• Українська
  • English
Фітотерапія при захворюваннях органів дихання та COVID-19

Фітотерапія при захворюваннях органів дихання та COVID-19

Гострі та хронічні захворювання органів дихання займають одне з провідних місць смерті у світі. Приєднання коронавірусної інфекції COVID-19 погіршує перебіг захворювань як бронхолегеневого апарату, так і інших систем та органів, зокрема, дихальної, серцево-судинної, сечовидільної, гастроентерологічної та ін. Існує низка лікарських препаратів натурального походження з багатогранною метаболічною і поліорганною дією, індивідуальною непереносністю окремих складових.

Важливим вважається виділення таких моментів як:

-акцент на основні групи лікарських рослин за терапевтичним впливом на дихальні шляхи – антимікробні, відхаркувальні, потогінні, жарознижувальні, спазмолітичні, гіпосенсибілізуючі та протизапальні;

-методи аерофітотерапії в комплексному лікуванні захворювань органів дихання;

-фітотерапія при ГРЗ та ураженнях верхніх дихальних шляхів (риніт, тонзиліт, фарингіт, ларингіт);

-методи і засоби фітотерапії в комплексному лікуванні та медичній реабілітації хворих на пневмонію залежно від стадії запального процесу.

Є багато вітчизняних та імпортних рослинних засобів, які використовуються при гострих та хронічних захворюваннях органів дихання.

БРОНХІЛОР – 4-компонентний рослинний засіб, в якому 1 капсула містить екстракту   трави чебрецю звичайного (Thymusvulgaris)–200 мг, порошку слані ісландського моху (Cetrariaislandica) – 100 мг, екстракту коренів первоцвіту весняного (Primulaveris) – 75 мг та екстракту пагонів бамбуку тростяного (Bambusaarundinacea), що містить 25% кремнію – 70 мг.

Успішне поєднання цих чотирьох лікарських рослин забезпечує наступні ефекти:

-Ефірні олії та флавоноїди чебрецю звичайного чинять бронхолітичну, секретолітичну та антибактеріальну дію, сприяють швидкому розрідженню харкотиння, зменшують кашель, полегшують дихання.

-Екстракт ісландського моху чинить протикашльову, імуностимулюючу, антибактеріальну та протизапальну дії. Він обволікає слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, утворюючи захисний шар, що зменшує кашльовий рефлекс, пом’якшує сухий та подразливий кашель.

-Екстракт первоцвіту весняного володіє відхаркувальною (муколітичною) дією. Сапоніни первоцвіту стимулюють вироблення бронхіального секрету та покращують відхаркування.

-Волокна пагонів бамбуку тростяного володіють протизапальними, антисептичними, тонізуючими, відхаркувальними та жарознижувальними властивостями.

Отже, враховуючи значну поширеність гострих і хронічних захворювань органів дихання та перспективи подальшого їх зростання, особливо в осіб старших вікових груп, їх соціальну значущість та незавершеність пандемії COVID-19 інфекції, її обтяжливий вплив на хронічну бронхолегеневу патологію, проблема реабілітації таких хворих стає все більш актуальною. На клінічні запити сучасної медицини фарміндустрія світу створила ряд ефективних полікомпонентних фітотерапевтичних засобів. Однак ефективність їх на сьогодні вивчена ще недостатньо, особливо в таких ситуаціях, як загострення хронічної бронхолегеневої патології, спровокованої COVID-19 інфекцією.

Підготував кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини

закладу вищої освіти БДМУ Леонтій Кушнір

Корисно знати