• Українська
  • English
Що варто знати батькам про імунітет дитини. Погляд на вакцинопрофілактику небезпечних інфекцій.

Що варто знати батькам про імунітет дитини. Погляд на вакцинопрофілактику небезпечних інфекцій.

Імунітет – це здатність організму захищати власну цілісність і біологічну індивідуальність від зовнішнього (віруси, бактерії) або внутрішнього чужорідного впливу (пухлинні клітини).

Розвиток та функціональна зрілість імунної системи дитини визначаються віковими особливостями та умовами догляду за дитиною, у тому числі, характером харчування. Коли дитина досягає 3-6 місячного віку, її імунна система втрачає материнський захист, що забезпечувався антитілами класу IgG, – розпочинається синтез власних антитіл імунологічної пам’яті. Незрілість системи імунітету визначає підвищену чутливість малюка до збудників ГРВІ (риносинцитіального, аденовірусу, парагрипу) та формування харчової алергії. Тому першою підтримкою імунної системи малюків у позаутробному житті є грудне вигодовування, яке досягається, зокрема, раннім і вірним прикладанням до грудей матері на вимогу дитини після народження.

«Ефективність імунітету дитини залежить від впливу багатьох факторів. Так, стан специфічного імунітету визначається, головним чином, перенесеними інфекціями та вакцинацією дитини. Загартовування, правильне харчування важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб» – розповідає завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ, професор Олена Колоскова.

У наш час завдяки вакцинації (щепленням) мільйони дітей у всьому світі набувають природну несприйнятливість до багатьох небезпечних хвороб, багато з яких перебувають з тяжким перебігом та розвитком важких ускладнень. Саме з щепленнями пов’язані великі успіхи, досягнуті в боротьбі з інфекційними хворобами, і на них будуються перспективи ліквідації багатьох небезпечних інфекцій.

Попри те, що вакцинація давно стала визнаним у всьому світі способом профілактики інфекційних захворювань, далеко не всі батьки ставляться до вакцинації без упередження. Насамперед немотивована відмова від щеплень свідчить про низьку санітарну культуру населення.

 «Вакцинація є найефективнішим засобом профілактики інфекційних захворювань! Ніщо не зможе захистити дитину від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію. Альтернатив вакцинації не існує» – зазначає асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Ольга Шахова.

Саме завдяки вакцинації в Україні немає спалахів епідемії на хвороби, проти яких проводяться профілактичні щеплення. Дану ситуацію можна пояснити існуванням колективного імунітету. Це коли 95-97% населення країни мають щеплення проти тієї чи іншої хвороби. Якщо колективний імунітет менший за 95%, то рано чи пізно кількість хворих наблизиться до епідеміологічного порогу. І це ще раз підкреслює надзвичайну важливість планової імунопрофілактики. Ті, хто відмовився від вакцинації, живуть поки що за рахунок тих, хто щепився. Якщо дітей, які не щепляться, стане більше, в нашій країні може статися спалах інфекційних хвороб.

В Україні, як і в більшості країн Європи, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, передбачені планові щеплення проти таких десяти інфекційних нозологій: дифтерія, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз, краснуха, епідемічний паротит, гепатит В та гемофільна інфекція, згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України від 18.05.2018 № 947 https://moz.gov.ua/uploads/1/5823-dn_20180518_947_dod.pdf, із внесеними змінами 23.04.2019 – Наказ МОЗ України № 958 “Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні” https://moz.gov.ua/uploads/2/12181-dn_20190423_958.pdf .

Порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів регламентовано Наказом МОЗ від 16.09.2011 р. № 595 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1159-11, 26.11.2019 р. у Міністерстві юстиції України зареєстровано Наказ МОЗ від 11.10.2019 р. № 2070 «Про внесення змін до Календаря

профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень» http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE34153.html.

Всі рекомендовані щеплення – безкоштовні!

Всі закуплені державою вакцини відповідають встановленим в країні вимогам!

