• Українська
  • English
Глаукома: причини та прояви хвороби
Глаукома: причини та прояви хвороби

Глаукома: причини та прояви хвороби

Глаукома – це хронічне захворювання ока, при якому підвищується внутрішньоочний тиск. Якщо очний тиск вчасно не знизити до норми, гине зоровий нерв, що призводить до незворотної сліпоти.

 

Існують очні захворювання, які розвиваються непомітно, але в підсумку призводять до повної втрати зору. Класичним прикладом є глаукома.

Глаукома досить поширене захворювання: за статистикою 14-15% всіх сліпих на земній кулі втратили зір саме з цієї причини. В основному, від глаукоми страждають ті, кому за 40, однак від хвороби не застраховані і молоді люди (юнацька глаукома), і навіть немовлята (вроджена глаукома).

Причини

Внутрішньоочний тиск підвищується в тих випадках, коли порушено виведення внутрішньоочної рідини. Розрізняють три основних типи глаукоми: первинну, вроджену і вторинну.

Найбільш часто трапляється первинна глаукома. З?являється вона в раніше здорових (ніби-то) очах без видимих причин, як правило, в осіб старших за 40 років.

Існують фактори ризику, що впливають на виникнення і прогресування глаукомного процесу. Виділяють місцеві чинники – міопічна рефракція (короткозорість) і загальні – вік старше 60-65 років, спадковість, цукровий діабет, гіпотонія, захворювання щитоподібної залози, нервової системи та ін.

Вроджена глаукома може бути обумовлена аномаліями ембріонального розвитку органа зору – дисгенезії кута передньої камери, а також наслідком інших очних захворювань (пухлини, запалення, травми), перенесених до або під час пологів.

Вторинна глаукома є наслідком конкретного попереднього захворювання очей. Її причинами можуть бути:

  • запальні захворювання очей: кератит, увеїт, склерит;
  • дислокація (зрушення) кришталика;
  • катаракта;
  • дистрофічні захворювання очей: прогресуюча атрофія райдужки, наслідки гемофтальма і т.д .;
  • контузії, опіки, поранення ока;
  • хірургічні втручання на очах;
  • пухлина ока.

Також існує таке поняття як «гіпертензія ока» – підвищення внутрішньоочного тиску неглаукомного характеру. Від глаукоми гіпертензію ока відрізняє доброякісний перебіг, відсутність ураження зорового нерва. Гіпертензія ока може бути викликана різними захворюваннями місцевого або загального характеру, віковим дисбалансом відтоку і продукції водянистої вологи, інтоксикацією організму, ендокринними порушеннями, тривалим прийомом великих доз гормонів і т.д.

Порушення тиску всередині ока виникає при утрудненні відтоку камерної рідини. У нормі вона поширюється до камерних кутіви ока. Якщо баланс між продукцією рідини і її відтоком порушений, підвищується тиск на структури ока. Накопичення рідини призводить до стискання зорового нерва. Порушується шлях нервового імпульсу, і сигнали отриманого зображення не передаються до тканин мозку. Таким чином, відбувається поступова втрата зорової функції.

Стадії розвитку глаукоми

Для визначення стадії проводиться дослідження диска зорового нерва і полів зору.

1 стадія – початкова. Зберігаються нормальні поля зору або спостерігаються мінімальні дефекти.

2 стадія – розвиток глаукоми. Звужується поле зору, помітні початкові зміни диска зорового нерва.

3 стадія – прогресування глаукоми. Псилюється звуження поля зору.

4 стадія – кінцева. Зір зберігається частково або відбувається його втрата.

Види перебігу глаукоми

Стан преглаукоми. Епізодичні напади, які супроводжують сильні стреси або стрибки тиску.

Гострий глаукоматозний напад. При значній дії фактора ризику відбувається різке підвищення тиску камерної рідини, стискання нерва і набряк рогівки.

Своєчасне і систематичне обстеження у офтальмолога з метою ранньої діагностики і профілактики, лікування глаукоми дозволяє уникнути або зупинити прогресування цієї загрозливої хвороби. Завдяки цьому можна зберегти зір і підвищити якість життя.

Матеріал підготували: професор, д.мед.н., Кривецький В.В., доцент, к.мед.н. Решетілова Н.Б.

Корисно знати