• Українська
  • English
Раціональне харчування – запорука здоров’я

Раціональне харчування – запорука здоров’я

 

«Голод слабшає, знесилює і вбиває людину.

 Важка їжа руйнує організм людини. Тому потрібно шукати середину»

Гіппократ

За визначенням ВООЗ: «здоров’я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад». Відомо, що 80% нашого  самопочуття залежить від правильного здорового харчування, яке полягає у встановленні гармонії між продуктами харчування та гомеостазом організму. Раціональне харчування забезпечує нормальний ріст і розвиток організму, визначає розумовий і фізичний розвиток, оптимальне функціонування всіх органів і систем, формування імунітету та адаптаційних резервів організму.

Наукові дослідження останнього десятиліття показують, що стрімке зростання важких хронічних захворювань пов’язане саме з неправильним режимом нашого харчування. Таке харчування призводить до порушення функцій як окремих органів людини, так і організму в цілому. В Україні впродовж останніх років у результаті неповноцінного харчування вдвічі зросла захворюваність населення на ендокринні хвороби, розлади харчування та порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до набирання зайвої маси тіла та ожиріння, значне поширення хвороб системи кровообігу, розвиваються захворювання травної системи та гіпертонічна хвороба, неврози, онкологічні захворювання та ін.

Згубно впливає і неповноцінна за складом їжа, і нестача їжі, і її надлишок. Для нормальної життєдіяльності організму необхідно збалансоване надходження з їжею основних її компонентів, а саме: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів. Також важливо враховувати принципи якісного харчування, а саме:

  • енергетичний баланс – споживати лише ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя;
  • водний баланс – середньодобове споживання води має складати близько 2–2,5 літра, при цьому необхідно врахувати, що вода надходить в організм не тільки з напоями: близько літра води містить їжа і до 250 мл утворюється при розкладанні в організмі вуглеводів, білків і жирів.
  • різноманітність – вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м’яса, риби та молочних продуктів;
  • частота – дотримуватись правильного режиму дня та вживати їжу у спеціально відведених для цього місцях. Харчуватися необхідно 5 разів на день в один той самий час, але в маленьких пропорціях. Інтервал між прийомами їжі повинен складати близько 3-х годин. При такому графіку поживні речовини будуть встигати засвоюватися і не виникне швидке відчуття голоду. Споживати їжу треба повільно, витрачаючи на це 20-30 хв, на перекус – не менше 10 хв;
  • безпека харчування – відмовитись від продуктів, які містять шкідливі складники, уникати страв з великим вмістом жиру, солі та цукру. Необхідно перевіряти якість та термін придатності продуктів, дотримуватись належних умов зберігання та приготування, дотримуватися правил особистої гігієни перед та під час споживанням їжі.

Оскільки здоров’я – одне з найвагоміших цінностей людини, а також є визначальною тенденцією розвитку кожної держави, в тому числі й України. Тому, раціональне харчування серед населення – одне з найважливіших завдань сьогодення, яке формує здоров’я і добробут нації в цілому.

Інформацію підготувала асистент кафедри медичної біології та генетики

Катерина ТИМЧУК

 

Корисно знати