• Українська
  • English
Сон і сновидіння можуть попереджати про хворобу
Сон і сновидіння можуть попереджати про хворобу

Сон і сновидіння можуть попереджати про хворобу

Проблемі сну останній час приділяється все більше й більше уваги.

Сон є фізіологічною потребою організму. Під час сну в організмі відбувається ряд змін: різко розслаблюються м′язи, їхній тонус знижується. У сплячої людини втрачається зв′язок з навколишнім середовищем. Органи чуття перестають сприймати звичайні подразники. Дихання стає глибшим, робота серця сповільнюється, температура тіла трохи знижується тощо.

Коли відбувається збій у ритмі роботи різних органів і систем, спостерігається розлад сну. Таке порушення важко не визначити: людина не може заснути, а якщо засинає, то важко занурюється в поверхневий сон, але при цьому часто пробуджується. Безсоння, як правило, викликає нервова перевтома, напружене чекання і хвилювання, розумова робота, читання, гамірні ігри. Розлади сну також спричиняють паління і постійне вживання алкогольних напоїв.

Відомо три види розладів сну:

1. Періодичний розлад сну викликається особистими переживаннями чи самопочуттям, а також впливом навколишнього середовища. Нормальному зануренню в сон можуть перешкодити біль у будь-якій частині тіла, шум за стіною або на вулиці, нове місце нічлігу (готель, незнайомий будинок), переїдання, вживання на ніч міцного чаю, кави чи алкогольних напоїв, нервове навантаження, переживання після прочитаного або побаченого по телевізору, яскраве освітлення тощо. Щоб сон нормалізувався, необхідно позбутися подразника, що викликав занепокоєння чи в майбутньому уникати його повторення.

2. Уявне безсоння, при якому людині здається, що вона не спить. Насправді ж вона занурюється в поверхневий сон і часто пробуджується.

3. Важкий розлад сну частіше викликається психічними порушеннями, важкою хворобою чи тривалою нервовою перенапругою. Це порушення супроводжується важким засинанням з постійними перервами глибокого сну. У цьому випадку рекомендується відвідати психотерапевта, тому що снодійні засоби не лікують і не дають такого відпочинку організму, який дає повноцінний сон. Для нас сон виступає як захисне пристосування організму, що охороняє мозок від шкідливих наслідків втоми.

Скільки існує людство, стільки і намагаються люди зрозуміти, що їм сниться.

Науковці довели, що ми починаємо регулярно бачити сни з 25-тижневого внутрішньоутробного розвитку. Людина має бачити усілякі сновидіння, бо в них вона «скидає» енергію, що накопичується в підсвідомості. Сновидіння є однією з форм спілкування з підсвідомістю. Аналіз сновидінь відкриває підвалини підсвідомості людини.

Наші сновидіння формуються із залишків дня. Ми щодня щось говоримо, бачимо, сприймаємо. Або навпаки – заперечуємо чи пригнічуємо в собі. Усі ці емоції і відчуття асоціативним ланцюжком приводять людину в підсвідоме, тягнуться вглиб душі. А там «оживають» і наближаються до свідомості. Використовуючи ці залишки дня, наша психіка й будує картинку сновидіння. Тож, приміром, якщо ми побачили якийсь жахливий фільм, то цілком імовірно, що він продовжиться у наших сновидіннях.

У снах люди «ховають» страх, травматичні епізоди дитинства і юності, які не переболіли. Ті бажання, які нас лякають, також можуть виливатися у снах. Бо в житті не завжди є можливість їх реалізувати – приміром, з етичних, релігійних чи інших міркувань. А що робиться у людини в підсвідомості, інколи без допомоги психоаналітика  чи психотерапевта зрозуміти важко.

Бажання, картинки, спогади, конфлікти, почуття, які є у нашій підсвідомості, потребують реалізації. Але оскільки їм «заборонено» з’являтися в свідомості, про реальне втілення в житті не може бути й мови. Ця прихована енергія у підсвідомості наростає, і настає момент, коли утримати її в собі підсвідомість не може. Тоді ці приховані речі, символічно завуальовані, з’являються у сновидіннях і організм отримує певну розрядку.

