• Українська
  • English
Мікроспорія та короста у дітей
Мікроспорія та короста у дітей

Мікроспорія та короста у дітей

Мікроспорія – це грибкове захворювання,

при зараженні яким відбувається ураження не тільки поверхні шкірного покриву, але і волосся. У більш рідкісних випадках страждають і нігті. Провокує розвиток цього неприємного захворювання певний грибок, що відноситься до роду Микроспорум. Також мікроспорія сьогодні відома і як стригучий лишай.

«На сьогоднішній день саме мікроспорія є одним з найпоширеніших грибкових інфекційних захворювань, за винятком грибка стоп. Мікроспорія відрізняється високим рівнем зараження, при це найчастіше від цього захворювання страждають саме маленькі діти, які мають ще не зміцнілу імунну систему. Значно рідше хворіють дорослі люди, переважно страждають саме дівчата і жінки.»

Як можна заразитися мікроспорією ?

Наука розрізняє два види мікроспорії – зооантропонозну і антропонозну.

Збудники першої з них «живуть» у волоссі і роговому шарі епідермісу хворих дітей. Вони не завжди передаються від людини до людини. Заражаються частіше від тварин. Зараження дітей відбувається при контакті з хворими кішками або собаками, предметами, які були інфіковані шерстю або лусочками.

Тому профілактика мікроспорії у дітей полягає в першу чергу в дотриманні правил гігієни та догляді за домашніми тваринами. Крім того, що вашому малюкові необхідно засвоїти правило завжди мити руки, будь то після прогулянки або після того, як погладив улюбленого кота, поясніть йому, що не можна користуватися чужою щіткою або гребінцем, надягати чужі речі.

Антропонозна мікроспорія – рідкісне захворювання. Її причиною є передача заразних грибків при контакті з хворою людиною або речами, які у її вживанні.

Інкубаційний період захворювання триває від двох тижнів до трьох місяців. Потім у дитини з’являється лихоманка, а лімфовузли збільшуються. На шкірі з’являються явні почервоніння, лущення та інші неприємні речі.

Мікроспорія гладкої шкіри в дітей

У новонароджених та дітей раннього віку, запальні явища особливо виражені. Те місце, де проріс грибок, запалюється і стає червоною плямою з чіткими кордонами. Поступово збільшуючись, покривається дрібними бульбашками, корочками. Вогнище або вогнища набувають форму кільця. При мікроскопії гладкої шкіри вони вражають обличчя, шию, передпліччя, плечі. Відчувається помірний свербіж.

Мікроспорія волосистої частини голови

Зараження волосяного покриву мікроспорією буває в основному у дітей від 5 до 12 років. При ураженні цій частині голови волосся в уражених місцях відсікаються на відстані 5 мм від кореня. Так само можна побачити напилення схоже на борошно в таких місцях або підстава волоса буде покрито скоринкою, манжетою. Якщо здати аналізи, в них точно буде видно наявність запального процесу.

Як вилікувати мікроспорію у дитини народними методами?

  • Прикладати до вогнищ ураження серветки, змочені свіжим соком цибулі ріпчастої;
  • Змащувати вогнища ураження настоянкою квіток бузку звичайної; приготування настойки: дві столові ложки сухих квіток залити 100 мілілітрами 70%-ного спирту і настоювати кілька днів, процідити;
  • Кілька разів на день обмивати вогнища ураження відваром трави чистотілу великого приготування відвару: одну столову ложку сухої трави залити склянкою води і кип’ятити на слабкому вогні 10-12 хвилин, остудити, процідити; чергувати з іншими засобами;
  • Змащувати ділянки ураження прополісним маслом; приготування лікарського засобу: 15-20 грамів прополісу подрібнити ножем, валити 50 грамами будь-якого рослинного масла і нагрівати на водяній бані або в духовці до закипання олії, періодично помішуючи, дати закипіти маслу два-три рази; віск осяде на дно посуду, а прополіс розчиниться в маслі; коли приготоване масло охолоне, його потрібно акуратно злити з осаду;
  • Змащувати ділянки ураження маззю, приготованою з використанням наступного збору: коріння лопуха великого — дві частини, «шишок» хмелю — дві частини, квіток календули лікарської — одна частина; приготування лікарського засобу: 10-15 грамів сухої суміші стовкти в ступці в дуже дрібний порошок (в борошно) і змішати з 40 грамами вазеліну.

