• Українська
  • English
Як наважитися на відвідування лікаря стоматолога та позбутися страху і думки йти до стоматологічної установи

Як наважитися на відвідування лікаря стоматолога та позбутися страху і думки йти до стоматологічної установи

Відчуття ніби зараз зомлієш, спітнілі долоні, цокотіння зубів, пришвидшене серцебиття, виникнення майбутніх больових відчуттів… Все це явні ознаки страху при одній лиш думці про відвідування лікаря стоматолога, але не треба плутати страх від стоматологічних маніпуляційних процедур з дентофобією. І що робити тим, хто дійсно не може перебороти себе та наважитися на лікування зубів. Ми звикли розкидатися словом «дентофобія». Боязнь відвідування стоматологічної установи? «Так це ж дентофобія». Відчуття, що зомлієш при одному лиш вигляді стоматологічних інструментів? «Нічого дивного, це може бути дентофобія!». Насправді не варто будь-яке переживання перед відвідуванням лікаря  стоматолога називати саме так.

Дентофобія — це неконтрольований страх опинитися у кабінеті лікаря – стоматолога. Пацієнту стає недобре лиш від самої думки, що з її зубами будуть проводитися різноманітні стоматологічні маніпуляції, а звук бормашини може переслідувати у нічних жахах. Тоді, як пацієнт, який має страх, все ж наважується піти до клініки, поговорити зі стоматологом, окреслити, що саме викликає у неї страх і зважитися на лікування.

Чому виникає страх перед відвідуванням стоматологічних закладів Здебільшого виділяють дві основні причини, через які у людини з’являється страх (дентофобія):

  1. Невдале чи болісне лікування. Зазвичай цей фактор бере початок з дитинства. Оскільки у ранньому віці ми дуже чутливі до всього, що з нами трапляється, а дитячі спогади доволі сильні й позбутися їх складно. Лікар міг підібрати недостатньо сильне знеболення чи травмувати щось у ротовій порожнині. А можливо, вас у дитинстві просто налякав вигляд стоматологічного кабінету й апаратури в ньому.

Однак буває, що дентофобія з’являється лише у дорослому віці. Спричиняє її той самий страх перед болем, непрофесійністю лікаря, тощо.

  1. Сором за стан своєї усмішки. Тут виходить замкнене коло: людина не йде лікувати зуби, бо їй соромно за їхній вигляд. Чим довше вона відкладає лікування, тим гірший стан її зубів і тим більше їй соромно йти до стоматолога.

Крім того, причинами дентофобії може бути різкий запах медикаментів, напружена атмосфера (крики дітей, велика черга до кабінету стоматолога) та ін. Якщо вас лякають такі фактори, варто спробувати звернутися до приватного медичного центру. По-перше, там уважніше ставляться до ароматів — часто використовують освіжувачі повітря. По-друге, є чіткий запис на послугу, а отже в коридорі не буде натовпу. По-третє, часто дитяча зона у приватній клініці стоматології відокремлена від зони для дорослих. А на додачу у закладі грає приємна музика для релаксу. Все це у підсумку може позитивно вплинути на ваш емоційний стан та полегшити процедуру лікування зубів.

Як побороти страх (дентофобію)? Перше, що потрібно зробити, щоб не було таких відчуттів це, — провести психологічну підготовку самому з собою. Це може бути внутрішній діалог, а можна спробувати піти раціональним шляхом: намалювати табличку з плюсами й мінусами того, що ви відвідуєте стоматологічну установу. Також можна візуалізувати ту думку, що вас  змушує відмовлятися від відвідування лікаря – стоматолога. Розпишіть чітко кожну позицію, потім зателефонуйте до стоматологічної установи, в яку ви збираєтеся, та розпитайте все, що вас цікавить. Наприклад, якого кольору стіни, чи чутно тому, хто перебуває в коридорі, те, що відбувається в кабінеті лікаря, чи є перед кріслом, в якому сидітиме пацієнт, телевізор тощо. Наступний крок — поговоріть з лікарем, який вас буде приймати. Вам має бути комфортно та спокійно з цим лікарем. Якщо відчуваєте, що контакт встановити не вдається, не соромтеся звернутися до іншого лікаря стоматолога. Ваш лікар повинен знати, що саме викликає у вас страх, і з розумінням підійти до вирішення даної ситуації.  Більшость лікарів стоматологів застосовують психологічні навички при роботі  з пацієнтами, які панічно бояться лікувати зуби. Ще один варіант — звернутися до психолога чи психотерапевта. Оскільки наші страхи живуть у нас в голові та часто живляться неприємними спогадами з минулого, фахівець допоможе розібратися з виникнутою ситуацією. Так, це займе не один сеанс, але, можливо, саме така терапія допоможе вам з легкістю відвідувати стоматологічні установи, щоб  потім не соромитися усміхатися на всі 32. І, звісно ж, завжди існує такий спосіб проведення стоматологічного лікування, за якого пацієнт повністю знечулений до свого лікування.  Я говорю з пацієнтами  до лікування та у процесі, пояснюю, що роблю, та паралельно працюю. Пацієнт має прокручувати в голові: «Мені хочуть допомогти». Бувало, починаю зі звичайної гігієни, щоб людина звикла, заспокоїлася. А далі вже переходжу до запланованого лікування.

 

Доц., к.мед.н.  кафедри терапевтичної стоматології      Митченок О.В.

Ас. Кафедри терапевтичної стоматології                         Дрозда І.І.

Корисно знати