• Українська
  • English
Постійне відчуття тривоги – хвороба?

Постійне відчуття тривоги – хвороба?

Моменти тривожності, занепокоєння з того чи іншого приводу спостерігаються в повсякденному житті  кожної людини і вони є цілком природніми.

Люди по різному реагують на ті чи інші життєві ситуації. Зазвичай відчуття тривоги приходить і згодом минає. У когось  при хвилюванні частішає пульс, а у когось з’являються дискомфорт з вісцеральними скаргами, зокрема, важкість у шлунку, нестачі повітрі з частим диханням, напруги у м’язах тощо. Але іноді людям важко контролювати свої переживання, що і викликає хвилювання з приводу появи «серйозного захворювання», частіше – смертельної небезпеки. Коли відчуття тривоги стають постійними і некерованими то у таких випадках можна говорити про тривожні розлади.

Уже пятий місяць в Україні йде повномасштабна війна з росією. В інформаційному полі цілодобово обговорюються  не завжди втішні події в країні і на фронті. На тлі усієї цієї інформації у багатьох  українців розвивається постійне відчуття тривоги з відчуттям занепокоєння або страху, що своєю чергою може провокувати нічні жахи, приступи паніки, хворобливі спогади та думки, переживання, які складно тримати під контролем. Особливо часто дані стани спостерігаються у мешканців прифронтових регіонів, які вимушено переїхали у безпечні регіони країни. Знаходячись на відносно мирних територіях, переселенці постійно перебувають в думках про близьких і друзів, які залишилися в небезпеці, про рідний дім, що не додає їм спокою.

Таким чином, психологічний дискомфорт, спровокований тривожними переживаннями, зумовлений очікуванням ймовірної небезпеки – бомбардувань, несприятливого розвитку подій з можливими жахливими наслідками смертей, каліцтв, руйнувань, призводять до дистресу з постійним душевним неспокоєм. І коли такі стани емоційного дискомфорту будуть частими то стане неминучим відчуття незахищеності через неможливість вирішення самотужки життєвих негараздів, схильності до переживань станів тривоги або появи передчуттів можливих небезпек, що і може призвести до розвитку тривожних розладів,

Отже, постійне відчуття тривоги стає тригером хворобливого стану, а саме – тривожного розладу, який є найпоширенішою формою емоційних розладів. Тривожні розлади погіршують якість життя та знижують соціальне функціонування. Ними можуть захворіти люди будь-якої  професії, статі та віку

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк.

Корисно знати