• Українська
  • English
Співробітники БДМУ провели акцію «Об?єднаймося у боротьбі з діабетом»
Співробітники БДМУ провели акцію «Об?єднаймося у боротьбі з діабетом»

Співробітники БДМУ провели акцію «Об?єднаймося у боротьбі з діабетом»

Цьогоріч тематикою Всесвітнього діабету є «Діабет і жінка». В рамках відзначення цього дня співробітниками та студентами БДМУ проведено низку просвітницько-профілактичних акцій для чернівчан.

 

Останнім часом цукровий діабет набув ознак «неінфекційної епідемії», яка охопила 415 млн. жителів нашої планети. За даними експертів ВООЗ, до 2040 року очікується збільшення кількості хворих у 1,5 рази. В Україні за останні 15 років захворюваність на цю ендокринно-обмінну патологію підвищилася вдвічі. Кількість пацієнтів з діабетом ще у 2006 році подолала мільйонну позначку.

В Чернівецькій області на обліку перебуває близько 40 тис. хворих на цукровий діабет. Водночас, за даними епідеміологічних досліджень, реальний показник є принаймні утричі вищим за рахунок недіагностованих випадків захворювання.

Зважаючи на актуальність проблеми, зусиллями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міжнародної діабетичної федерації з 1991 року було започатковано проведення Всесвітнього дня діабету щорічно 14 листопада (у день народження відкривача інсуліну Фредеріка Бантінга). Останніми роками цей День проходить під егідою ООН, яка поставила діабет в один ряд зі СНІДом та туберкульозом, віднісши їх до соціально-значущих захворювань.

Головна мета запровадження цього Дня полягає у поширенні серед населення різних країн знань про цукровий діабет, про чинники, що ведуть до його розвитку та заходи, які потрібно здійснювати для попередження його розвитку.

Тематика Всесвітнього дня діабету у 2017 році – «Жінка і діабет»,

оскільки відомо, що це захворювання особливо небезпечне для осіб жіночої статі. Так, за наявності цукрового діабету ризик серцево-судинних захворювань у жінок зростає у 10 разів, у т.ч. інсульту – у 6 разів (у чоловіків – у 2 рази), інфаркту – у 5 разів (у чоловіків – вдвічі).

Особливого значення набуває збереження репродуктивного здоров?я жінок з цукровим діабетом. Кожна друга із 5 жінок із діабетом перебуває у репродуктивному віці. 1 із 7 пологів ускладнені гестаційним діабетом (діабет вагітних), у кожної другої жінки із гестаційним діабетом в подальшому розвивається діабет 2-го типу протягом 5-10 років після пологів. Наявність вагітності на тлі раніше діагностованого діабету може призвести до ряду вагомих ускладнень. Щоб завагітніти, виносити та народити здорову дитину жінкам, хворим на діабет, потрібно докласти значних зусиль в контролі захворювання.

Тому традиційна акція, яка проводиться щороку співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та лікарями Чернівецького обласного ендокринологічного центру до Всесвітнього дня діабету цього року, була присвячена проблемі цукрового діабету у жінок.

14 листопада в рамках акції, в конференц-залі Чернівецького обласного ендокринологічного центру відбулося нагородження грамотами і подарунками жінок, які в поточному році народили діток. Також нагородили пацієнтів, які мають великі здобутки в контролі діабету, адже не так страшний сам цукровий діабет, як його ускладнення, що значно погіршують якість життя людини, є причиною інвалідизації та й не рідко передчасної смерті пацієнтів. Щоб ризик їх виникнення був найнижчим необхідно прагнути до максимальної компенсації діабету, досягнення якої за сумісних зусиль пацієнта та лікаря є цілком реальною. В рамках акції професором Пашковською Н.В. була прочитана лекція на тему «Цукровий діабет і вагітність».

Традиційне скринінгове обстеження населення щодо виявлення цукрового діабету цього року було проведено у два етапи.

13 листопада на базі жіночої консультації МКПБ № 1 співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ, студентами та працівниками Чернівецького обласного ендокринологічного центру проводилась акція по ранньому виявленню цукрового діабету у жінок. Обстежено 40 жінок, серед яких у 5-х вперше виявлено порушення вуглеводного обміну.

14 листопада скринінгове обстеження відбулося у поліклінічному відділенні ЧОЕЦ. Обстежено 200 осіб, серед яких у 11 вперше виявлено порушення вуглеводного обміну. Всі бажаючі отримали консультацію ендокринологів, офтальмологів, неврологів, подологів, гінекологів, імунологів та алергологів.

Крім того, впродовж місяця студенти 28 групи 6 курсу проводили лекції в середніх навчальних закладах міста на тему «Обережно, діабет!»: Чернівецький ліцей № 3 (лектори – Ткач Я.І., Шильпп О.О.); Чернівецька загальноосвітня школа № 27 (лектори – Калапська А.В., Камінський В.О.).

Інформація, яка має бути озвучена і усвідомлена кожним, украй проста: діабет – нестримно зростаюча епідемія, але зміна способу життя може запобігти катастрофі!

Напередодні Дня діабету було проведено анкетування населення з метою раннього виявлення цукрового діабету студентами 28 групи 6 курсу БДМУ під керівництвом доцента Піддубної А.А., які поширювали листівки з інформацією про цукровий діабет, тематичну літературу, а також проводили анкетування перехожих на предмет встановлення ступеня ризику цукрового діабету.

Доцент Оленович О.А. провела круглий стіл для іноземних студентів на тему «Діабет у моїй країні» та прочитала лекцію на тему «Цукровий діабет в різних етнічних групах».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати