• Українська
  • English
Правильне застосування аерозольних інгаляторів – запорука успішного лікування бронхіальної астми

Правильне застосування аерозольних інгаляторів – запорука успішного лікування бронхіальної астми

Щорічно 11 грудня відзначається Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Відповідний день засновано у 1998 році за ініціативи Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я та приурочено до Всесвітньої наради з профілактики та боротьби з астмою, яка проходила в Барселоні.

Бронхіальна астма – захворювання досить поширене, за даними різних медичних досліджень, від неї потерпають до 300 мільйонів мешканців планети. Показники захворюваності на бронхіальну астму досягають 18%. У дітей цей показник коливається в межах 5–10%.

Бронхіальна астма — хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, спричинене значною кількістю клітинних елементів та медіаторів запалення, що призводить до гіперреактивності бронхів, проявляється рецидивуючими симптомами свистячого дихання, скутості у грудній клітці, кашлю, особливо вночі та рано-вранці.

За даними епідеміологічних досліджень в середньому половина пацієнтів з БА не можуть досягти або довгостроково підтримувати контроль БА. Водночас, в нашій країні суттєвим є відсоток  хворих з неконтрольованим перебігом бронхіальної астми, високим ризиком загострень, госпіталізацій та низькою якістю життя. Для вирішення цієї проблеми окрім досягнень фармакотерапії та вартості ліків величезне значення має прихильність хворих до лікування.

Найбільша складність виникає у разі комплексного лікування пацієнтів з коморбідними станами. Здебільшого це хворі похилого віку з поєднаною пульмонологічною та серцево-судинною патологією. Погану прихильність до лікування демонструють пацієнти у разі потреби багаторазового прийому ліків. Так, у разі 4 разового режиму прийому препаратів пацієнти отримують менше ніж 70% від запропонованої дози, а при 5-разового менш ніж 60%. Недостатнє використання ліків спостерігається значно частіше, ніж надмірне.

Згідно з сучасними алгоритмами терапії нападу БА та її підтримуючої терапії препарати рекомендується вводити інгаляційно. Такий спосіб доставки сприяє високій концентрації препарату в дихальних шляхах, зменшує його системні ефекти та знижує загальну дозу препарату. Проте, водночас такий шлях доставки ліків є складним, оскільки неправильна техніка інгаляції не забезпечує надходження адекватної дози препарату в легені. Технічно неправильно виконана інгаляція не тільки суттєво знижує терапевтичну ефективність препарату, але й зумовлює розвиток небажаних явищ. Тобто ефективність інгаляційної терапії на 90 % залежить від правильної техніки інгаляції.

8
7
5
4
3
2
1

До всесвітнього дня хворих на бронхіальну астму було організовано та проведено санітарно-просвітницький захід. Враховуючи вищезазначені дані, з метою навчання пацієнтів правильної техніки інгаляції ліків, студентами 7 групи 6 курсу медичного факультету №1 та доц. Тетяною Дудкою був проведений тренінг-навчання для хворих з бронхіальною астмою терапевтичного відділення ОКНП “Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги”. Пацієнтам проводилося навчання правильної техніки інгаляції аерозольних інгаляторів, студенти розповіли та показали техніку інгаляції.

Варно зазначити, що дотримання техніки інгаляції вимагає навчання пацієнтів та контроль лікарем.

Матеріали підготувала доц. кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Тетяна ДУДКА

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати