• Українська
  • English
Раціональне харчування при псоріазі
Раціональне харчування при псоріазі

Раціональне харчування при псоріазі

Проблема псоріазу посідає одне з провідних місць у практичній дерматології.

Актуальність дерматозу визначається його поширеністю (на псоріаз страждає від 2% до 6% населення світу), а також тенденцією до більш тяжкого клінічного перебігу на сучасному етапі із частими й тривалими рецидивами, ураженням опорно-рухового апарату та внутрішніх органів, що є причиною тривалої непрацездатності, а нерідко й інвалідизації цих пацієнтів. Все це призводить до зниження професійної та соціальної активності хворих, погіршення якості їх життя, що і визначає медико-соціальну значущість псоріазу.

За даними сучасних досліджень, псоріаз є мультифакторним захворюванням, у виникненні та перебігу якого істотне значення відіграють: генетична детермінованість, розлади нейроендокринної регуляції, зміни імунологічної реактивності, захворювання органів травлення, хронічні вогнища інфекції, обмінні порушення тощо. На перебіг псоріазу впливають також предиктори (алкоголь, куріння тощо). Куріння є чинником ризику щодо розвитку псоріазу у чоловіків та жінок. Алкоголь зумовлює імунний дисбаланс та індукує зміни в капілярах шкіри, спричиняючи загострення псоріазу та більш тяжкий клінічний перебіг дерматозу.

Згідно з даними клініко-епідеміологічних досліджень, проведених за останнє десятиріччя в Україні, найчастіше захворювання дебютує в молодому працездатному віці (21-40 років). Водночас особливістю клінічного перебігу псоріазу є збільшення частоти тяжких форм дерматозу з поширеним ураженням шкіри та розвитком ускладнень. Актуальною та складною задачею сучасної дерматології є оптимізація лікування та профілактики псоріазу, оскільки традиційні методи терапії часто є недостатньо ефективними, які не забезпечують стійкого терапевтичного ефекту та не попереджають рецидивів дерматозу.

Багато лікарів зараховують особливості та зміни в раціоні до факторів, здатним посилити перебіг хвороби. На сьогоднішній день існує багато видів дієт при псоріазі, проте більшість медиків сходяться на думці, що харчування при наявності даного захворювання повинно підбиратися індивідуально. Справа в тому, що людський організм реагує порізному на той чи інший продукт. Отже, їжа, яку добре переносить один хворий, в іншого може викликати загострення. Тому в першу чергу, необхідно постаратися виявити продукти, які призводять до негативної реакції і виключити їх з раціону, навіть не дивлячись на те, що вони можуть входити в список дозволених. Виходячи з цього, і слід складати основне меню при псоріазі.

Однак визначення несприятливих продуктів може зайняти досить багато часу, тому для людей, які страждають від цього захворювання, існують певні рекомендації з харчування, яких слід дотримуватися з моменту виникнення хвороби.

Харчування при псоріазі має бути направлено на відновлення обмінних процесів і запобігання загострень захворювання. Їжу рекомендується вживати невеликими порціями не менше п’яти разів на день. Варто віддавати перевагу тушкованим, запеченим і відвареним продуктам.

Під час загострення псоріазу (збільшення числа бляшок) необхідно відразу обмежити вживання томатів, полуниці, червоних яблук, жирної їжі, солодощів, картоплі, хлібобулочних виробів з вищих, очищених від висівок сортів борошна, бісквітно-кремових тістечок і тортів. Обов’язково треба обмежити швидкопсувні, напівфабрикатні продукти (паштет, м’ясний і рибний салати), свинину, баранину, в яких містяться жири, що важко засвоюються. 
У гострому періоді лікарі радять харчуватися тільки овочевими супами, кашами на воді, кисломолочними продуктами, пити в перші дні захворювання розбавлені овочеві та фруктові (світлі) соки. 
Рекомендується: нежирна яловичина, м’ясо кролика і індички у відварному або тушкованому вигляді (не більше 150 г у добу). Рибу можна їсти тільки свіжу річкову у відварному вигляді. У гострому періоді хвороби краще готувати вегетаріанські перші страви, а в подальшому – на слабкому м’ясному бульйоні. Із других страв рекомендуються відварне м’ясо, парові котлети, тефтелі, з гарнірів – різні каші (картопля і борошняне бажано обмежити), овочеве рагу. Рибу вживати тільки річкову, свіжу, виключаючи осетрових, сома, коропа, у відварному вигляді. Щодня їсти сир та інші молочні продукти (кефір, ряжанка, ацидофілін, кисле молоко). 
Як можна більше вживати рослинної їжі. Особливо корисні капуста і горох. Відомо, що вміст білка у горосі більше, ніж у багатьох інших видах овочів, тому його необхідно вживати в їжу хворим літніми формами псоріазу. 
Щодня потрібні  страви з моркви, в ній багато вітамінів В1, РР, В9 і каротину – провітаміну А, вміст яких знижено у хворих на псоріаз. 
Корисні всі страви з буряка. Особливо вони корисні хворим, які страдають одночасно і гіпертонією.

Не повинна на столі переводитися і квасоля, особливо сорту Лімська. Свіжі огірки необхідні хворим, у яких, крім псоріазу, є ще захворювання печінки, нирок, шлунка. Корисний салат (крес-салат, листовий салат), в якому містяться солі заліза і йоду, каротин, вітамін С. Обов’язково повинні бути включені в харчування ріпа, бруква, в яких вміст вітаміну С майже вдвічі вище, ніж в апельсинах, мандаринах, лимонах , і в 12 разів більше, ніж у капусті й моркві. 
При гарній переносимості можна готувати страви з хрону, редьки, салати з кропом, петрушкою, селерою. Кріп дуже корисний хворим на псоріаз з підвищеною нервової збудливістю, зниженим гемоглобіном і діурезом, а також у випадках млявої роботи кишківника. Він корисний також для дерматологічних хворих, що страждають гіпертонією, стенокардією, холециститом, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки. 
Корисні в період затишшя хвороби обліпиха, чорноплідна горобина, чорна смородина, малина, чорниця, горіхи, кавуни, дині, гарбузи, кабачки. Можна включати в дієту хворих агрус, горобину, калину, морошку, журавлину, брусницю, кизил, терен, ягоди барбарису,  заманихи і китайського лимонника. Але всі ці ягоди не вживаються у період загострення і лікування хвороби. 
Крім овочів, фруктів, ягід, в меню повинні бути крупи. Найбільш корисні гречана, вівсяна і пшенична. Крім того, потрібно якомога більше пити рідини: квас, молоко, мінеральна вода, така як боржомі, нарзан, «Славяновская», «Миргородська». Не можна в період загострення  салати з цибулею і часником, будь-яка гостра, солона і копчена їжа (ковбаси, копченості, сало), яйця, молоко приведуть до загострення. Не дозволяється вживати цитрусові (апельсини, мандарини, лимони, грейпфрут). Не можна їсти ні в якому вигляді кукурудзу. Виключаються суниця, полуниця, банани, краби. Алкоголь – під повною забороною, як чай і кава. 

Таким чином, за умови дотримання перерахованих рекомендацій та проведенні профілактичного лікування, призначеного лікарем-дерматологом, можна досягнути тривалої ремісії псоріазу чи навіть повного клінічного одужання, про що свідчать клінічні спостереження та досвід як вітчизняних, так і зарубіжних лікарів-дерматологів. 

Матеріал підготував: доцент кафедри дерматовенерології Перепічка Михайло Петрович.

Корисно знати