• Українська
  • English
Студенти з викладачем провели круглий стіл до Дня науки
Студенти з викладачем провели круглий стіл до Дня науки

Студенти з викладачем провели круглий стіл до Дня науки

До відзначення Дня науки в Україні

асистент кафедри внутрішньої медицни, клінічної фармакології та професійних хвороб Тетяна Василівна Рева разом зі студентами 5–го курсу 12 групи спеціальності «Лікувальна справа» провели круглий стіл.

До уваги учасників круглого столу була представлена доповідь на тему: «Особливості діагностики рівня тривожності та перебігу вегето-судинної дистонії у студентської молоді» за результатами проведеного студентського наукового дослідження студенткою 5-го курсу Манич К.М. (науковий керівник – Рева Т.В.).

Вегето-судинна дистонія є одним із найпоширеніших діагнозів серед осіб молодого віку, зокрема, студентської молоді. ВСД – клінічний синдром, який може супроводжуватися дисфункціями серцево-судинної, дихальної, ендокринної, психічної сфер організму людини. Серед факторів, що сприяють розвитку ВСД мають місце: перенапруження нервової системи, перевтома, психічні травми та інші негативні фактори, дія яких посилюється спадковою схильністю, а також конституційними особливостями організму. За останні 10 років кількість здорових студентів скоротилась до 3%. На теперішній час: близько 24% студентів мають функціональні розлади, 73% – хронічні захворювання різного ступеня важкості.

Було проведене анонімне анкетування 200 студентів ІІ-их та V-их курсів ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» та Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. За результатами аналізу анкет сформульовано наступні висновки:

-Найвищі показники тривожності у студентів ІІ-их курсів.

-Частіше реєструється низький рівень тривожності у студентів V-ого курсу немедичного профілю навчання.

-Чим вищий відсоток тривожності, тим вищий відсоток дискоординації вегетативного забезпечення.

-За показниками вегетативного індексу Кердо та коефіцієнта Хільдебранда у студентів ІІ-их курсів відзначається зсув вегетативного тонусу в діяльності серцево-судинної системи та міжсистемній координації у бік симпатичної переваги, у V-их курсів – у бік парасимпатичної.

-Дискоординація вегетативного забезпечення респіраторної та кардіальної систем найвища у студентів ІІ-их курсів незалежно від профілю навчання.

-Найчастіше студенти відмічають наступні вегетативні зміни за О.М. Вейном: схильність до почервонінь або збліднення обличчя при хвилюванні, відчуття серцебиття, зупинки серця, порушення сну та напади головного болю.

-48% проанкетованих студентів вважають себе здоровими.

-Тільки 22% усіх опитуваних хоча б раз зверталися до лікаря з приводу тривоги.

-Для зняття тривоги студенти надають перевагу валеріані (53% студентів) та гліциседу (18%).

Представлена інформація викликала жвавий інтерес та активне обговорення учасниками круглого столу.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати