• Українська
  • English
Профілактика простудних захворювань та пневмоній у дітей
Профілактика простудних захворювань та пневмоній у дітей

Профілактика простудних захворювань та пневмоній у дітей

Застуда – найпоширеніше захворювання серед дітей усіх віків.

Хоча це вірусне захворювання дихальних шляхів триває не більше тижня, багато дітей переносять його досить важко.

Застуда є гостре респіраторне вірусне захворювання, яке призводить до запалення слизової оболонки, що вистилає верхні дихальні шляхи. Застуду можуть викликати більше двохсот вірусів, але в більшості випадків збудниками застуди є риновіруси. Оскільки простуда — це вірусна інфекція, антибіотики не підходять для її лікування, так як призначені для бактеріальних інфекцій.

Застуди у дітей (за винятком новонароджених) не становлять загрози для їхнього здоров’я або життя. Застуда зазвичай проходить протягом чотирьох — десяти днів без якого-небудь специфічного лікування. Через велику кількість вірусів, які можуть призвести до застуди, і появі нових і нових вірусів, формування імунітету до простудних вірусів неможливо.

Іноді втома, стрес або певний тип вірусу застуди сприяють розвитку бактеріальної інфекції в певних органах і частинах тіла дитини (легких, горлі, вухах, або пазухах носа). Бактеріальна інфекція послаблює імунну систему організму і потребує лікування антибіотиками.

Симптоми застуди у дітей

У більшості випадків застуда у дітей починається раптово. Дитина прокидається із закладеним носом, кашлем і високою температурою. Втома — ще один поширений симптом застуди. Через нежить і закладеності носа дитина часто відчуває біль у горлі. Вірус застуди може поширитися на носові пазухи, горло, бронхи і вуха дитини. При застуді у дітей нерідко відзначається також пронос і блювота.

На ранніх стадіях захворювання дитина може бути дуже дратівливим, скаржитися на головний біль і гіперемію. За мерее прогресування застуди виділення з носа і мокрота стають темнішими і щільніше. У дитини також нерідко з’являється легкий кашель, який може тривати протягом декількох днів.

Як часто діти хворіють на застуду?

За статистикою, що діти дошкільного віку хворіють простудними захворюваннями близько дев’яти разів на рік, діти дитсадівського віку — до дванадцяти разів на рік, а підлітки і дорослі — менше восьми разів на рік. Захворюваність підвищується в холодну пору року, в період з вересня по березень (квітень), і діти зазвичай хворіють на застуду протягом цих місяців.

Як можна запобігти розвитку простудних захворювання тиа пневмоній у дітей?

Кращий спосіб профілактики простудних захворювань та пневмоній у дітей — дотримання правил гігієни. Навчіть дитину мити руки після повернення з вулиці або контакту з іншими людьми. Віруси застуди передаються головним чином при контакті, наприклад, рукостисканні або дотику.

Застуда також поширюються через заражені об’єкти, в тому числі дверні ручки, сходові поручні, книги, ручки, пульти відеоігор, а також комп’ютерну клавіатуру і мишу. Віруси застуди можуть існувати на заражених об’єктах протягом декількох годин — цього часу достатньо, щоб дитина доторкнувся до об’єкта, а потім брудною рукою потер ніс або очі.

Дослідження показують, що часте миття рук дійсно знижує ризик простудних захворювань.

Навчіть дитину мити руки після відвідування туалету, перед прийомом їжі і після ігор у школі або вдома. Руки потрібно мити теплою водою з милом протягом як мінімум двадцяти секунд — саме стільки часу потрібно, щоб змити з рук хвороботворні мікроби.

Якщо дитина вже хвора на застуду, важливо запобігти поширенню вірусу і захистити від зараження оточуючих. Якщо ви помітили у дитини симптоми застуди, залиште його будинку до повного одужання, щоб уникнути контакту з іншими дітьми. Навчіть дитину при чханні або кашлі прикривати рот долонею або носовою хусткою, а після цього обов’язково мити руки з милом, щоб запобігти поширенню вірусу.

Крім того, незамінною профілактикою простудних захворювань є повноцінний і різноманітний раціон малюка. До зміцнює речовин відносяться вітамін С (цитрусові, капуста, шипшина), вітамін А (морква, солодкий перець, будь-яка зелень), цинк (всі зелені овочі, яйця, молочні продукти), магній і селен (будь-які крупи). Існують і аптечні адаптогени – речовини, що підвищують імунітет. Це можуть бути рослини (женьшень, елеутерокок, лимонник китайський) і препарати тваринного походження (муміє, прополіс). Зайва самостійність при виборі таких препаратів, навіть складаються з натуральних компонентів, вкрай небажана. Фахівці попереджають, що у таких коштів досить багато протипоказань, вони можуть спровокувати алергічну реакцію, тому терміни і дозування їх прийому може призначити тільки лікар.

І на кінець не можна забувати про таку річ як загартовування. Стійкість до переохолодження, як відомо, тренується саме загартовуванням. Спробуйте обливати підошви ніг малюка прохолодною водою (25-26 градусів). Ступні мають рефлексогенні зони, безпосередньо пов’язані зі слизової носа і горла, так що необхідного ефекту ви досягнете досить швидко. Процедуру найкраще проводити в першій половині дня, після ранкової зарядки. І не забувайте, що починати її можна тільки тоді, коли дитина абсолютно здорова.

Матеріал підготували: зав. кафедрою педіатрії, неонатології та перинатальної медицини – д.мед. н., проф. Нечитайло Ю.М., доцент кафедри Нечитайло Д.Ю.

Корисно знати