• Українська
  • English
Вплив постави на здоров’я дитини

Вплив постави на здоров’я дитини

Постава – це фізіологічне положення тулуба у вертикальному положенні тіла людини в розслабленому стані, при якому зберігаються природні вигини хребта. При оцінці постави беруть до уваги форми та пропорції тіла, голови, плечей, грудної клітки, живота і таза, положення ніг й ступнів. Формується постава в дітей з раннього віку в процесі фізичного зростання та розвитку скелета і м’язів.

Правильна постава – запорука гарного стану здоров’я. Головною особливістю правильної постави є симетричне розташування частин тіла щодо хребта. Неправильне положення хребта впливає на всі органи і системи організму.

З кожним роком порушення постави в дітей діагностуються все частіше: приблизно у 17% дітей дошкільного віку та 65% учнів старшої школи. Воно може бути вродженим і набутим. Однак саме останній вид зустрічається в 90% випадків. Цьому сприяють збільшення статичних навантажень, зниження фізичної активності й низка інших несприятливих факторів сучасного життя. Найчастіше дана патологія у дітей спостерігається в період інтенсивного росту організму і в підлітковому віці.

При порушеннях постави змінюється форма тіла, органи зміщуються та затискаються, защемляються нервові корінці, порушується циркуляція спинномозкової рідини. Внаслідок чого, у дітей з’являються головні болі, виникає швидка стомлюваність, знижуються увага й апетит, можуть страждати слух і зір. Крім того, порушення постави – це ще й естетичний дефект. Дуже частий запит, як виправити сутулість у підлітка, викликаний саме цим чинником: молоді дівчата та юнаки починають комплексувати з приводу своєї зовнішності. Їм складно підібрати одяг, взуття, зовнішні дефекти заважають побудувати особисте життя.

Сама по собі крива постава у дітей не є небезпечною для життя й здоров’я та на ранніх стадіях легко піддається корекції. Але без своєчасного лікування викривлення набуває більш явного характеру, знижує рухливість грудної клітки, порушує амортизуючі функції хребта. А це вже серйозні передумови для розвитку багатьох інших захворювань.

Порушення постави у дітей розвивається внаслідок:

  • неправильного сидіння за столом під час занять, що призводить до нерівномірного навантаження на хребет;
  • невідповідності висоти дитячих меблів до зросту дитини;
  • перевантаження шкільного портфеля навчальним приладдям, особливо якщо шкільна сумка носиться тільки на одному плечі, то виникає бічне викривлення хребта, а як результат: одне плече стає вище іншого;
  • раннього носіння взуття на високих підборах. При цьому піднімається п’ята, а тіло нахиляється вперед, спина компенсує цей нахил відповідним вигином тулуба і в результаті таз відводиться далеко назад, викликаючи напруження м’язів нижньої частини спини;
  • неправильного або незбалансованого харчування. Необхідно вживати достатню кількість продуктів, що містять кальцій, фосфор і вітамін Д. Достатнє перебування на сонці, а в ранньому дитячому віці – прийом препаратів, що містять вітамін Д з метою профілактики рахіту, створить добрий грунт для формування в майбутньому правильної постави;
  • неправильно облаштованого спального місця. М’яка постіль сприяє порушенню правильної постави. Ліжко має бути рівним та твердим;
  • обмеження рухової активності: нераціональний розпорядок дня, перевантаження навчальними завданнями, трата більшої частини вільного часу на різні гаджети замість прогулянок, активних ігор і занять спортом;
  • анатомо-фізіологічних особливостей кісткової тканини;
  • слабкості м’язів спини;
  • недостатнього освітлення, як наслідок, дітям доводиться приймати вимушене положення тіла;
  • гіподинамії, зниження м’язового тонусу;
  • перенесених захворювань;
  • плоскостопості.

Види порушення постави

Залежно від того, в якій площині є викривлення, виділяють різні види постави в дітей. Розглянемо докладніше кожен із них.

Надмірний вигин заведено називати лордозом і кіфозом: лордоз – вигин вперед, кіфоз – вигин назад.

У сагітальній площині

Сюди належать види неправильної постави, пов’язані зі збільшенням або зменшенням природних вигинів хребта:

  1. Сутулість – характеризується надмірним прогином у грудному відділі, при якому плечі й голова занадто нахилені вперед, спостерігаються запалі груди та поперековий лордоз. Сутулість у підлітка може викликати болі в шиї та голові, призводить до розвитку раннього остеохондрозу.
  2. Кругла спина – при цьому порушенні спостерігається грудний кіфоз, а поперековий вигин практично відсутній. Голова нахилена вперед, крилоподібні лопатки, плечі звисають, випнутий живіт, запалі сідниці. У деяких запущених випадках ноги злегка зігнуті в колінах.
  3. Кругло-увігнута спина – при такому дефекті збільшений і шийний, і поперековий вигин. Плечі нахилені вперед, зміщений кут таза, укорочена талія і випнутий живіт, грудна клітка запала.
  4. Плоско-увігнута спина – шийний вигин згладжений, а поперековий збільшений. Спостерігаються випнуті сідниці, плоскі шийний і грудний відділи хребта, відвислий живіт.
  5. Плоска спина – викривлення, при якому відбувається згладжування фізіологічних вигинів хребта. Іноді спостерігаються сплощення грудної клітки, випинання лопаток і зміщення кута таза.