Наказом 2070 чітко визначено абсолютні протипоказання до введення вакцини:

  1. Наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини, але в п.5.5.1 зазначено:  «Постійне протипоказання до подальших щеплень стосується лише вакцини, на яку виникла тяжка алергічна реакція (анафілаксія). Вирішення питання щодо введення інших вакцин залежить від складових компонентів цих вакцин».
  1. Протипоказано введення живих вакцин дітям під час проведення імуносупресивної терапії і дітям з первинним імунодефіцитом.
  2. Гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0° C –  протипоказання для рутинної вакцинації. Водночас у п.5.1. Наказу 2070 підкреслено, що «вакцинація під час гострого захворювання не знижує імунної відповіді на введення вакцин або зростання ризику виникнення побічних реакцій. Відсутній вплив на формування імунної відповіді на вакцинацію дітей з гострою хворобою з легким перебігом як без, так із підвищенням температури до 38,0° С. Такі стани не є протипоказанням до проведення як планової, так й екстреної вакцинації.»

Також зазначено, що «незначні порушення у стані здоров’я (прорізування зубів, диспепсія, застуда з підвищеною температурою або без), які часто зустрічаються у дітей перших років життя, не є протипоказанням до вакцинації».

Міфи про ускладнення вакцинації:

Введення будь-якої з вакцин викликає у відповідь реакцію організму, яка іноді має клінічні прояви.

  • Це так звані звичайні або нормальні вакцинальні реакції, які означають зміни в організмі, що стаються після введення тієї чи іншої вакцини.
  • У більшості дітей виникає фізіологічна реакція на щеплення: почервоніння та затвердіння на місці введення вакцини, які швидко минають, може підвищитися температура тіла до 37-38,5 °С.
  • Така реакція цілком природна і не потребує ніякого втручання. Якщо ж у дитини дуже висока температура тіла (вище 39°С), судоми, гострий напад головного болю, надмірна збудженість тощо, – це свідчить про ускладнення, і варто звернутись до лікаря.

Що потрібно знати батькам, щоб вакцинація відбулася успішно:

  1. Насамперед відвідати лікаря, що спостерігає дитину, аби впевнитись, що малюк повністю здоровий.
  2. Під час огляду лікар вирішить, чи треба дитину проконсультувати у невролога, імунолога, або скласти індивідуальний план імунізації.
  3. Для повноти інформації мамі потрібно спостерігати за дитиною декілька днів до щеплення, звернути увагу на її сон, настрій, апетит, стілець, температуру тіла тощо.
  4. В день запланованої вакцинації не слід вводити нові продукти харчування, а якщо дитина на грудному вигодовуванні, матері потрібно відмовитись від прийому «нових» продуктів.
  5. Намагатись по можливості уникати контакту з інфекційними хворими, аби запобігти захворюванню на респіраторні інфекції.
  6. В склад домашньої аптечки завжди повинні входити жарознижувальні засоби.

Згідно з рекомендаціями Європейського співтовариства імунологів та медичних експертів фонду JMF, терміново необхідно звернутися до лікаря-імунолога, якщо у вашої дитини мали  місце такі захворювання:

– 8 і більше гнійних отитів протягом року;

– 2 і більше важких синуситів протягом року;

– 2 і більше пневмоній протягом року;

– якщо дитина отримує антибіотика терапію впродовж 2 місяців, і вони не допомагають;

– якщо траплялись ускладнення при проведенні вакцинації ослабленими вакцинами;

– характерні рецидивуючі абсцеси шкіри і м’яких тканин.

Насамкінець – поради батькам. Якщо у дитини виявляються клінічні ознаки імунодефіциту, слід обов’язково звернутися до  лікарів. Реальна оцінка роботи імунної системи дитини – це складне завдання, вирішити яке може тільки фахівець – імунолог, за допомогою об’єктивної оцінки імунного статусу, клініко-лабораторних показників, які характеризують стан імунної системи на момент обстеження.

Батькам потрібно турбуватися, якщо мова йде про тяжкі та часті бактерійні інфекції, а не вірусні захворювання. Також слід підкреслити, що відповідно до сучасних рекомендацій використання імуностимулюючих засобів показане лише дітям з імунодефіцитом, підтвердженим лабораторно, і тільки під контролем фахівця.

Міцного імунного захисту та адекватної імунної відповіді бажаю нашими дітям та їх родинам!

Корисно знати