• Українська
  • English
Валентина Радзимовська  

Валентина Радзимовська  

Видатна українська вчена-медик, фізіолог, біохімік. У 1902 році закінчила Лубенську гімназію, в згодом в 1913 році й медичний факультет Київського університету.

В 1924 присвоєно медичний ступінь доктора наук. Після вступу  на медичний факультет Петербурзького університету бере участь в громадському й політичному житті українського земляцтва.

За активну участь у діяльності української громади й у політичних демонстраціях виключена 1905 р. з університету. Для того, щоб продовжити навчання, повертається до Києва. Де знайомиться зі своїм чоловіком І. Радзимовським, згодом відомим педагогом, істориком класичної літератури.

По закінченні університету Валентина Радзимовська провадить наукові дослідження, вивчає фізичний стан дітей у різних місцевостях України, викладає фізіологію в Педагогічному інституті, а після захисту докторської дисертації – завідує кафедрами фізіології й біохімії в Інституті народної освіти й Педагогічному інституті. Вона очолює відділи фізіології в Туберкульознім інституті, Інституті ортопедії й травматології, Інституті психіатрії й невропатології, Інституті клінічної фізіології АН. Сформувала «Школу фізіологів і біохіміків Радзимовської».

Після тривалих політичних репресій в 1945 р. поринає в громадську й культурну діяльність української еміграції.

Того ж року її обрано професором і керівником кафедри фізіології Міжнародного вільного університету УНРРА, професором і керівником кафедри фізіології ветеринарного факультету Українського технічно-господарського інституту, що по війні перебрався з Подєбрадів до Реґенсбурґа (Баварія). З 1949 р. – декан ветеринарного факультету. Веде плідну наукову роботу. Однією з праць є двотомовий підручник «Фізіологія людини й свійських тварин». Також  надруковано понад 70 праць українською, німецькою, російською й французькою мовами.

«Сучасники запам’ятали Валентину Радзимовську  не тільки як велику патріотку України, видатну вчену, але й надзвичайно цікаву, енергійну привітну людину та гарну жінку» – згадує у своєму огляді Алла Довжик.

 

 

Матеріал підготувала доцент кафедри педіатрії та

дитячих інфекційних хвороб Власова Олена

Корисно знати