Та інколи якесь певне бажання сниться надто реально, людина прокидається. Замість того, щоб пережити його уві сні, забути і розрядитися, вона починає тривожитися з цього приводу наяву. Часто в зміст сну включаються зовнішні подразники: тепло вкрита людина бачить себе в жарких країнах, охолодження ніг сприймається як ходіння по землі, по снігу тощо.

Є універсальні символи сновидінь, які існують у всіх куточках земної кулі. Приміром, вода символізує глибини підсвідомості. Вогонь – це своєрідна живильна сила, яка може бути знаком життя, тепла. Утім, для кожної людини ці символи можуть означати різне. Тому стверджувати, що коли вам приснилися пологи, то ви скоро завагітнієте, не можна. Чи якщо у сні за вами женеться якийсь монстр, це зовсім не означає, що з вами станеться лихо. Загалом самі по собі страшні сни не є чимось поганим. І найцікавіше те, що вони можуть нічого й не означати.

Часто буває, що сни, які дають ключик до розуміння чогось, – дуже банальні, звичайні. А от за страшними і дуже яскравими може й нічого не стояти. Нічним кошмарам завжди можна зарадити самому. Спробуйте ототожнити себе послідовно з кожним персонажем свого сну й поспілкуватися з самим собою від імені цього персонажа. Іншими словами, станьте на певний час тим, що вам приснилося, – людиною, твариною, предметом, — і поговоріть із самим собою від імені цього персонажа вашого сну. Не забуваючи при цьому про те, що вам сниться символ, який лише якось відповідає вашій частині підсвідомості.

Досить часто люди розповідають про сновидіння, в яких повторюється основний мотив. Наприклад, нерідко може снитися стара квартира, бабусин будинок, шкільні роки, втеча від когось, пошук виходу з якихось замкнутих помешкань тощо. Коли вам сняться однотипні сни, це означає, що ви, як і більшість із нас, не усвідомили цей сон на життєво важливу тему в той момент, коли він приснився вам уперше, не сприйняли його суть. У цей момент ми одержуємо підказку з царини несвідомого у вигляді закодованих сновидінь. Таким чином, несвідоме попереджає нас про те, що саме дуже важливо усвідомити цієї хвилини для свого внутрішнього й зовнішнього благополуччя.

Сновидіння інформують нас про процеси, які розвиваються всередині організму й поза ним. При вивченні різної символіки сновидінь, деякі вчені дійшли висновку, що їхня символіка не є безглуздою. Навпаки, сни дають найцікавішу інформацію саме тим, хто намагається зрозуміти їхні символи. Ось, наприклад, деякі тривожні сновидіння з елементами страху смерті, які поєднуються з раптовим пробудженням, можуть служити ознакою хвороб серця.

За даними науковців, характер снів у людини змінюється приблизно за 2-3 місяці до виявлення в неї гіпертонії, за місяць до гастриту, за два місяці до перших ознак туберкульозу.

Причому, в багатьох випадках за характером зорових сцен у сновидіннях можна навіть зазначити місце ураження організму хворобою. Наприклад, у людини починається захворювання легенів. Можливий діагноз – плеврит, бронхіт, туберкульоз. Їй може приснитися, ніби вона хоче виринути з води або на груди стискає якийсь тягар. Або вона лізе у вузьку щілину в паркані й застрягає в ній грудьми, або піднімається на гору і їй тяжко дихати. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту в більшості людей з’являються уві сні сцени, пов’язані з недоброякісними продуктами. Але сюжет сновидінь при тому самому захворюванні буде варіюватися залежно від професії людини, освіти тощо.

Пам’ятайте, найбільш доступний, а головне універсальний, спосіб досягнути внутрішнього і зовнішнього благополуччя: не сприймати надто серйозно і трагічно свої сни. Треба по-доброму посміятися над своїми страхами й образами. Слід довіряти резервам власної психіки.

Матеріал підготувала: Карвацька Н.С – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка

Корисно знати