• Українська
  • English
12 травня – Всесвітній день медичної сестри
12 травня – Всесвітній день медичної сестри

12 травня – Всесвітній день медичної сестри

Професія медичної сестри пов’язана з такими якостями людини, як співчуття, турбота, почуття любові до ближнього, які у всі часи змушували людей допомагати одне одному в горі і радості, а історія її виникнення бере початок із глибокої давнини. Роль створення самостійної сестринської професії належить міс Флоренс Найтінгейл (1820-1910).

 

Перша дослідниця і основоположниця сучасної сестринської справи – Флоренс Найтінгейл – здійснила переворот у суспільній свідомості та в поглядах на роль і місце медичної сестри в охороні здоров’я і суспільстві. Є безліч визначень сестринської справи, на кожне з яких впливали особливості історичної епохи і національної культури, рівень соціально-економічного розвитку суспільства, демографічна ситуація, потреби населення в медичній допомозі, стан системи охорони здоров’я і забезпеченість її кадрами.

Вперше виділивши в сестринській справі дві галузі – догляд за хворими та догляд за здоровими людьми, вона визначила догляд за здоровими, як “підтримання у людини такого стану, при якому хвороба не настає», а догляд за хворими – як «допомогу, страждаючому від захворювання, жити більш повноцінним життям, приносити задоволення». Найтінгейл висловлювала тверде переконання в тому, що «по суті своїй сестринська справа як професія відрізняється від лікарської діяльності і вимагає спеціальних, відмінних від лікарських, знань».

Вперше в історії вона застосувала наукові методи у вирішенні проблем сестринської справи. Перші школи, створені за її моделлю в Європі, а потім і в Америці, були автономними і світськими. Викладання в них вели самі медичні сестри, особливу увагу приділяючи формуванню спеціальних сестринських знань, умінь і цінностей. Під професійними цінностями розуміли повагу до особистості пацієнта, його честі, гідності та свободи, прояв уваги, любові і турботи, збереження конфіденційності, а також дотримання професійної етики. Не випадково девізом першого почесного міжнародного сестринського товариства стали слова: Любов, Мужність, Честь.

Вивчаючи історію життя сестри милосердя Ф. Найтінгейл, неможливо не заразитися її оптимізмом і вірою в людину. Міс Флоренс все життя відстоювала рівні права всіх людей на догляд та лікування під час хвороби і гідну смерть. За виняткову відданість своїй справі і хоробрість при наданні допомоги пораненим і хворим як у воєнний, так і в мирний час, найбільш видатних медичних сестер Міжнародний комітет Червоного Хреста нагороджує медаллю ім. Ф. Найтінгейл.

Матеріал підготували: Світлана Ткачук, завідувач кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, професор, Світлана Семененко, доцент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата.

Корисно знати