• Українська
  • English
Грудне вигодовування і неіснуюче поняття «дієта годуючої мами»
Грудне вигодовування і неіснуюче поняття «дієта годуючої мами»

Грудне вигодовування і неіснуюче поняття «дієта годуючої мами»

Правильне грудне вигодовування дитини завжди буде найкращим, найбільш безпечним і економним способом вигодовування грудних дітей. До півроку діти, що знаходяться на грудному вигодовуванні отримують всі необхідні речовини для розвитку.

 

Пропонуємо вашій увазі найважливіші правила грудного вигодовування

Правильне прикладання до грудей.

Найбільш зручні положення: лежачи, сидячи, так щоб у нічний час і при неможливості годувати малюка сидячи, можна годувати лежачи на боці.

Раннє прикладання до грудей

Для правильного грудного вигодовування прикладати дитину до грудей не пізніше ніж через годину після пологів. Це дуже важливий фактор першого контакту «шкіра до шкіри». Тривалість такого контакту повинна бути не менше 30 хвилин. ВООЗ рекомендує продовжувати природне вигодовування до двох років. Адже молочко мами – найкраща їжа для здоров’я і розвитку малюка.

Годування на вимогу.

Малюка перших місяців життя необхідно прикладати до грудей із будь-якого приводу, надавши йому можливість смоктати груди коли він хоче і скільки хоче. Це необхідно не тільки для насичення дитини, але і для його психоемоційного комфорту. Через кілька місяців дитина виробить свій власний режим.

Тривалість годування.

Немає потреби переривати годування через певний проміжок часу. Більшість дітей насичується за 20-40 хвилин, а деякі малюки можуть смоктати 1 годину і більше.

Почергове прикладання.

Правильне грудне вигодовування безпосередньо може залежати від фактора почергового прикладання до грудей.

Починати знайомство малюка з новою їжею потрібно ще на етапі вагітності. Мамі не варто обмежувати себе в розмаїтті. Навпаки, харчування має бути дуже різноманітним і звичайно здоровим. У період грудного вигодовування зберігати такий стиль харчування теж потрібно. Тоді з молоком малюк буде з перших днів отримувати частинки різних продуктів, і його імунна система звикне до них.

Немає такого поняття як «дієта годуючої мами»

В Англії на сніданок після пологів можуть запросто принести апельсин і шоколадну булочку. У США досить вільно ставляться до різноманітності продуктів в меню годуючої мами. Апріорі вважається, що можна все або майже все. Така ж ситуація в  Німеччині.

Від самого поняття «дієта годуючої мами» всі тамтешні мами незмінно роблять дуже круглі очі. У Фінляндії не забороняють нічого, крім, звичайно, алкоголю. Тут на сніданок після пологів приносять бутерброд з маслом, сиром і шинкою, а також салат зі свіжих огірків і помідорів. І чашку ароматної кави. І ананасовий сік. На обід можна отримати лосося у вершковому соусі з овочевим салатом. З перших годин життя дитини мами їдять все, не обмежуючи себе у виборі продуктів. У Латвії і Естонії відношення аналогічне – здорове харчування і ніякої дієти. Лікарі не забувають нагадувати, що не можна вживати алкоголь і курити, але при цьому келихом вина порадувати себе раз на тиждень цілком можна. Не рекомендують спеціальної дієти і в таких країнах як Ізраїль, Нідерланди, Бельгія і Швеція.

Дослідження харчування годуючих мам у бідних країнах (за західними уявленнями) в Бірмі, Гамбії, Папуа Нової Гвінеї, Ефіопії і індіанців Навахо показують, що нестача харчування ніяк не позначається на якості молока цих жінок. До речі, дослідження про збільшення харчування годуючих жінок в Гамбії на 700 калорій показало, що кількість молока у них не збільшилася при збільшенні калорій у харчуванні. Додаткове харчування пішло в жирові запаси і підшкірний жир матерям, а не в молоко.

Дієта мами не профілактує харчову алергію дитини

Нещодавно були опубліковані результати двох великих незалежних досліджень, проведених у Великобританії (The EAT study, 2015 і The LEAP study, 2016).

Спостереження показали, що обмеження в дієті вагітної і годуючої грудьми жінки не є ефективним засобом профілактики харчової алергії у малюка.

При цьому важливим результатом досліджень став той факт, що введення в раціон дитини нових продуктів найдоцільніше починати у віці від 4 до 6 місяців. Це стосується всіх продуктів, в тому числі і потенційних алергенів. Чим більше різних продуктів малюк спробує до 1 року, перебуваючи на грудному вигодовуванні, тим краще.

Дуже важливо, щоб дитина познайомилася з новою їжею, саме будучи на грудному вигодовування. У материнському молоці є спеціальні білки-імуноглобуліни, які зв’язуються з мікрочастинками нового продукту і представляють його імунній системі в якості одного.

Після року дитина вже отримує занадто мало материнського молока, або не отримує зовсім. Так що і представляти нові продукти імунітету нікому. Значить, ризик алергічної неадекватної реакції на них зростає.

А що ж допоможе вберегти малюка від алергії?

Відмова від продуктів, що містять гідрогенізований рослинний жир (маргарин), а так само штучні харчові барвники і консерванти в період вагітності і грудного вигодовування.

Правильний догляд за шкірою малюка, який запобігає її пересушуванню і пошкодженню.

Профілактика дефіциту вітаміну D. За сучасними даними, вітамін D абсолютно необхідний імунній системі для нормальної роботи. Профілактика дефіциту вітаміну D – частина стратегії профілактики всіх видів алергії та атопічного дерматиту.

Достатня кількість Омега 3 поліненасичених жирних кислот в раціоні. У сучасній дієті західного типу дуже багато продуктів містять Омега 6 жири і далеко не всі містять незамінні Омега 3 жири.

Отже, тісний зв’язок мами і малюка, що підтримувався протягом всієї вагітності, підтримується через грудне вигодовування новонародженого. Завдяки материнському молоку організм дитини відновлює енергетичні запаси, отримує всі необхідні йому поживні речовини, зміцнює імунну систему. Більш того, годування грудьми насправді приносить однакову користь і малюкові, і його матері.

Отож здорове раціональне харчування матері та грудне вигодовування малюка – запорука здоров’я у майбутньому.

Матеріал підготувала: Таміла Сорокман, професор кафедри педіатрії та медичної генетики

Корисно знати