• Українська
  • English
День благодійності

День благодійності

Благодійністю вважається безоплатна матеріальна або інша допомога. Благодійність сягає своїм корінням в далеке минуле. Ще в 1989 році житель Нью-Йорка Альберт Сміт довів, що бездомні витрачають отримані від перехожих гроші на алкоголь, сигарети і наркотики.

«Якщо ви хочете реально допомогти бездомному, то нагодуйте його або одягніть, — говорив Сміт. В іншому випадку, ви тільки підштовхне бездомного до самого краю прірви. За готівку він не купить нічого корисного».

 

 

Чи можна відповісти на запитання: що таке добро, щастя?

В чому полягає допомога людям?

Кого можна назвати благодійником, доброчинцем, волонтером?

Напевно скільки є людей, стільки буде відповідей і думок. Не варто шукати відповіді у словниках та визначниках, варто розповісти про вчинки цих людей. При цьому волонтерство має своє визначення, тлумачення якого дещо різниться в різних країнах. Так в перекладі з французької volontaire – це доброволець, а в перекладі із латині значення цього слова можна пояснити склавши їх з частин: voluntas (вільне волевиявлення) , volō (бажання, намір). Отож волонтер –  добровільна безкорислива суспільно корисна діяльність, яка може здійснюватись і окремими людьми, і організаціями.

Закон України «Про волонтерську діяльність» визначає її як добровільну неприбуткову соціально спрямовану діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги (безоплатних робіт та послуг). Згідно із цим законом, волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності і ґрунтується на принципах законності, гуманності, рівності, добровільності, безоплатності та неприбутковості.

В Україні зародження волонтерства можна пов’язати з подіями у 2014-го року. Саме Революція Гідності, а потім і війна на Сході об’єднали людей, що підтверджує народна істина «Біда гуртує людей краще, ніж успіх».

Люди допомагали по окремо, групами, родинами, селами. Навіть діти ставали волонтерами, їхня допомога виражалась у моральній підтримці наших воїнів у піснях, малюнках, віршах, ручних роботах. Мабуть жодна людина, не могла встояти осторонь.

 

 

Підтримували волонтерську діяльність викладачі та студенти Буковинського державного медичного університету, а зокрема, фармацевтичного факультету. У найважчий для країни період старались допомагати всім, чим тільки могли. Для госпіталів придбали подушки, постільну білизну та ковдри, поранених забезпечували ліками, реноваторами, плели маскувальні сітки. Викладачі фармацевтичного факультету допомагали виготовляли екстемпоральні лікарські засоби (креми для рук, протигрибкові розчини) для військових.

Новорічно-різдвяні свята – це свята з особливим шармом, сповнені радості, добра та справжніх чудес. Саме в ці дні хотілось дарувати нашим Захисникам святковий настрій та частинку душевного тепла. Викладачі разом із студентами заготовляли Новорічні подарунки. Студенти виготовляли і писали новорічні листівки з привітаннями. В зимовий період зігріти солдата міг теплий чай, тому впродовж року та в період навчально-виробничих практик з фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії студенти заготовляли лікарську рослинну сировину. Власноруч виготовлені фіточаї також потрапляли у зону бойових дій.

Ми сподіваємося, що захисники, хоча б на мить, відчули святковий новорічний настрій, позитивні емоції, радість, по-дитячому всміхнулися, зраділи та згадали рідну домівку.

На жаль воєнні дії на території нашої Батьківщини не припинилися, як і не припиняється волонтерська діяльність.

Саме завдяки українським волонтерам, їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та відданості справі, Україна вистояла й зберегла незалежність.

 

 

 

Однак, чи волонтерська діяльність потрібна лише у воєнний період? Ні. Багато добрих справ можна робити щодня, практично на відстані витягнутої руки. Наша допомога потрібна сиротам, людям похилого віку, одиноким та навіть навколишньому середовищу. Студенти та викладачі БДМУ беруть активну участь у доброчинності та волонтерській діяльності, долучаються до багатьох різних проєктів, акцій, програм для підтримки та допомоги дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; наданні адресної допомоги важкохворим дітям; підтримують благодійну акцію «Святий Миколай – дітям Буковини»; відвідують геріатричні пансіонати та одиноких людей (яким не завжди потрібна матеріальна допомога, а моральна підтримка та увага).

 

Студенти фармацевтичного факультету та коледжу БДМУ долучалися до благодійної акції під керівництвом Олени Кміти у прибиранні «Алеї пам’яті Загиблих Героїв АТО».

Ми впевнені, що участь студентів-фармацевтів у волонтерській діяльності дасть змогу загартувати у наших майбутніх спеціалістах не лише духовні цінності, а й допоможе у їх професійній діяльності. Адже в аптеку звертаються не лише за ліками, а й інколи за моральною підтримкою, де фармацевт повинен вміти вислухати та допомогти відвідувачу зробити правильний вибір, особливо у запобіганні самолікування.

А як допомагає доброчинність волонтеру? На нашу думку допомагає відчувати себе щасливим. Адже, як сказав один мудрець: «Багатий – це не той, хто має багато грошей, а той – хто може чимось поділитися». Не важливо чим, посмішкою, добрим словом, розуміння – і вже однією печаллю на землі стане менше.

Інформацію підготували: професор Олександр ЗАХАРЧУК, доцент Олександра ГОРОШКО та Надія ПАНАСЕНКО

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати