• Українська
  • English
Лікарські рослини як джерело фітоестрогенів
Лікарські рослини як джерело фітоестрогенів

Лікарські рослини як джерело фітоестрогенів

Фітоестрогени – речовини, що характеризуються високим афінітетом (спорідненістю) до рецепторів естрадіолу

та близькі за дією до жіночих статевих гормонів. З досить відомих лікарських рослин фітоестрогени містять: хміль звичайний, шавлія лікарська, буркун лікарський, конюшина, солодка гола, материнка звичайна, липа серцелиста, омела біла, соя щетиниста, дягель лікарський, розмарин лікарський, любисток лікарський та ін.

Широко застосовуються трави з прогестагенною активністю. До них відносяться: вітекс священний, простріл луговий, перстач гусячий, приворотень звичайний, малина та ін. Особливо хочеться відзначити з рослин цієї групи вітекс священний (авраамове дерево), який стимулює вироблення гіпофізом лютеїнізуючого гормону, який в свою чергу стимулює вироблення прогестерону.

Рідше використовуються трави з антигормональною активністю. До них відносяться: воробейник лікарський, синяк звичайний, живокіст лікарський, чорнокорінь лікарський та ін.

Починаючи з середини 30-х років, після відкриття фітоестрогенів та проведення дослідження їх структури і біологічної дії, всі вони були розділені на 2 великі групи: ізофлавоноїди та лігнани. Деякі автори виділяють в окрему групу так звані куместани, інші відносять їх до ізофлавоноїдів.

Ізофлавоноїди представляють собою похідні глікозидів і містяться у великих кількостях в соєвих бобах (до 300 мг / 100 г) та інших рослинах:

–  сочевиці

–  гранатах

–  фініках

–  насінні соняшнику

–  капусті

–  червоній конюшині.

Вміст фіто естрогенів у бобових рослинах відповідно різний

Вміст фітоестрогенів: бобові і зерно

 

Природне джерело                      Фітоестрогени (мг / г)

Соєві боби, відварні                              1294,0

Лляне насіння                                        675,0-808,0

Горох очищений, сушений                   81,1

Сочевиця відварна                                 18,0

Квасоля біла, сушена                             15,2

Вівсяні висівки                                       7,0

У кишечнику ізофлавоноїди піддаються гідролізу і подальшому метаболізму, в результаті чого утворюються сполуки з естрогенною активністю. При введенні в організм антибіотиків процес утворення гормонально активних фітоестрогенів з попередників гальмується або припиняється.

Найбільш вивчені лігнани – ентеродіол і ентеролактон, що знаходяться переважно в зовнішньому шарі зерен, особливо:

–   пшениці

–  жита і рису

–  харчових рослинних волокнах

–  насінні льону

–  горіхах

–  вишні, яблуках

–  часнику, петрушці, моркви та ін.

 

Вміст фітоестрогенів: фрукти, горіхи

 

Природне джерело                       Фітоестрогени (мг / г)

Абрикоси сушені                                 42,7

 Фініки сушені                                       68,8

Суниця свіжа                                         50,60

Арахісове масло                                    98,0

Арахіс свіжий                                        235,0

Інжир сушений                                      59,7

 Лісові горіхи                                         240,0

Чорнослив відварений                          164,0

Родзинки (червоний виноград)            1836,0

Як свідчать дані сучасних наукових досліджень, біологічна активність фітоестрогенів в сотні і тисячі разів нижче активності ендогенних естрогенів, проте постійне споживання людиною рослинної їжі, а також таких продуктів, як молоко і м’ясо травоїдних тварин, може призводити до значної концентрації фітоестрогенів в організмі.

Проте деякі автори відстоюють думку про те, що вивчення дії фітоестрогенів вимагає тривалих і складних досліджень, оскільки наявні дані обмежуються поки невеликим числом фактів.

Цікаво відзначити, що в країнах Азії, де рослинна їжа (і перш за все продукти з сої) є традиційно переважаючою, розлади, пов’язані з настанням менопаузи (остеопороз, припливи, кардіопатія і ін.), зустрічаються в значно менш вираженій формі, ніж на Заході.

Деякі епідеміологічні та експериментальні дані дозволяють реально пов’язати ступінь вмісту в харчовому раціоні фітоестрогенів з прогнозом виникнення та прогресування гормонально-залежних пухлинних процесів і ряду хронічних захворювань. У той же час умови і точні механізми дії фітоестрогенів на розвиток пухлин та інших патологічних процесів не до кінця зрозумілі.

Отже, переглянувши перелік різних авторських думок щодо вмісту фітоестрогенів в лікарських рослинах та їх впливу на організм, можна зробити висновок, що на сьогоднішній день не існує одноманітної точки погляду на біологічну активність фітоестрогенів, тому відповідальність за вибір лікарської рослини як джерела фітоестрогенів цілком належить спеціалізованому фахівцю, враховуючи індивідуальний підхід до пацієнта. Оскільки призначаючи лікарські трави, що містять фітоестрогени, потрібно чітко знати: будь-яка лікарська рослина з «естроген подібними» властивостями при надходженні в організм може проявити себе або як естроген або як антиестроген. Все залежить в першу чергу від виду самої рослини, від дози, від віку жінки, від вмісту в її організмі ендогенних естрогенів, від стану її печінки і шлунково-кишкового тракту та інших факторів.

Матеріал підготувала: ас. кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, к.фарм.н. Гаїна Жеоржета Михайлівна.

Корисно знати