• Українська
  • English
Прегравідарна підготовка – сучасні погляди

Прегравідарна підготовка – сучасні погляди

Термін «прегравідарна» (з лат. gravida – «вагітна») означає підготовку до вагітності.

Якщо подружня пара вирішила стати батьками, їй потрібно пам’ятати, що до настання бажаної вагітності слід ретельно підготуватися. Адже тільки комплексне обстеження та прегравідарна підготовка дають можливість народження здорової дитини.

Прегравідарна підготовка – це комплекс діагностичних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на зменшення ризиків виникнення різноманітних ускладнень вагітності та пологів, а також народження дітей із внутрішньоутробними вадами розвитку. Вона починає проводитись щонайменше як за 3 місяці до передбачуваного терміну зачаття.

Про що необхідно заздалегідь подбати, перш ніж приступати до зачаття?

Відомо, що найбільш низький ризик невиношування вагітності спостерігається серед жінок віком від 20 до 35 років. Натомість після 40 років цей ризик різко зростає. Відповідно, кожна жінка має знати про найбільш сприятливий для народження дітей вік. Крім того, незважаючи на відсутність переконливих доказів того, що стрес є безпосередньою причиною втрати вагітності, слід пам’ятати про зв’язок між стресом та ризиком звичного невиношування вагітності.

Здоровий спосіб життя. Куріння та надмірне вживання алкоголю є загальновизнаними факторами ризику мертвонародження, фетального синдрому та негативного впливу на здоров’я новонародженого в майбутньому. З огляду на це майбутнім батькам рекомендовано відмовитися від цих шкідливих звичок як на етапі планування вагітності, так і під час виношування дитини та годування грудьми.

Дотримання принципів здорового харчування та корекція дефіциту поживних речовин. Рекомендовано категорично відмовитись від фаст-фудів, виключити з раціону копченості, напівфабрикати та продукти зі значним вмістом стабілізаторів та консервантів. Слід надати перевагу овочам та фруктам. Чим раніше ви перейдете на раціональне і збалансоване харчування – тим краще. Пам’ятайте, що ожиріння або дефіцит маси тіла асоційовані з ризиком розвитку акушерських ускладнень і можуть мати негативний вплив на вірогідність народження здорової дитини. Тому на етапі прегравідарної підготовки парі слід нормалізувати показники індексу маси тіла. Гарна фізична підготовка – це майже стовідсоткова гарантія легкої вагітності й нормальних пологів. В жодному випадку не вживайте препарати для зменшення апетиту чи «спалювання жирів».

Дефіцит фолієвої кислоти є фактором ризику вроджених вад розвитку та дефектів нервової трубки плода і багатьох акушерських ускладнень. Саме тому рекомендоване вживання щоденно 400 мкг фолієвої кислоти як чоловікові, так і жінці. Крім того, згідно з наказом МОЗ України від 15.07.2011р. № 417 «Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні», приймання фолієвої кислоти рекомендується всім жінкам і до 12-го тижня вагітності. А у випадку народження плодів/дітей із вродженими дефектами нервової трубки в анамнезі добову дозу фолієвої кислоти збільшують до 800 мкг.

Обов’язковим моментом у підготовці до вагітності є відвідування лікаря акушер-гінеколога, який проведе спеціальний огляд, кольпоскопію та забір мазків на мікрофлору та онкоцитологічне дослідження. Також необхідно пройти ультразвукове обстеження органів малого таза для виключення патологічних процесів та для визначення стану репродуктивних органів.

Деякі інфекційні захворювання дуже небезпечні для вагітної та плода. Обов’язковим є обстеження на TORCH-інфекції, яке слід виконати до вагітності, а не під час неї! Проводиться кількісний аналіз з визначенням титру антитіл – антитіла до краснухи, хламідій, герпесу, токсоплазми, цитомегаловірусу. Наявність антитіл IgG означає вироблений імунітет до цих інфекцій і не є перешкодою для вагітності. Наявність IgM означає гостру стадію захворювання, планування вагітності при такому результаті аналізу потрібно відтермінувати до повного одужання. Якщо немає антитіл IgG до краснухи, необхідно зробити щеплення і після цього оберігатися, щоб запобігти випадковій вагітності протягом 3 місяців. Підступність вірусу полягає в тому, що потрапляючи в організм вагітної жінки, він проходить через плацентарний бар’єр і уражає плід, що й надалі призводить до вроджених вад розвитку.

Не забувайте про обстеження на ВІЛ-інфекцію, сифіліс і деякі види гепатитів (зазвичай В і С).

Визначення групи крові та резус-фактора (не тільки у майбутньої мами, але й у тата) дає можливість визначити ризик резус-несумісності й несумісності по групі крові.

Необхідним є огляд терапевта. Дуже добре, якщо ви повністю здорові, і все-таки переконатися у цьому не завадить! Лікар огляне вас, оцінить загальний стан організму й готовність до майбутніх навантажень. При виявлені хронічних захворювань – скерує вас до вузьких спеціалістів. Можливо, порекомендує пройти обстеження в інших фахівців – ендокринолога, невропатолога, генетика.

Не відтерміновуйте візит до стоматолога для оцінки стану ротової порожнини, навіть якщо у вас немає скарг. Варто, щоб лікар оглянув ваші зуби та дав певні рекомендації. Якщо буде потрібно – зробіть рентген, адже після настання вагітності всі випромінювання будуть заборонені.

Прислухайтеся до рекомендацій та народжуйте здорових дітей!

 

Підготувала: доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Ясніковська С.М.

Корисно знати