• Українська
  • English
«Україна пам’ятає. Світ – визнає!»
«Україна пам’ятає. Світ – визнає!»

«Україна пам’ятає. Світ – визнає!»

28 листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв Голодоморів і Геноциду Українського народу.

Україна пережила три жахливих голодомори (1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 рр.), у яких загинули мільйони українців; наймасовішим був голодомор 1932-1933 років. 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», яким голодомор визнаний геноцидом Українського народу.

Геноцид – цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими або релігійними мотивами.

Голодомор – акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українських селян на території УРСР та Кубані, де також проживали переважно українці. Голодомор українського населення було влаштовано сталінським режимом цілеспрямовано, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення українців як політичної нації, яку обурювали дії більшовицького режиму, і яка могла поставити питання про створення власної незалежної держави. Для досягнення цієї мети було обрано жахливий інструмент – вбивство від голоду. Голодомор був інструментом політики тоталітарного сталінського режиму більшовиків, вжитим свідомо як останній засіб зломити опір українського селянства проти системи. Уряд насильно вилучав усе продовольство та сільськогосподарський реманент, блокував села та цілі райони, забороняв виїзд за межі охоплених голодом регіонів; вчиняв репресії щодо тих, хто не підкорявся режиму і намагався втекти.

Напередодні Дня пам’яті жертв Голодоморів та Геноциду Українського народу на кафедрі біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії відбулися уроки пам’яті з присвятою замордованим голодом «Україна пам’ятає. Світ – визнає!». Студенти 3 групи ІІ курсу спеціальності «Лікувальна справа» разом із куратором – доц. Яремій І.М. – підготували тематичний захід із презентаціями історичних довідок і наведенням фактів про трагічні події голодоморів в Україні та справжні причини голодоморів. Оскільки гаслом цьогорічної кампанії вшанування жертв Голодоморів і Геноциду Українського народу, яку ініціював Український інститут національної пам’яті є гасло «Люди Правди. Щоб світ знав!», було зачитано фрагменти з роману Уласа Самчука «Марія», публікацій у пресі та звернень про допомогу до світової спільноти Людей Правди, які несли світу правду про голодомор і геноцид в Україні – Андрея Шептицького, Малколма Маггеріджа, Вільяма Генрі Чемберленда тощо. «Я ніколи не посмію цього забути… Хліборобів, які в снігу на колінах жебрають шматок хліба», – писав британський журналіст Малколм Маггерідж.

На уроці пам’яті були присутні також іноземні студенти з Гани й Індії, для яких куратор 41 групи ІІ курсу – ас. Кушнір О.Ю. – презентувала інформацію англійською мовою. Присутні на заході здійснили перегляд фото- та відеоматеріалів, розісланих Українським інститутом національної пам’яті.

28 листопада студенти 3 групи ІІ курсу спеціальності «Лікувальна справа», разом із куратором, взяли участь у скорботних заходах, що відбулися в Чернівцях біля пам’ятного знака жертвам Голодомору.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати