• Українська
  • English
24 березня – Всесвітній день боротьби із туберкульозом
24 березня – Всесвітній день боротьби із туберкульозом

24 березня – Всесвітній день боротьби із туберкульозом

ПРАКТИЧНИЙ ПІДХІД. 24 березня світова спільнота відмічає Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Ця хвороба з давніх часів вважається одночасно інфекційним і соціальним захворюванням. Але основними моментами в розвитку туберкульозу залишаються два фактори – контакт з хворими на відкриту форму та зниження опірності організму (імунітету). Останнє зауваження свідчить про те, що ця недуга не милує ні бідних, ні багатих. У рамках програми “Зупинимо туберкульоз в Україні” кафедра фтизіатрії та пульмонології Буковинського державного медичного університету за сприяння ректорату університету, Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА 22 березня провела міжрегіональну науково-практичну конференцію “Медико-соціальні проблеми туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання”.

…основними моментами в розвитку туберкульозу залишаються два фактори – контакт з хворими на відкриту форму та зниження опірності організму.

З доповідями виступили: завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології професор Лілія Тодоріко, яка висвітлила сучасні підходи щодо реалізації державної політики у сфері протидії епідемії туберкульозу та проблемні питання щодо діагностики та лікування мультирезистентного туберкульозу.

Генеральний директор СТМО “Фтизіатрія” Алла Теслюкова у своєму виступі підвела підсумки реалізації регіональної програми протидії туберкульозу за 2012 рік. Про актуальні питання ко-інфекції ВІЛ/ТБ на Буковині йшлося у доповіді головного лікаря обласного центру з профілактики та боротьбі зі СНІДом Юрія Лесюка. Головний позаштатний дитячий фтизіатр ГУОЗ Валерій Гамаль висвітлив питання щодо актуальних проблем дитячого туберкульозу на Буковині. Професор кафедри фармакології БДМУ Раїса Косуба  повідомила інформацію щодо фармнагляду при застосуванні протитуберкульозних лікарських засобів. Актуальність паліативної та хоспісної допомоги, необхідність її надання хворим на туберкульоз звучала у виступі головного лікаря  Молодіївського протитуберкульозного диспансеру Леоніда Березовського.

В конференції взяли участь лікарі фтизіатри, пульмонологи, сімейні лікарі, педіатри, терапевти, акушер-гінекологи, рентгенологи, хірурги.

Як зазначає професор Лілія Тодоріко, завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ, Програма “Зупинимо туберкульоз в Україні” покликана допомогти подолати епідемію цієї небезпечної хвороби. Окрім, власне, лікування хворих на цю недугу лікарями, суспільству потрібно ще й боротися з міфами, які широко розповсюджені серед населення – що це “довічна хвороба”, що це “хвороба ув’язнених та безхатченків”, а також що вона не торкається людей, які ведуть “звичайний спосіб життя”.

Насправді туберкульоз – хвороба яка…

Давно перестала бути ознакою здебільшого «соціально дезадаптованих та увязнених». Сьогодні на неї часто хворіють молоді люди працездатного віку. Погіршення захисних властивостей організму, зниження імунітету внаслідок довготривалої втоми, стресу, неправильного харчування, супутніх хвороб, а також значна поширеність захворювання серед населення призводить до того, що захворіти може і студент, і бізнесмен, які живуть в стані безперервного стресу і дівчата, що сидять на модельних дієтах.

Туберкульоз виліковується при своєчасному виявленні та проходженні повноцінного курсу лікування, але є форми захворювання, що пристосувалися до ліків. Розвивається МРТБ, який не можливо лікувати традиційним набором антимікобактеріальних препаратів.

За наявного масштабу епідемії є важливою соціальною проблемою. Йде мова не тільки про витрати на лікування величезної кількості людей та зменшення кількості працездатних осіб. Це і додаткові витрати для родин хворих, які стають тягарем майже на рік, а то і довше. Це і додаткові витрати для бюджету, з якого відраховуються кошти на лікування та соціальну допомогу (у зв’язку з непрацездатністю, інвалідністю).

І, основне, туберкульоз перетворився на епідемію, яка стає все ближче, і загрозою, боротися з якою необхідно спільно, об’єднавши зусилля медичних працівників, центральної та місцевої влади, журналістів та редакторів, громадських організацій, підприємств, громадян.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати