• Українська
  • English
Проблема зору в дітей
Проблема зору в дітей

Проблема зору в дітей

БЕРЕЖІТЬ ЗІР. За даними ВООЗ, щороку кількість сліпих у світі зростає на 1-2 млн. осіб: кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина.

Однією з найгостріших проблем у світі є сліпота та слабкозорість у дітей. Для України проблема дитячої сліпоти та слабкозорості, на жаль, дуже актуальна. Близько однієї тисячі діток стають сліпими на обидва ока щорічно і більше трьох тисяч втрачають зір на одному оці.

Дитяча сліпота та слабкозорість це одна з основних причин інвалідизації дітей в Україні. Вона посідає четверте місце в структурі загальної дитячої інвалідності.

Основними причинами дитячої сліпоти та слабкозорості є аномалії рефракції високого ступеня (32,7%), ретинопатія недоношених (15 %), катаракта та афакія (13,2%), вроджені вади органу зору (11,8%), глаукома (2,9%), злоякісні пухлини ока (2%).

Зір – одна з фізіологічних функцій сенсорної системи, за допомогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. Ця функція необхідна не тільки для повноцінного існування та орієнтування людини, але і для естетичного сприйняття світу, реалізації прагнень, виконання високоточних робіт тощо.

На думку фахівців ВООЗ, більш ніж у 50% випадках сліпота у дітей підлягає профілактиці або виліковуванню.

Тому профілактика дитячої сліпоти є одним з пріоритетів сучасної охорони здоров’я як у світі, так і в Україні. З цією метою з 2012 року кафедра офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського Буковинського державного медичного університету працює за програмою, яка спрямована на профілактику дитячої сліпоти, котра підлягає профілактиці або виліковуванню. На базі дитячої установи “Паросток” завідувачем кафедри офтальмології професором Ярославом Пенішкевичем та доцентом кафедри Тетяною Сикирицькою постійно проводяться консультативні огляди дітей з вадами зору. Рівень захворюваності та інвалідності, внаслідок втрати та зниження зору в дитячому віці, свідчить про необхідність удосконалення організації офтальмологічної допомоги дітям.

Тетяна Богданівна рекомендує велику увагу приділяти скринінгу, ранній діагностиці та профілактиці вродженої та набутої патології органу зору. Таке лікування та проведення заходів медичної і соціальної реабілітації дозволять знизити число випадків дитячої сліпоти та інвалідності.

В зв’язку з тим, що однією з основних причин дитячої сліпоти та слабкозорості є аномалії рефракції високого ступеня (міопія, гіперметропія, астигматизм), з кожним роком все більше частина дітей починають користуватись контактними лінзами. З цією метою на базі “Оптики “Люксор” доцент кафедри Тетяна Сикирицька разом з лікарем Тетяною Cамойлюк провела конференцію “Сучасна контактна корекція зору” для лікарів-офтальмологів Чернівецької області. Також була прочитана лекція на тему “Співдружня косоокість. Методи її лікування” для слухачів передатестаційних циклів з фаху офтальмологія.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати