• Українська
  • English
Селфхарм серед молоді

Селфхарм серед молоді

Згідно з статистикою  селфхармом  у світі страждають від 10% до 20% молодих людей.

Селфхарм найбільш поширений прояв аутоагресії серед дівчат віком від 16 до 24 років. Багато респондентів починали селфхарм у віці близько 12 років.

Проявляється нанесенням собі подряпин і порізів. А саме – пошкодження будь-якої ділянки тіла: кисті, зап’ястя, передпліччя, стегна, живіт, зона ребер. . В цьому випадку порізи частіше наносяться на відкриті ділянки тіла, щоб оточуючі могли їх помітити та викликати співчуття і розуміння. Пошкодження можуть наноситися гострими предметами, а саме – нігтями, ножем, лезом, ножицями. Глибина ушкодження може бути від подряпин до пошкодження вен і сухожиль без мети вчинити суїцид.

         Доведено що при нанесенні порізів, в організмі виділяються особливі речовини – ендорфіни, які здатні зменшувати біль і покращувати емоційний стан.

Причин для самоушкодження серед молоді є безліч. Це і часті тривожні стани, депресії, межові стані (часті астенії, нав’язливі страхи), розлади харчової поведінки (нервова анорексія). Тобто тоді коли у людини  вже є досвід психічного розладу. Також під селфхарм частіше потрапляють діти, які виховуються в інтернатних закладах через біологічне і соціальне сирітство (через позбавлення батьківського піклування), діти, які знаходяться в батьківській депривації (частіше  через відсутність мами) та підлітки, які виховуються в асоціальних родинах. Такі діти і підлітки позбавлені родинного тепла і порозуміння і дуже часто залишаються беззахисними перед життєвими труднощами. Важливими для молодих людей, зважаючи на їх емоційність, залишаються проблеми в спілкуванні з іншими людьми, особливо, однолітками,  негативні події, що відбуваються в школі або в побуті.

Молодь, яка заподіює собі шкоду, не звертається до лікарів, однак частіше в поле зору вони потрапляють в той час, коли звертається за допомогою до відділень швидкої допомоги після самоушкоджень самостійно чи під примусом батьків чи інших небайдужих до їх стану людей. Селфхарм  частіше трапляється серед молоді, яка більш схильна до самоушкодження, однак це те, що може трапитися з кожним, коли людина потрапляє в стресову ситуацію. Тому своєчасно надана допомога і, головне, підтримка допоможе  вчасно запобігти первісних чи повторних самоушкоджень.  Головне – не відмовлятися від допомоги фахівця, не гаєте час і звернутися якомога раніше. Таким чином можна запобігти селфхарму і його наслідкам. Важливо поговорити з тим хто тебе зрозуміє, почує, підтримає у скрутній ситуаціїі і, головне, допоможе. Селфхарм лікується і допоможе полегшити розрив циклу самоущкоджень в довгостроковій перспективі.І це – важливо.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати