• Українська
  • English
Вітамін С – корисні властивості та симптоми дефіциту

Вітамін С – корисні властивості та симптоми дефіциту

Вітамін С був відкритий американським вченим-біохіміком Чарльз Глен Кінгом 4 квітня 1932 року. Водорозчинний вітамін, з рекомендованою добовою нормою для чоловіків – 90 мг та жінок 75 мг (приблизно в 1 мг/кг маси тіла для дорослих та трохи більше для дітей), потрапляючи в організм трансформується в водорозчинний ізомер – L-аскорбінову кислоту. Тривала нестача даного вітаміну може призвести до кровоточивості ясен, анемії, сухості шкіри та уповільнення її регенерації, погіршення стану волосся, сонливості, занепаду сил, сприйнятливості до інфекцій тощо, а вкрай важких випадках – до розвитку цинги, про яку, на щастя, у XXI столітті ми практично перестали чути, оскільки різноманітність харчування дозволяє отримати необхідну кількість даного вітаміну.

Існує міф, що найбільше аскорбінової кислоти міститься саме в цитрусових, однак це не зовсім вірне твердження. Найбільше його містить первоцвіт весняний – 5,9 г на 100 г рослини; на другому місці – шипшина, горобина та чорна смородина – близько 1 г; на третьому місці – фрукти та овочі з вмістом вітаміну С в межах 0,3-0,1 г/100 г, – обліпиха, броколі, капуста брюссельська, солодкий червоний перець, шпинат, ківі, тощо. Для порівняння, в лимоні та апельсині містяться приблизно однакові кількості вітаміну – 0,05 г/100г, авокадо, яблуко  – близько 0,012 г. Варто пам’ятати, що вміст вітаміну С у їжі може зменшитись при тривалому зберіганні та при термічній обробці, оскільки аскорбінова кислота є водорозчинною та руйнується при підвищенні температури.

Яка ж основна роль вітаміну С для організму?

  • Вітамін С підтримує імунітет, стимулюючи утворення інтерферону та імунних клітин, тому ефективний при лікуванні вірусних та бактеріальних інфекцій. Однак не варто нехтувати рекомендаціями використання максимальних добових дозувань вітаміну. Якщо в організм потрапляє більше аскорбінової кислоти, ніж потрібно, її всмоктуваність кишківником знижується, а надлишок швидко виводиться через нирки. Це збільшує навантаження на нирки та підвищує ризик розвитку гіпероксалатурії, унаслідок якої в нирках відкладаються солі щавлевої кислоти та утворюються камені. Хоча з іншого боку, аскорбінова кислота підкислює сечу, знижуючи рівень pH, що можна застосувати для профілактики інфекцій сечовивідних шляхів.
  • Вітамін С є потужним антиоксидантом, ефективно нейтралізує вільні радикали та виявляє протизапальну дію, тому активно використовується в косметології для профілактики старіння та пошкодження шкіри; як універсальний антидот при інтоксикаціях для захисту клітин печінки, а також для підтримки роботи зорової системи шляхом захисту клітин сітківки від окислювальних процесів, шкідливого впливу УФ-випромінювання, попередження розвитку катаракти.
  • Вітамін С допомагає засвоєнню кальцію, тому комбінацію аскорбінової кислоти з кальцієм використовують для профілактики остеопорозу.
  • Вітамін С є кофактором синтезу колагену, що дозволяє застосовувати його при захворюваннях сполучної тканини, очей, для прискорення загоєння ран, патології серцево-судинної системи тощо.
  • Вітамін С сприяє синтезу кортизолу та серотоніну та використовується при метаболічному синдромі та депресії.
  • Вітамін С сприяє синтезу карнітину – основного переносника жирних кислот у м’язи та печінку, де вони є цінним джерелом енергії. Вітамін С бере участь у регуляції синтезу ДГЕА – дегідроепіандростерону, що допомагає підтримувати низький рівень жирової тканини, саме тому вітамін С асоціюють зі «спалюванням жиру» та використовують в комплексному лікуванні ожиріння.
  • Збільшуючи абсорбцію заліза, вітамін С запобігає розвитку анемій.
  • Завдяки відновленню структури ендотелію судин, вітамін С покращує кровопостачання, що дозволяє застосовувати його при ІХС, діабетичних ангіопатіях, гіпертонії тощо.
  • Вітамін С як ад’ювант ефективний при нейродегенеративних захворюваннях, виявляючи нейропротекторну дію (власне через наведені вище ефекти).

Навіть після 91 року з часу відкриття, дослідження ефектів аскорбінової кислоти не втрачає своєї актуальності, а множинні фармакологічні властивості дозволяють використовувати Вітамін С для профілактики та комплексного лікування широко спектру патологій.

 

Інформацію підготувала:

Доцент    Віра ДРАЧУК

 

Корисно знати