Здоровий хребет і суглоби — основа повноцінного активного життя. І сьогодні хвороби суглобів значно «помолодшали»: у кожної третьої людини у віці до 40 років вже спостерігаються різні проблеми із суглобами. Багато фахівців сходяться на думці, що причина в малорухливому способі життя, а також у низькій якості харчування. Як виявляється, те, що ми їмо, безпосередньо впливає на здоров’я суглобів.
Контроль ваги. Це, мабуть, один із найважливіших принципів здорового харчування для суглобів. Річ у тому, що кожен зайвий кілограм ваги збільшує навантаження на суглоби в кілька разів. Це неминуче призводить до їхнього руйнування. Рекомендації тут дуже прості: знизити споживання швидких вуглеводів, солодкої та жирної їжі, займатися помірним спортивним навантаженням. Також корисне дробове харчування при хворих суглобах. Однак самостійно встановлювати «голодні» дні та сідати на дієти не рекомендується. Будь-які обмеження мають бути узгоджені з лікарем або дієтологом, оскільки вони можуть вносити дисбаланс в організм.
Підбираючи дієту для суглобів, потрібно подбати про те, щоб у меню були елементи, які зміцнюють їх, знімають запалення, прискорюють регенерацію. Акцент варто робити на рибу, нежирне м’ясо, овочі, фрукти.
Вуглеводи. Необхідно стежити за вагою, оскільки зайві кілограми створюють підвищене навантаження на зчленування. При цьому не можна ігнорувати вуглеводи. Їхня частка в меню повинна становити 56 %. Перевагу потрібно віддавати яблукам, ягодам, зерновим (вівсянка, гречка, пшенична). Корисна їжа для суглобів – сира морква, капуста, зелені та листові овочі. Обов’язково потрібно обмежувати вживання вуглеводів із високим глікемічним індексом. Вони дуже швидко засвоюються в кров і, якщо їх забагато, йдуть у жирові запаси. Результат – зайві кілограми. Ризик виникнення та прогресування остеоартрозу збільшується через повноту, тому що суглоби під дією надмірної ваги відчувають додаткове навантаження. У списку заборонених продуктів — цукор, зокрема цукерки, варення, зефір, солодкі напої, мед. Під забороною пиво, смажена картопля, вироби з борошна найвищого гатунку.
Сіль. Дієта при захворюванні суглобів – це обмеження солі. Вона затримує в організмі воду, викликаючи набряк. Повністю відмовлятися від мінералу не можна: його дефіцит може спровокувати різні патології.
Білок. Людина щодня повинна вживати білок, виходячи з розрахунку 1 г на 1 кг ваги, але його частка в раціоні не повинна перевищувати 20 %. Він містить колаген – основу хряща, кісток, сухожилків, інших елементів сполучної тканини. Дефіцит білка погіршує засвоєння важливих для суглобів елементів (зокрема кальцію), корисних жирів. Без нього погіршується робота серця, повільніше відбувається регенерація тканин. Які продукти є корисними для суглобів? Надходження білка до організму забезпечать нежирне м’ясо, риба. Важливо: щоб не виникало проблем з опорно-руховим апаратом, необхідно відмовитися від сосисок, ковбаси, консервів і т. д. Вони містять добавки, шкідливі для кісток і суглобів.
Кальцій та вітамін D. Ще один важливий матеріал для суглобів – кальцій, головний компонент кісток. Якщо його мало, людина схильна до переломів, пошкодження хрящової тканини, зв’язок. Тому слід стежити, щоб у раціоні були молочні продукти, горіхи, сухофрукти, зелені овочі, трави. Для засвоєння кальцію потрібен вітамін D. Для цього варто включити в меню оселедець, скумбрію, печінку тріски, жовток, вершкове масло, молочні продукти.
При подагрі необхідно скоротити споживання їжі, багатої на пурини. Сюди можна віднести жирні сорти риби та м’яса, копченості, субпродукти, морепродукти, бобові. Не рекомендується вживати алкоголь, сухофрукти, солодощі, соління, цвітну капусту, какао, каву, міцний чай, приправи та соуси (кетчуп, сіль, гірчицю). У проміжках між їжею потрібно рясно пити. При остеоартрозі та остеохондрозі дуже важливо отримувати мукополісахариди, які є хондропротекторами (захищають хрящі від руйнування). Ці речовини, а також білок колаген (потрібний для утворення сполучної тканини) містяться в таких стравах, як заливна риба, холодець, фруктове желе. Людям, у яких спостерігається ревматоїдний артрит, рекомендується вживати риб’ячий жир. Дуже корисні такі види риб, як лосось, оселедець, палтус, тріска, сардина, скумбрія. Вони містять ненасичені жирні кислоти групи омега-3 та мають потужний протизапальний ефект.
Підготували: доцент кафедри внутрішньої медицини Ольга КВАСНИЦЬКА, студентка 6 курсу Діана ЛУПУ