• Українська
  • English
Ендокринологи та ендокринні хірурги області обговорили питання радіаційних уражень щитоподібної залози
Ендокринологи та ендокринні хірурги області обговорили питання радіаційних уражень щитоподібної залози

Ендокринологи та ендокринні хірурги області обговорили питання радіаційних уражень щитоподібної залози

26 квітня Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС)– первісток атомної енергетики України – стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, найдраматичнішою трагедією і найбільшою екологічною катастрофою 20 століття, щоне має аналогів за обсягами забруднення природного середовища.

 

У результаті потужного вибуху на ЧАЕС сталося радіоактивне зараження території в радіусі 30 кілометрів по території України, Білорусії та ряду країн Європи. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях, всього ж в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало більше 3 мільйонів чоловік, 90 000 було переселено із забруднених територій. Багаторічні спостереження підтверджують, що однією із найактуальніших медичних проблем, що виникли в результаті аварії на ЧАЕС, є проблема тиреоїдної патології. За післячорнобильський період захворюваність на рак щитоподібної залози суттєво зросла не тільки серед населення областей України з найвищим забрудненням радіонуклідами йоду (Київська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська, Черкаська області та м.Київ), а й в інших регіонах, зокрема в Чернівецькій області. Результати аналізу розподілу хворих на рак щитоподібної залози за віком засвідчують приріст захворюваності серед осіб дитячого та підліткового на момент аварії віку, а також народжених у ранній післячорнобильський період, вкотре підкреслюючи небезпеку Чорнобиля для здоров’я майбутніх поколінь.

 Засідання Чернівецької обласної організації «Асоціація ендокринологів Чернівецької області»

Саме питання поєднаного негативного впливу радіації та йододефіциту на здоров?я жителів Буковини, сучасні можливості їх діагностики та профілактики стали основним предметом дискусії під час проведеного 24 квітня засідання Чернівецької обласної організації «Асоціація ендокринологів Чернівецької області», що об?єднує фахівців-ендокринологів та ендокринних хірургів області.

Під час заходу, присвяченого Міжнародному дню пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, професор кафедри хірургії №1 ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет»доктор медичних наук професор Білоокий В.В. розповів присутнім про сучасні підходи до ранньої діагностики, хірургічного лікування та профілактики раку щитоподібної залози, а завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології доктор медичних наукпрофесор Пашковська Н.В. присвятила свій виступ питанням діагностики, сучасних терапевтичних підходів та профілактики тиреоїдної патології серед представників т.з. «груп ризику» – вагітних та породіль. Про актуальність окресленої проблеми, користь проведеного заходу свідчать чисельні питання аудиторії, жвава дискусія між учасниками акції фахівцями-медиками щодо практичної реалізації профілактичних заходів, поетапності та особливостей їх проведення для сільських мешканців та жителів м.Чернівці, співдружніх діагностичних, лікувальних та профілактичних дій ендокринологів та ендокринних хірургів для забезпечення здоров?я жителів Буковини.

Інформацію підготувала доцент кафедри клінічної імунології,  алергології та ендокринології, к.мед.н. Оленович Ольга

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати