• Українська
  • English
Збереження природних багатств – основне завдання людства

Збереження природних багатств – основне завдання людства

Однією з найболючіших екологічних проблем сьогодення є забруднення гідросфери. В останні кілька десятиліть значного технічного прогресу антропогенний вплив на водні джерела посилився через потрапляння туди зі стоками різноманітних речовин неприродного походження. Такі речовини входять до складу пластику, тканин, детергентів, розчинників та ін. Для океанів та морів однією з найбільших загроз є видобуток нафти та пластикові відході, які знаходять навіть у найвіддаленіших куточках планети.

Більшість країн світового співтовариства розуміють глобальні наслідки такого поводження з водними джерелами та вживають заходи, які направлені на зменшення людського впливу на гідросферу.

До таких заходів належать:

  • контроль якості води у системах водопостачання та водовідведення,
  • контроль та зменшення небезпечності скидів до водних джерел,
  • перехід до використання вторинної сировини та безвідходного виробництва, державного дотування переходу на екологічні джерела енергії та ін.

В більшості країн рішення щодо збереження якості водних джерел та екосистем приймаються на законодавчому рівні та є обов’язковими до виконання. Прикладом є Водна рамкова директива ЄС, прийнята у 2000 році. Ця директива передбачає відновлення водних джерел та водойм до доброго та відмінного стану до 2020 року та підтримання їх у такому стані надалі. В більшості європейських країн цілі Директиви були досягнуті.

В Україні, на жаль, немає жорсткого контролю за дотриманням норм екологічного законодавства. Подібний контроль якості скидів здійснюється лише на підприємствах, а побутові скиди практично не контролюються. Крім того, системи очищення скидів, які працюють наразі у містах та селах потребують заміни та осучаснення.

На наш погляд, однією з найбільших проблем у боротьбі із забрудненням гідросфери в Україні є відсутність системи інформування населення.

Для такого регіону як Буковина, де відносно мало працюючих промислових підприємств та великих фермерських господарств основним джерелом забруднення водних джерел є побутові скиди.

Необхідно розробити програми, які б працювали на інформування населення про наслідки забруднення вод, яким чином кожен мешканець кожного населеного пункту може допомогти зменшити скиди та покращити їх очищення. Адже збереження природних багатств, якими щедро наділила нас природа – задача кожного жителя планети Земля.

Інформацію підготували:

завідувач кафедри медичної біології та генетики, проф. Роман Булик

асистент кафедри медичної біології та генетики Юлія Караван

Корисно знати