• Українська
  • English
Сучасні заходи, спрямовані на збереження довкілля

Сучасні заходи, спрямовані на збереження довкілля

Наше середовище існування надзвичайно швидко виснажується через негативний вплив різних чинників, таких як нераціональне використання енергії, масова вирубка дерев, викид в атмосферу оксидів карбону, свинцю, спалювання вугілля та нафти, забруднення ґрунтів потенційно небезпечними твердими відходами та багатьма іншими.

Це сприяє ерозії ґрунтів, деградації біосфери, зменшення її біорізноманіття, збільшенню кількості кислотних дощів, розвитку парникового ефекту та появі озонових дір в атмосфері.

Внаслідок неконтрольованої, неузгодженої діяльності людини розвиваються глобальні негативні зміни. Чим активніша ця діяльність, тим сильніша зворотна реакція Природи, яка відплачує людям за їх бездумне втручання у віками налагоджений ритм існування біосфери.

І, якщо Ви не твердо вірите в ідею Ілона Маска про створення і розвиток Марсу як іншої, «запасної» планети, придатної для життя людей, тоді пам’ятайте, що у цьому всесвіті насправді немає іншої «Планети В», де людство колись у далекому майбутньому буде жити згідно з законами природи. Не потрібно чекати на це майбутнє, а потрібно діяти вже сьогодні й зараз.

Кожен з нас може почати робити свій власний вклад у збереження довкілля. Це, наприклад, може бути:

– звичайне прибирання будинку екологічно-чистими миючими засобами (для того, щоб зробити екологічно чистий засіб для миття підлоги, змішайте 1/8 склянки рідкого мила на рослинній основі, 1/8 склянки дистильованого білого оцту, 4,5 л води та 10 крапель аромамасла та починайте мити підлогу);

– щоденне використання водозберігаючих апаратів, чи інший найпростіший підхід для зниження витрачення зайвої води – це вчасний ремонт протікаючих кранів та душових;

– у чудову погоду чому би нам не вийти раніше і не пройтися новими вуличками міста, тим самим зменшуючи забруднення повітря викидами оксидів карбону та свинцю з наших авто в атмосферу?

– адже лише ми можемо контролювати які пакети нам використовувати під час закупок у супермаркетах – багаторазові тканинні, паперові, чи токсичні поліетиленові;

– у багатьох з нас в будинках вже облаштовані кондиціонери. Незабаром прийдуть теплі сонячні дні, коли ми також зможемо проявити себе екодружньою особистістю, використовуючи вентилятори, а не кондиціонери;

– прибираючи на своїх подвір’ях, пам’ятаймо про уникнення спалювання листя чи сміття, в той час підтримуючи та розвиваючи компостування, яке забезпечить наші ґрунти корисною мікрофлорою та знезаражування від насіння бур’янів, збудників хвороб;

– на державному рівні звичайно необхідно проводити санітарно-просвітницьку роботу з метою збереження природних копалин, чистоти повітря та водойм Землі. Охоплюючи та просуваючи альтернативні джерела енергії, такі як сонячна енергія та застосування вітряків, можна реалізувати позитивний відновлювальний вплив на матінку Землю.

Відповідальність держави за охорону навколишнього природного середовища встановлюється конституцією, де стверджується, що “Держава намагатиметься захищати та покращувати навколишнє середовище та охороняти усіх живих істот”. Наразі щороку, у третю суботу квітня відзначають День довкілля України (Указ Президента України «Про День довкілля» № 855/98).

Простіше кажучи, ми не можемо бути здоровими у нездоровому середовищі. Ми повинні берегти довкілля для власного здоров’я та майбутнього наших нащадків.

Інформацію підготувала к. мед. н., доцентка

медичної біології та генетики Юлія ЛОМАКІНА

Корисно знати