• Українська
  • English
Недоношеність – не вирок
Недоношеність – не вирок

Недоношеність – не вирок

17 листопада в світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей (World Prematurity Day). Він був заснований в 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI).

 

Дата 17 листопада була обрана не випадково.

Ця дата пов’язана з одним із засновників Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми. У грудні 2006 року він поніс важку втрату, загинули його діти – глибоко недоношені трійнята. Менш, ніж через два роки, 17 листопада 2008 року, у нього народилася дочка. Як символ перемоги над хворобами, як символ надії і солідарності з усіма сім’ями, де народжуються недоношені діти, був обраний день – 17 листопада.

Рік по тому в цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок – відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвяткований вже в 12 європейських країнах світу.

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, іншими словами, в середньому це кожна 10-та дитина з народжуваних. Причому, в останні роки відзначається стабільне зростання народження дітей раніше терміну. Проте слід  відмітити, що смертність недоношених дітей зменшилася в 3-4 рази, і значно зросло виживання глибоко недоношених дітей (з масою тіла до 1 кілограма).

Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, але передчасно народжені – особливо, а проблема передчасних пологів залишається однією з проблем, яка є недооціненною суспільством. Хочеться нагадати, що багато видатних людей народилися недоношеними, але згодом стали всесвітньо відомими геніями, серед них – Наполеон Бонапарт, Ісаак Ньютон, Альберт Ейнштейн та інші.

Лікарі усіх країн світу прагнуть привернути увагу до цієї проблеми, в тому числі і в Україні, де кількість народжених недоношених дітей з дуже низькою і екстремально низькою масою тіла також зростає. Для виходжування дітей, які народились в результаті таких пологів, необхідний найбільш високотехнологічний інтенсивний догляд. Але не тільки. Адже народження недоношеної дитини – це і серйозний стрес для батьків, які потребують не тільки якісного лікування їх малюка і матеріальної підтримки, а й психологічної допомоги. А знання про те, що недоношеність – не вирок, і що величезна кількість недоношених новонароджених виросли не тільки здоровими і повноцінними, а й видатними людьми, дуже важливі.

Матеріал підготувала: асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Крецу Н.М.

Корисно знати