психовегетативних порушеннях.

Потужний психоемоційний влив має Шавлія лікарська (Salvia officinalis) – антидепресант, знімає втому, заспокоює. Стимулює процеси мислення та пам’яті. Тонізує організм загалом. Поліпшує працездатність, розкриває творчий потенціал, бажання самовиражатися; шавлія відома як м’який афродизіак. Застосовується при вегетосудинній дистонії, неврозах, апатії, астенії.

Гармонізує емоції, позбавляє дратівливості, страхів, стресу, чинить антидепресивний вплив Материнка звичайна (Origanum vulgare). Препарати материнки сприяють лікуванню неврозу, заспокоюють, підвищують розумову зосередженість. Відновлюють сили, зокрема після фізичних навантажень. Розслабитися і привести почуття в норму, налагодити сон допоможуть такі природні заспокійливі як Валеріана лікарська (Valeriána officinális), Меліса лікарська (Melissa officinalis L.), М’ята перцева (Mentha piperita).

Чудовим засобом для боротьби з тривожними станами та страхами може бути Лаванда (Lavandula). Австрійські вчені досліджували вплив лаванди на психіку та нервову систему людини і зробили висновок, що вона цілком може вважатися антидепресантом: не спостерігалось особливої різниці між впливами лаванди і антидепресантами при терапії тривожних розладів. Водночас у натурального препарату є суттєві переваги: немає такої кількості побічних ефектів, як у ліків групи антидепресантів. Крім того, лаванда має й інші позитивні властивості: ефективна при розладах сну, підвищеному тиску і використовується як імуностимулятор і знеболювальний засіб.

Встановлено, що Розмарин (Rosmarínus officinális) – тонізуючий засіб та антидепресант. Речовини, що містяться в ньому, стимулюють мозковий кровообіг і розумові здібності, допомагають зміцнити пам’ять, вивести зі стану апатії.

Для полегшення стресових станів, які провокують серйозні захворювання людського організму, використовується Женьшень (Pánax). Дослідження 2018 року, опубліковане в журналі Journal of Ginseng Research, показало, що женьшень має антидепресивну дію при регулярному прийомі. Природний адаптоген женьшень може допомогти покращити рівень енергії у людей з хронічною втомою, також може поліпшити стан психологічної втоми.

В якості антидепресантів, які стимулюють вироблення серотоніну і дофаміну, виступають препарати Ґінкго білоба (Ginkgo biloba). Антиоксидант ґінгко білоба є потужним стимулятором пам’яті, концентрації уваги та гостроти мислення. Ґінкго білоба притаманні такі якості, як антиоксидантна дія, стимуляція вироблення серотоніну і дофаміну, покращення роботи мозку.

Слід зазначити, що фітопрепарати, як і будь-які ліки, можуть викликати небажані побічні ефекти. Їх одночасний прийом з традиційними антидепресантами може спровокувати серотоніновий синдром чи прискорити метаболізм останніх і таким чином погіршити результат лікування.

Не варто довіряти інформації про ефективність монотерапії рослинними антидепресантами, ще з меншою довірою варто ставитися до ароматерапії (метод терапії з застосуванням ефірних олій, які вводяться в організм через дихальні шляхи і через шкіру) при депресії. Із цих причин препарати на основі лікарських рослин, незважаючи на своє природне походження, повинні використовуватися як будь-який інший антидепресант – з обережністю й лише за призначенням лікаря. Саме консультація лікаря, кваліфіковане професійне лікування допоможе людині впоратися зі щоденним стресом, забути про тривогу і суїцидальні думки, тим самим зменшити страждання, отже, подолати депресію.

Підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка  Філіпець Олена Олексіївна.

Професор кафедри фармакології Філіпець Наталія Дмитрівна.

Корисно знати