• Українська
  • English
Навчально-наукова лабораторія: важливість її функціонування у медичному університеті

Навчально-наукова лабораторія: важливість її функціонування у медичному університеті

23 квітня у всьому світі відзначають день лабораторій. Сьогодні ми вам розповімо про навчальні та наукові лабораторії БДМУ. Безперечно у закладі вищої медичної освіти обов’язково повинні функціонувати лабораторії для вирішення освітніх наукових та клінічних завдань.

Робота навчально-наукової лабораторії нашого університету спрямована на реалізацію її основних завдань: виконувати дослідження на замовлення як кафедр університету, так і лікувальних установ міста й області.

Наразі в лабораторії атестовано 19 робочих місць біохімічного, клінічного, гістологічного та імуногістохімічного відділів, що дає можливість виконувати 175 біохімічних та імунохімічних досліджень, 25 загальноклінічне дослідження, 17 імуногістохімічних та гістологічні дослідження. Лише за рік діяльності співробітниками лабораторії проведено близько 3 тисяч досліджень для науковців БДМУ, та близько 10 тисяч лабораторних досліджень для громадян міста та області.

Співробітники навчально-наукової лабораторії активно співпрацюють з практичною охороною здоров’я краю як комунальною так і приватної форми власності – налагоджено співпрацю з КУ «Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер», ТОВ «Інститут скринінгу раку», ОКНП «Чернівецьке обласне патологоанатомічне бюро», Чернівецьким обласним відділенням (філією) Комітету з фізичного виховання та спорту, КНП «Чернівецький обласний центр служби крові», «Медичним центром Шарабі», клінікою персоналізованої медицини «Натурель», першою філією Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

Зауважимо, що в університеті функціонують Центр клінічних досліджень; 4 міжкафедральні лабораторії: біохімічна; мікробіологічна; морфологічна; імунологічна; кафедральні лабораторії.

Основним завданням кафедральних лабораторій є забезпечення навчального процесу, а також пробопідготовка (забір біоматеріалу, центрифугування, зберігання біоматеріалу) для проведення подальших досліджень на базі навчально-наукової лабораторії.

 

Напрямками роботи Центру клінічних досліджень є науковий та організаційний супровід клінічних досліджень; консультаційний супровід перевірок баз проведення КД контролюючими органами; попередній аналіз запитів на проведення КД та пошук нових досліджень; моніторинг правової бази.

Основними напрямками досліджень є: дослідження гострого ушкодження нирок; дослідження компонентів антиоксидантної системи захисту (супероксиддисмутаза, каталаза, перекисне окислення ліпідів); дослідження особливостей водно-сольового обміну.

Напрямком досліджень лабораторії кафедри біоорганічної, біологічної хімії та клінічної біохімії є: дослідження антимікробних та протизапальних речовин з групи амонієвих, фосфорнієвих сполук і гетероциклічних похідних азоту; визначення активності глюкозо-6-фосфатази, сорбітолдегідрогенази, алко-гольдегідрогенази, глутатіон-пероксидази, глутатіонтрансферази, вмісту малонового альдегіду, відновленого глутатіону, окиснювальної модифікації білків.

Напрямком досліджень лабораторії кафедри мікробіології та вірусології є: дослідження нових синтетичних сполук антимікробних препаратів у експерименті й клініці (антибактеріальної та антигрибкової активності нових четвертинних амонієвих та фосфонієвих сполук), вивчення й профілактика носійства стафілококів.

Напрямком досліджень лабораторії кафедри імунології, алергології та ендокринології є: імунопрофілактика інфекційних захворювань; імунологічні дослідження рідини ротової порожнини; впровадження рутинних методів оцінки імунного статусу; імунотерапія   використанням високотехнологічних методів імуно-діагностики та розробок генної інженерії.

Напрямком досліджень лабораторії гістології, цитології, ембіології та патологічної анатомії є: цитологічні дослідження рідини ротової порожнини; гістологічні дослідження пульпи, ясен, зуба; імуногістохімічні дослідження пульпи, ясен, зуба.

Лабораторії нашого університету активно розвиваються та дооснащуються новітнім обладнанням задля подальшої ефективної роботи.

Інформацію підготував: завідувач навчально-наукової лабораторії БДМУ доцент закладу вищої освіти Ігор Навчук

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати