• Українська
  • English
Фітотерапія емоційного та фізичного вигорання

Фітотерапія емоційного та фізичного вигорання

В умовах сучасних реалій переважна більшість людей в суспільстві знаходиться під впливом емоційного та фізичного виснаження. Це пов’язано з необхідністю засвоєння й переробки великого обсягу інформації, її переосмислення, що найчастіше змушує людей міняти стиль життя та його темп. Та не завжди зміна ритму життя є можливою, особливо у молодому та середньому віці. Наш ритм «заставляє» адаптуватися до нього.

І тут на допомогу людини можуть прийти природні енергетики – адаптогени, які забезпечують тонізуючу дію на центральну нервову систему і функції організму в цілому, підвищують витривалість при фізичних і психічних навантаженнях.

Терапевтична дія адаптогенів проявляється у поліпшенні реакції серцево-судинної системи при фізичному навантаженні, що визначається в прискоренні перенесення кисню до м’язів, нервових тканин. З іншого боку, механізм впливу адаптогенів на стан людини пов’язаний не тільки з впливом на серцево-судинну та центральну нервову системи. У присутності тонізуючих фітопрепаратів або виділених діючих компонентів відповідних рослин спостерігаються зміни й на клітинному рівні: унаслідок потенціювання дії інсуліну в організмі відбувається оптимізація енергетичних процесів у клітинах (у тому числі й у нейронах головного мозку) через покращення надходження в клітини глюкози, підвищення коефіцієнту використання ліпідів в енергетичному обміні, посилюється синтез деяких РНК, що відповідають за синтез ферментів. У період застосування адаптогенів відзначають добре самопочуття, ритмічний подих, підвищену життєву ємність легень, бажання працювати, апетит і нормалізацію сну. Застосування препаратів цієї групи покращує транспорт кисню до м’язів, нервових тканин, збільшує утворення еритроцитів, попереджає дію гіпоксичних стресів.

До адаптогеновмісних рослин відносять аралію маньчжурську, аралію Шмідта, женьшень, заманиху високу, кодонопсис лісовий, левзею софлоровидну, лимонник китайський, плющ звичайний, плющ колхидський, рододендрон Адамса, стеркулію платанолисту, елеутерокок колючий.

Зростають ці рослини переважно у Китаї, Кореї, Південно-Східній Азії, на Далекому Сході, а також культивуються. Однак українська флора також багата на цілющі трави.

Досить відомою рослиною адаптогеном Українських Карпат є родіола рожева або золотий корінь.

Родіола рожева – Rhodiola rosea L

Її цілюща сила була відома ще в сиву давнину, навіть китайські імператори цінували її на вагу золота, відправляли на пошуки родіоли експедиції, купували у контрабандистів. Понад 300 років кореневище родіоли рожевої є одним з найбільш популярних тонізуючих засобів народної медицини. Родіола широко використовувалася в традиційній медицині, та за свої цілющі якості та високу цінність навіть отримала назву «золотий корінь». Легенда розповідає, що людина, що знайде корінь родіоли, не знатиме хвороб і проживе 100 років. У народній медицині підземна частина родіоли рожевої здавна застосовувалася як засіб, що знімає втому і підвищує працездатність. «Золотий корінь» використовували при перевтомі, для лікування недокрів’я, імпотенції, хвороб шлунково-кишкового тракту, нервової системи й головним чином «щоб взагалі бути здоровим». У сучасній народній медицині родіолу застосовують як протигарячковий, тонізуючий засіб, а також при нервових і шлункових захворюваннях. «Золотий корінь» вживають при цукровому діабеті, анемії, захворюваннях печінки, при перевтомі й неврозах.

Адаптогени застосовують за двома методиками.

Перший (ударний) метод застосовують для швидкого підвищення й відновлення працездатності. Застосовують великі дози, індивідуально підібрані.

Другий (курсовий) метод спрямований на отримання дії з поступовим досягненням фази суперкомпенсації. У міру звикання організму дози поступово збільшують, але не більше, ніж у 3-4 рази порівняно з початковими.

На фармацевтичному ринку України представлено такі адаптогени рослинного походження:

  • Бальзам Вігор
  • Бефунгін екстракт
  • Вівабон сироп
  • Елеутерокока екстракт
  • Аралії настойка
  • Женьшеня настойка
  • Заманихи настойка
  • Лимонника китайського настойка
  • Стеркулії настойка
  • Левзеї екстракт рідкий
  • Родіоли екстракт рідкий
  • Рідкий екстракт Пантокрин
  • Краплі Тонусин
  • Збір Тоніфіт
  • Таблетки Сапарал

Проте не слід забувати, що при використанні будь-яких препаратів, в тому числі та адаптогенів, потрібна консультація лікаря або фармацевта, яку можна отримати безпосередньо при купівлі препарату. Неправильне використання також може призвести до побічних реакцій.

Тож слід пам’ятати відомі слова лікаря епохи Відродження Теофраста Парацельса:

«Все є отрута і все є ліки. І тільки доза робить ліки отрутою, а отруту – ліками».

Інформацію підготували:

завідувач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, д.мед.н., професор Олександр Захарчук старший викладач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, к.фарм.н. Інна Сахацька

Корисно знати