• Українська
  • English
Раціональне харчування в преконцепційній підготовці
Раціональне харчування в преконцепційній підготовці

Раціональне харчування в преконцепційній підготовці

Комплекс заходів, що проводиться перед зачаттям,

називається преконцепційною підготовкою. Слід подбати про здоровий спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок: припинити куріння (активне та пасивне), вживання алкоголю, наркотичних речовин, максимально уникати контакту з шкідливими впливами як на роботі, так і в побуті. Якщо ви вживаєте якісь медичні препарати (постійно чи епізодично), проконсультуйтесь із лікарем щодо їх можливого шкідливого впливу на плід. Препаратам та хімічним речовинам може бути властивий тератогенний (такий, що викликає вроджені вади) та токсичний вплив.

Важливе значення має те, чим харчуються майбутні батьки. “Їжа повинна бути ліками” — казали лікарі старовини. Існуюча дефіцитна структура харчування справляє негативний вплив насамперед на захисні системи організму, пригнічуючи реакції його неспецифічної резистентності, створюючи і обумовлюючи формування факторів ризику будь-яких захворювань. Дефіцит вітамінів перед настанням вагітності, коли потреба жіночого організму в незамінних харчових речовинах особливо велика, завдає шкоди здоров’ю матері і дитини, підвищує ризик перинатальної патології, збільшує дитячу смертність, є однією з причин недоношеності, вроджених каліцтв, порушень фізичного та розумового розвитку дітей.

Справді, раціональне харчування здатне зміцнити й підтримати здоров’я майбутніх батьків та їхнього малюка. Правильне харчування передбачає забезпечення оптимальної маси тіла та має бути достатнім у кількісному та якісному (вміст поживних речовин) аспекті. Калорійність раціону має складати біля 2400 ккал/добу. В раціон необхідно включати біля 60-80 г білка, продукти харчування, в яких велика кількість клітковини, молоко та молочнокислі продукти. Слід обмежити вживання жирів та вуглеводів.  Рекомендується щоденно вживати овочі, фрукти, фруктові соки. При ожирінні рекомендується білково-рослинна дієта, проведення розвантажувальних днів.

У преконцепційному періоді та під час вагітності важливо вживати достатню кількість вітамінів та мікроелементів. У разі вживання полівітамінних комплексів потрібно звернути увагу, щоб це був препарат, рекомендований для застосування у преконцепційному періоді та вагітними жінками. Дефіцит фолієвої кислоти здебільшого розвивається під час вагітності. Добова потреба фолієвої кислоти 400 мг, яка збільшується вдвічі під час вагітності та в період лактації. Фолієва кислота поступає в організм з продуктами харчування. Найбільша кількість її міститься в фруктах, овочах, шпинаті, спаржі, салаті, брокколі, динях, бананах. При дефіциті фолієвої кислоти розвивається фолієводефіцитна анемія та вади розвитку центральної нервової системи плода. Рекомендується щоденний прийом 400 мг фолієвої кислоти до настання вагітності та в ранні строки до 16 тижнів вагітності для профілактики вад розвитку центральної нервової системи плода.

Матеріал підготувала: Булик Т.С. , асистент кафедри акушерства та гінекології.

Корисно знати