• Українська
  • English
Відзначення Дня науки на кафедрі хірургії та урології
Відзначення Дня науки на кафедрі хірургії та урології

Відзначення Дня науки на кафедрі хірургії та урології

На кафедрі хірургії та урології у період з 2 по 6 листопада

під головуванням доц. Реви В.Б. та професора Іфтодія А.Г. було проведено низку заходів, присвячених Всесвітньому дню науки. Проведено круглий стіл зі студентами 4-ї групи 6-го курсу на тему: “Сучасні методи діагностики та лікування в хірургії”. Із доповідями виступили студенти Горбулевич Христина – «Використання новітніх технологій у діагностиці абдомінальної травми», Слижук Оксана – «Використання малоінвазиних методів лікування у невідкладній хірургії» та Рева Вікторія із доповіддю «Сучасний підхід до лікування виразкової хвороби ускладненої кровотечею». У всіх виступах проведено детальний аналіз сучасних тенденцій розвитку медицини, використано сучасні вітчизняні та закордонні джерела інформації.

Доцентом Гродецьким В.К. було проведено круглі столи зі студентами 4-ї та 2-ї групи 5-го курсу на тему: “Сучасні технології діагностики захворювань молочної залози”. Із доповіддями виступили студенти Ясиновська Ірина та Юзван Оксана. Було відзначено, що як і у розвинених країнах, в Україні відмічається зростання захворюваності на рак молочної залози, порівняно з попередніми роками.

Так у 2014 р. рак молочної залози було діагностовано у 17746 жительок України, тобто 49 жінок щоденно чули про цей діагноз. Успішність лікування раку молочної залози у повній мірі залежить від раннього й точного встановлення діагнозу. Цього можливо досягти за умови використання комплексних методів діагностики.

Також було проведено круглий стіл зі студентами 12 групи 5-го курсу на тему: «Принципи антибактеріальної терапії абдомінального сепсису». Доповідь студента Гуралечко Володимира була гарно ілюстрована та містила дані про сучасні антибактеріальні препарати і основні принципи їх застосування.

До Дня науки круглі столи провела доцент кафедри хірургії та урології к.мед.н. Якобчук С.О. на тему: «Військово-польова хірургія. Вогнепальні поранення» (учасники круглого столу: Бойчук А.А., Варварук М.І., Волошин В.В.. Дросик М.І., Костенко Ф.О., Кундій О.А., Лук’янчук О.О., Нестерова Ю.О., Пелип Б.М., Равський А.К., Трач О.І., Чорней К.Г., Юрнюк І.С.). З доповідями виступили: студентка 5 курсу Дросик Мар’яна. Тема доповіді: «Польова хірургія. Вогнепальні ушкодження».

У своїй доповіді вона зробила висновок, що військова медицина в Україні – це реально діюча високоефективна система навчальних, науково-дослідних, лікувально-санаторних військово-медичних закладів, військових шпиталів-госпіталів, які повсякчас в мирних та військових умовах забезпечують діагностику та необхідне лікування військовослужбовців Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, органів надзвичайних ситуацій та інших воєнізованих організацій держави, яка відповідає існуючим параметрам військової медицини в Європі та інших країнах світу.

Студент 5 курсу Пелип Богдан детально розглянуто фактори, що утворюють вогнепальну рану. Перший фактор – дія ударной хвилі; другий фактор – дія снаряду. Тут передається кінетична енергія; Третій фактор (основний и специфічний) – виникнення тимчасово пульсуючої порожнини, діаметр її перевищує діаметр снаряду в 10-25 раз, а тривалість пульсації перевищує час проходження снаряду в 1000 – 2000 разів. Четвертий фактор – дія завихрювального сліду, виникаючого позаду снаряду, коли в рану засмоктуються частини одягу, ґрунту і ін.

Також детально проаналізовані основні принципи надання первинної допомоги хворим із вогнепальними пораненнями:

Перший етап – висічення рани.

Другий етап – видалення сторонніх тіл.

Третій етап – висічення нежиттєздатних тканин.

Четвертий етап – операція на пошкоджених органах і тканинах.

П’ятий етап – дренування рани.

Шостий етап – закриття рани.

Прочитано лекції співробітникам 1-го хірургічного відділення на теми: «Сучасні підходи до діагностики та лікування травматичного ушкодження діафрагми» (доц. Рева В.Б.); «Нові методи профілактики та лікування ускладнень травматичного ушкодження печінки у ранньому післяопераційному періоді» (доц. Гродецький В.К.); «Комплексне лікування хворих на синдром діабетичної стопи з використанням електричного поля постійного струму» (доцент Якобчук С.О.).

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати