Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Як підтримувати здоров’я травної системи під час свят

Як підтримувати здоров’я травної системи під час свят

Святковий сезон – це завжди час смачних застіль. Але для нашої травної системи це – випробування. Переїдання, важка їжа, алкоголь – усе це може призвести до дискомфорту, а інколи й до серйозних проблем із травленням.

Під час святкувань часто хочеться скуштувати все, що стоїть на столі. Але велика кількість їжі за один прийом може перевантажити шлунок і спричинити печію, здуття чи інші проблеми.
Щоб цього уникнути – їжте малими порціями. Краще спробувати трохи всього, ніж з’їсти багато однієї страви. Робіть перерви між стравами, щоб дати шлунку час на перетравлення.

Святковий стіл зазвичай рясніє жирними, смаженими або дуже солодкими стравами. Вживання таких продуктів у великих кількостях може негативно вплинути на роботу печінки та кишківника. Тому радимо додати до меню більше свіжих овочів й зелені, які допоможуть травленню завдяки клітковині. Вибирайте менш калорійні закуски, наприклад, легкі салати з оливковою олією замість майонезу.

Під час свят багато хто забуває про воду, замінюючи її соками, кавою чи алкогольними напоями. Проте вода є ключовим елементом для нормальної роботи травної системи. Пийте воду перед їжею – це допоможе уникнути переїдання. Намагайтеся випивати не менше 1,5–2 літрів води на день, особливо якщо споживаєте алкогольні напої.

Почуття тяжкості після святкового застілля знайоме багатьом. Воно виникає через те, що шлунок змушений працювати з надмірним об’ємом їжі.Тому радимо їсти повільно, ретельно пережовуючи кожен шматок – це дає організму час на сигнал про насичення. Завершуйте прийом їжі, коли відчуваєте легке насичення, а не повний шлунок.

Алкогольні напої доволі часто на святковому столі, але вони подразнюють слизову оболонку шлунка і може викликати печію чи гастрит. Саме тому варто обмежити кількість алкоголю, вибирати напої з меншим вмістом спирту, питиводу між алкогольними напоями, щоб зменшити їхній вплив.

Після ситного застілля багато хто любить відпочити на дивані, але фізична активність може значно полегшити травлення. Тому замість лежати на дивані – підіть на прогулянку на 15-20 хвилин.

Якщо відчуваєте важкість, використовуйте натуральні засоби для підтримки травлення. Спробуйте трав’яні чаї – м’ята, ромашка чи імбир допоможуть заспокоїти шлунок. Заздалегідь проконсультуйтеся з лікарем щодо вживання ферментів чи пробіотиків.

Пропонуємо Вам приклад меню, яке допоможе полегшити роботу травної системи та повернути енергію.

Сніданок

  • Тепла вода з лимоном.
  • Вівсянка на воді з додаванням яблука чи банана.
  • Трав’яний чай (ромашковий або м’ятний).

Обід

  • Легкий овочевий суп (з кабачків, моркви, картоплі).
  • Порція відвареного курячого філе або запеченої риби.
  • Салат із відвареного буряка, заправлений оливковою олією.

Полуденок

  • Склянка кефіру або натурального йогурту.
  • Жменька мигдалю чи горіхів.

Вечеря

  • Гречка або кіноа з тушкованими овочами (морква, броколі, кабачок).
  • Зелений чай або відвар із шипшини.

Перед сном

  • Тепла вода або ромашковий чай.

Свята – це чудова можливість для радості та відпочинку, але не варто забувати про здоров’я. Якщо дотримуватися простих правил під час застіль та правильно відновлюватися після них, ви зможете насолодитися святковим періодом без шкоди для організму.

Інформацію підготував: асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник

Корисно знати