• Українська
  • English
Історія зародження та становлення медсестринства в Європі

Історія зародження та становлення медсестринства в Європі

12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри, який започаткувала англійка Флоренс Найтінгел.

На сьогодні є багато спеціалізованих навчальних закладів, де готують кваліфікований медичний персонал, а в ХІ столітті поняття «медична сестра» і «навчання» були практично несумісними. На території Західної Європи створювались спільноти для жінок, які мали бажання допомагати лікарям з доглядом за хворими. У Північній Європі першими надавати допомогу хворим почали черниці. У 1617 році св. Вікентій де Поль заснував спільноту Дочок Милосердя. Перше навчання сестринській справі було організовано у Франції, в ХVII столітті. Навчали мінімальним медичним знанням і розмежовували поняття «сестра милосердя» й «сиділка». Поступово такі школи почали з’являтися по всій Європі й вже до дев’ятнадцятого століття на її території налічувалось шістнадцять тисяч медичних сестер, які здобули відповідну освіту.

Флоренс Найтінгейл відома не тільки як засновниця професії медичних сестер, але і як ініціатор реформи госпіталів. Хоча за нормами того часу їй вдалося створити зразковий медичний заклад, до якого було відкрито доступ хворим усіх класів суспільства і віросповідань, проте Флоренс відчувала, що не змогла досягти те, що вважала своєю метою: створити школу, де медсестри отримували б повноцінну професійну підготовку. Найтінгейл заснувала в 1860 р. училище з підготовки медичних сестер. Сподівання очолити училище не здійснилися, але в цьому навчальному закладі практично реалізувалися основні принципи його засновниці Флоренс Найтінгейл.

Ще одним прикладом для наслідування в одвічному прагненні служити захисту життя і здоров’я людини є мати Тереза. Мати Тереза (Агнеса Гонджа Бояджиу) народилася 26 серпня 1910 року в місті Скопи в сім’ї албанського продавця зелені. У 18 років Агнеса покинула затишну батьківську оселю і стала черницею міссіонерського ордена «Лоретські сестри». Своє послушництво вона розпочала в Індії. У 1948 році мати Тереза заснувала в Калькутті спільноту, конгрегацію черниць «Сестри-Міссіонерки Любові», діяльність якої була направлена на створення шкіл, притулків, лікарень для бідних і тяжкохворих людей.

Життя матері Терези є найкращим прикладом для кожного, хто обрав справою свого життя – служіння людям. Вона пояснювала свій успіх так: «Щонайменші справи потрібно робити з великою любов’ю».

Матеріал підготували доцентки кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата

Світлана Семененко та Інга Тимофійчук.

Корисно знати