• Українська
  • English
Шляхи боротьби з наркотиками та їх розповсюдженням в Україні
Шляхи боротьби з наркотиками та їх розповсюдженням в Україні

Шляхи боротьби з наркотиками та їх розповсюдженням в Україні

В Україні значними залишаються вживання марихуани та ацетильованого опію,

нелегальне вирощування нарковмісних конопель і маку, що є предметом підвищеного інтересу організованих злочинних угруповань. Хоча загальні обсяги споживання ін’єкційних наркотиків стабілізувалися (за наявними оцінками на диспансерному обліку перебувають 70 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків), різко збільшилася кількість зловживань фармацевтичними препаратами, що містять опіоїди, стимулятори амфетамінового ряду. За висновками міжнародних експертів, кількість нових зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків в Україні значно більша, ніж в інших країнах Європи.

Лише юридичними та адміністративними заходами не можна перемогти наркоманію. Медичні та виховні заходи у поєднанні з розвитком реабілітаційних центрів, організація фізкультурно-спортивної роботи, антинаркотична пропаганда у засобах масової інформації — це необхідне доповнення до примусових заходів держави.

Наркомани рідко визнають себе хворими, тому виявлення й лікування наркоманії є дуже складним. Діагноз встановлюють за поведінкою та зовнішнім виглядом, фізіологічним та психологічним станом, результатами лабораторних досліджень. Для лікування застосовують специфічні методи, що поєднують як фармакологічні, так і психологічні заходи впливу на хворого. Крім відновлення нормальних фізіологічних процесів необхідно обо’язково змінити оточення хворого, провести соціальну реабілітацію, інакше виникатиме рецидив захворювання.

Особливу увагу суспільства спрямовано на охорону та зміцнення здоров’я молоді, на виховання у неї негативного ставлення до будь-яких шкідливих звичок. Державі та суспільству небайдуже, хто прийде на зміну старшому поколінню — морально та духовно стійка, здорова молодь чи квола й духовно спустошена.

І.П. Павлов говорив: “Здоров’я — це безцінний дар природи, який дається, на жаль, не назавжди, його потрібно берегти. Але здоров’я людини багато в чому залежить від неї самої, від способу її життя, умов праці, харчування, її звичок”.

В умовах розбудови незалежної України потрібні тверезі, розумні, люблячі свою Батьківщину люди. Шкідливі звички гальмують розбудову держави, бо морально спустошують людей та руйнують економіку. Тому важливо запровадити моду на здоров’я, підняти престиж здорового способу життя. Велике значення має організація дозвілля молоді, створення умов, які забезпечують корисне проведення вільного часу. Для цього необхідно ширше використовувати спортивні зали та майданчики для проведення оздоровчих та культурно-виховних заходів. Не менше значення має мистецтво та заклади культури, які впливають на духовність людини, її інтелект та емоції, мислення та свідомість.

Матеріал підготував: доцент кафедри медичної біології та генетики Вепрюк Ю.М.

 

Корисно знати