• Українська
  • English
Невідкладна негормональна контрацепція: це треба знати

Невідкладна негормональна контрацепція: це треба знати

Питання невідкладної контрацепції залишається сьогодні особливо актуальним для молоді. Середній вік початку статевого життя в Україні припадає на 14-15 років. У цієї ж категорії дівчат біля 95 % вагітностей закінчується абортами.

Екстрена контрацепція  – це спосіб запобігання небажаної вагітності вже після здійснення незахищеного статевого акту за допомогою спеціального лікарського засобу, який перешкоджає прикріпленню заплідненої яйцеклітини до слизової оболонки матки. Отже, Контрацепція попереджає незаплановану вагітність, сприяє збереженню здоров’я і дає можливість самому вибрати час, коли ти будеш готовий мати дітей. Таблетки для екстреної контрацепції,

дозволяють попередити небажану вагітність протягом 72 годин після незахищеного статевого акту, дозволяють попередити наслідки небажаної вагітності – аборт і його ускладнення.

Що важливо знати, вдаючись до методу екстреної контрацепції?

Не всі препарати для екстреної контрацепції однакові, вони діляться на старі гормональні та сучасні не гормональні. Гормональні препарати містять синтетичний гормон левоноргестрел в великому дозуванні. Через це вони викликають важкі побічні ефекти – порушення менструального циклу, маткові кровотечі і навіть безпліддя.

Сучасний препарат для екстреної контрацепції, наприклад такий, як Гінепрістон –  не гормональний, він не чинить негативного впливу на жіночий гормональний цикл і майбутнє материнство.

Але треба пам’ятати що, екстрена контрацепція – «пожежний» метод попередження небажаної вагітності, який не рекомендується для постійного використання.

Таким чином збереження репродуктивного здоров’я молоді сьогодні можливе лише при правильному планування свого майбутнього!

Підготувала: завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології,

д.мед.н., професор Кравченко Олена Вікторівна

 

Корисно знати