Все свербить! Як розпізнати коросту?

Короста — захворювання шкіри, яке викликається паразитами — коростяних кліщів. Самки коростявого кліща харчуються лусочками шкіри. Вони прокладають ходи в роговому шарі і відкладає там яйця. Її дуже важко розрізнити через дуже малого розміру.

На що слід звернути увагу?

Перші симптоми при корості у дитини можуть з’явитися вже через кілька годин після контакту з хворою людиною. Висип проявляється одномоментною присутністю різних шкірних елементів:

  • Папули;
  • Розчухи;
  • Гнійники;
  • Коростяні ходи;
  • Гіперемії.

Типові симптоми корости у дітей – коростяний ходи в роговому шарі шкіри. Вони мають вигляд прямих або звивистих сірувато-білих ліній не більш 1 см довжиною, і помітні як при огляді, як і при обмацуванні (вони злегка підносяться над поверхнею шкіри). Уздовж коростяного перебігу у дітей до року бувають реактивні дрібні бульбашки, які потім зсихаються в лінійні скоринки. 

Ознаки корости у маленьких дітей у вигляді червоно-коричневих стрічкоподібної папул легко переплутати з алергічними ураженнями шкіри. Їх появу пов’язують з навколосудинною інфільтрацією дерми і збільшенням лімфоїдної тканини під коростявими ходами через підвищену чутливість до продуктів життєдіяльності кліща.
Сверблячка, що викликається самкою кліща, дуже турбує дітей, він посилюється в нічний і вечірній час, заважаючи повноцінному сну. На шкірі дитини, хворого на коросту, завжди можна побачити лінійні розчеси і дрібні геморагічні кірочки.

Профілактика корости полягає в:

  • Своєчасне виявлення і лікування хворих;
  • Щоденному огляді шкіри у дітей в дитячому садку на предмет характерних для корости симптомів;
  • Ізоляції захворілого;
  • Обробці речей хворої дитини і тих предметів, з якими він часто контактує.

Як позбутися корости?

  • Сірчана мазь, що наноситься на всю поверхню шкіри один раз на день протягом п’яти днів;
  • Бензилбензоат наноситься ватним тампоном на чисту шкіру один раз на день протягом трьох діб, після застосування препарату не можна митися протягом трьох годин;
  • Аерозоль спрегаль наноситься один раз на все тіло, крім голови; змивається препарат через 12 годин з милом. Його можна наносити на постільну білизну та одяг.

Після будь-якого лікування необхідно змінити одяг, постільні та лазневі приналежності, прокип’ятити і пропрасувати з двох сторін. Для дезінфекції також застосовується аерозоль А-ПАР. 

Що пропонує народна медицина?

  • Якщо хвороба вразила тільки руки, для лікування можна скористатися звичайним кислим хлібним квасом. Квас сильно посолити, нагріти до 50-55С (щоб терпіла рука) і занурити руки по лікоть в розчин. Так робити кілька разів. Через 3-4 години процедуру повторити.
  • Березовій і соснової смолою змазують ділянки ураження. Можна приготувати мазь. якщо змішати смолу з вазеліном в пропорції 1:4 і натирати цією маззю уражені ділянки тіла 2 рази на день до повного лікування.
  • Якщо коростою уражено вже все тіло. то роблять так: беруть столову ложку якогось сала топленого, столову ложку тертого сірого мила, 2 чайні ложки сірки, чайну ложку дьогтю. Все це добре змішують в мазь. Треба добре вимитися гарячою водою з милом, витертися насухо, потім добре натертися зазначеної маззю і так залишитися до іншого дня. Тоді вимитися і натертися маззю. Так роблять три дні, і короста проходить. Якщо буває рецидив, то лікування повторюють.
  • РОМАШКА (кавказька, перська і далматська). Для лікування застосовується порошок з кошиків цих інсектицидних сортів. Готують мазі (1:4) на несоленому вершковому маслі, смальці і змащують уражені ділянки 2-З рази на день.
  • ЧИСТОТІЛ. Для лікування корости використовують як сік чистотілу або кашку з його листя, так і мазі,приготовлені з порошку всієї рослини і вазеліну (1:4).

Матеріал підготували: Гаєвська М.Ю доцент кафедри дерматовенерології, Омелюх О.С. студент 5 групи


Корисно знати