• Українська
  • English
Народна медицина – на допомогу імунітету
Народна медицина – на допомогу імунітету

Народна медицина – на допомогу імунітету

У зимовий період частішають застудні та різні вірусні захворювання дихальних шляхів.

З метою їх профілактики рекомендуємо природні стимулятори імунної системи.

Гарним стимулятором імунної системи є, насамперед, правильне харчування. Дієтологи називають 8 основних продуктів, що зміцнюють імунітет: гриби, пісне м,ясо, зелений чай, картопля, йогурт, кисле молоко, горіхи, мед. Саме в них містяться речовини й мікроелементи необхідні для організму. Не варто забувати також про продукти, що підвищують тонус організму: фрукти (особливо банани) і шоколад.

Давно відомо, що одним з основних захисників організму від раку є вітамін Е, а вітаміни А і С сприяють поліпшенню загального самопочуття людини.

Слід використовувати  у своєму раціоні сир, а також звичайне сало – у ньому є арахідонова кислота, з якої синтезуються імунні клітини організму. Келих сухого вина або склянка світлого пива на день значно поліпшують обмін речовин і сприяють нормальному травленню.

Чудовими імуностимуляторами є жень-шень, шипшина, лимонник, елеутерокок, солодець, котячий пазур, ехінацея тощо. Вони активізують захисні функції організму і особливо ефективні у боротьбі з інфекційними захворюваннями. Зміцненню внутрішніх сил сприяє аромотерапія. Наприклад, аромат розмарину, запах апельсину, лимона, імбиру допомагають при застудах, дарують відчуття спокою та затишку; лаванду застосовують при бронхіті та пневмонії.

У результаті тривалих досліджень американським фізіологам удалося з,ясувати, що особливу користь організму людини приносять фізичні вправи, виконання яких є добровільним. Організм сам відчуває, коли треба взятися до активних фізичних тренувань, важливо лише почути цей поклик і піти за ним. Ще один спосіб зміцнити імунітет – масаж біологічно активних точок. Наприклад, масаж яремної западини регулює імунні функції організму.

Доведено, що чим веселішою є людина, тим міцніше її імунна система. Оптимізм збільшує кількість лімфоцитів, здатних виявляти інфекцію, тому почуття гумору й позитивний погляд на життя рятують не лише від депресій та ангін, але й від розладів імунної системи. Частіше посміхайтеся, спілкуйтеся, взаємні тактильні відчуття звільняють людину від негативу. Іноді дозволяйте собі поплакати – так очищається власна психіка від емоцій (із сльозами видаляються стресові гормони), що накопичилися, гніву, страху, образи.

Виконання цих простих рекомендацій допоможе зміцнити імунний стан організму.

Матеріал підготувала: доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Ляшук Руслана.

Корисно знати