У фронтальній площині

Сюди належать такі види порушення постави в дітей, як асиметрична постава та сколіоз. Вони характеризуються викривленнями хребта вбік.

  1. Асиметрична постава – виражене викривлення хребта вбік щодо своєї осі. Часто є результатом різної довжини ніг або зміщення таза.
  2. Сколіоз – більш виражена форма викривлення хребта у фронтальній площині, яка розвивається в дітей від 6 до 15 років. Викликає значні порушення роботи внутрішніх органів через скручування хребців по вертикальній осі.

До симптомів порушення постави відносять: головні болі; ниючий біль в ділянці шиї; скутість в грудному відділі; біль під лопатками; порушення функцій внутрішніх органів; порушення сну; тупий біль в попереку.

Причини порушення постави.

Серед основних причин того, що більшість школярів мають порушення постави, медики називають розвиток цивілізації. Сюди належать малорухливий спосіб життя, постійне ходіння по твердій рівній поверхні, носіння неправильного й незручного взуття, використання гаджетів, тривалі статичні навантаження. Також можуть бути незручні меблі, погане освітлення, звичка криво сидіти, закладати ногу під себе.

До причин виникнення порушення постави у дітей відносять: патологію стоп, плоскоступість, неправильну ходьбу, вальгусну чи варусну деформацію гомілково-стопних чи колінних суглобів, різну довжину ніг, травми й захворювання хребта, рахіт, переломи, забої, слабкий м’язовий корсет через відсутність достатньої фізичної активності, постійна напруга однієї частини м’язів (наприклад, при носінні важкого портфеля в одній руці, сумки на одному плечі, сон лише на одному боці на м’якій постелі). Поганий зір теж може бути як причиною, так і наслідком неправильної постави.

Як усунути порушення: методи лікування та профілактика

Порушення постави у дітей піддається лікуванню, і при правильній корекції це повністю зворотній процес. Головне – вчасно виявити відхилення. Тому важливо регулярно проводити огляди дітей, а також стежити за їхнім способом життя й звичками. При підозрі на будь-які види відхилення варто показати дитину лікарю-ортопеду або вертебрологу.

Профілактика порушення постави:

  • не саджайте дитину раніше, ніж вона зробить це сама;
  • не носіть дитину на одній і тій же руці;
  • підбирайте меблі за зростом дитини;
  • робоче місце школяра має бути добре освітлено, світло повинне падати зліва;
  • робочий простір письмового столу має бути досить просторим: на ньому повинні поміститися не тільки книга і зошит, а й лікті;
  • не менш важливий гармонійний фізичний розвиток дитини. У гімнастичному “раціоні” повинні бути як швидкі рухи ранкової гімнастики, так і вправи, спрямовані на розтягування та поліпшення еластичності м’язів;
  • в період швидкого зростання слід утриматися від стрибків з висоти, тривалого бігу;
  • не менш важливі і рухливі ігри: лазіння, повзання, перекидання, біг. Дуже корисне плавання;
  • шкільні заняття необхідно компенсувати активним відпочинком, прогулянками, достатнім за тривалістю сном;
  • також не рекомендується читати або дивитися телевізор лежачи на боці;
  • повноцінне харчування – найважливіший фактор. У раціоні дитини повинно бути достатньо молочних продуктів, овочів і фруктів, риби – природних джерел кальцію і вітамінів.

Лікування завжди проводиться комплексне, спрямоване на вирівнювання хребта й зміцнення м’язового корсета. Використовуються різні методи:

  • ЛФК і заняття спортом;
  • масаж і мануальна корекція;
  • плавання;
  • фізіотерапія;
  • вправи на спеціальних тренажерах;
  • носіння ортопедичних корсетів і поясів.

Багато людей звертаються до лікарів вже в дорослому віці, коли наслідки неправильної постави усунути набагато складніше. А в деяких випадках і зовсім неможливо без хірургічного втручання. Тому дуже важливо звернути увагу на цю проблему ще в ранньому дитинстві. Простіше запобігти, ніж її лікувати!

 

Матеріал підготувала: асистентка кафедри педіатрії,

неонатології та перинатальної медицини, к.мед.н. Тетяна МІХЄЄВА

 

 

Корисно знати