• Українська
  • English
Аутизм у дітей – хто винен???

Аутизм у дітей – хто винен???

Щороку, 2 квітня відзначається Всесвітній День розповсюдження знань про аутизм.

Аутизм – це стан (захворювання), що розвивається у дітей переважно у віці 2 роки і проявляться специфічними розладами розумової діяльності, з порушенням в емоційній сфері, але збереженням інтелектуальної складової мислення. При аутизмі найчастіше страждає мовлення, діти уникають зорового контакту, часто схильні до ритмічного повторення однакових рухів поруч із одноманітною активністю. Вони «занурені» глибоко в себе, можуть годинами складати кубики, іграшки, ляльки або ходять від стінки до стінки по кімнаті. Іноді можливі прояви автоагресії.

Часто такі дітки проявляють майже феноменальні розумові здібності у певній сфері – легко запам’ятовують числа, здійснюють надскладні арифметичні дії, можуть одного разу почувши відтворити складний музичний твір, часом проявляють неабиякий інтерес до техніки і легко її розбирають. Проте, діти-аутисти потребують додаткової підтримки та допомоги. Фактично – упродовж усього свого життя, адже з віком захворювання не минає.

Причини цього стану й дотепер невідомі. Один з перших дослідників аутизму, психоаналітик Б. Бетельгейм вважав його наслідком проблем, що виникли у стосунках дитини з матір’ю. Проте, це не завжди так, адже не всі діти з аутизмом виховуються у неповних сім’ях чи т.з. дисфункційних сім’ях.

Останні дослідження більшою мірою відносять аутизм до хвороб, пов’язаних з органічними ураженнями мозку. Вони можуть виникати на фоні порушення обміну речовин (отруєння солями важких металів, нестача цинку в організмі), а також бути наслідком спадкових генетичних факторів. Проте, відомими є випадки з близнюками, коли одна дитина могла страждати цією хворобою, а інша – ні.

Ще однією з можливих причин аутизм довгий час розглядалася вакцинація, зокрема – від кору. Проте численні дослідження довели, що вакцини як такі, чи вакцинація від кору зокрема не можуть бути причиною розвитку аутизму у дітей. Діти з ним народжуються, а не набувають через щеплення в дитинстві або в результаті неправильного виховання. Ураження мозку відбувається ще на етапі внутрішньоутробного розвитку плода.

Хоча й причини виникнення аутизму досконало не вивчені, більшість вчених схильні думати про зв’язок з генетичними відхиленнями, але сам розвиток захворювання можуть стимулювати й інші чинники. Серед останніх вчені переважно вказують наступні фактори:

  1. порушення харчування та обміну речовин – саме тому існує безглютенова і безказеїнова дієта для немовлят;
  2. надлишкове надходження в організм дитини важких металів та нейротоксинів, деяких ліків, особливо тих, які вживаються при загрозі переривання вагітності;
  3. можливим фактором є інтоксикація при нейроінфекції чи глистяні інвазії (гельмінти, найпростіші);
  4. порушений або неправильний обмін серотоніну, ферментів, мікроелементів;
  5. суто анатомічні чи навіть функціональні механізми порушення мозкової діяльності;
  6. урбаністичні причини – результати діяння благ цивілізації (стреси, нервозність, технології сучасності з мікровипромінюванням);
  7. порушення моторики, як результат частої гіподинамії;
  8. і звісно ж психологічні особливості життя сучасних людей – проблеми батьків можуть спричинити «психогенний» аутизм.

Таким чином, серед великої кількості можливих чинників розвитку аутизму у дітей важко виокремити якийсь один, тому до цього часу не існує одностайної думки про причину розвитку цієї хвороби (чи стану, як на думку багатьох дослідників)… Питання залишається і досі відкритим.

Інформацію підготував к.біол.н.,

доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати