• Українська
  • English
У БДМУ за круглим столом обговорили питання вакцинопрофілактики
У БДМУ за круглим столом обговорили питання вакцинопрофілактики

У БДМУ за круглим столом обговорили питання вакцинопрофілактики

У Буковинському державному медичному університеті

3 лютого відбудеться круглий стіл за участю директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Оксани Андрієць, заступника директора Департаменту ОЗ-начальника управління організації та розвитку лікувально-профілактичної допомоги населенню Марії Поліщук, представників ректорату БДМУ, кафедри інфекційних хвороб та епідеміології, кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб та головних позаштатних фахівців Департаменту охорони здоров’я ЧОДА. Темою обговорення було щеплення як профілактика інфекційних хвороб у дітей та дорослих.

Відкрила засідання директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Оксана Андрієць, зазначивши, що вакцинація є єдиним захистом від багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Щорічно у світі завдяки щепленням вдається врятувати понад 3 мільйони життів. Водночас така ж кількість людей на планеті помирає внаслідок інфекційних захворювань, які можна було б попередити за рахунок вакцинації.

Проректор з науково-педагогічної роботи БДМУ Ігор Геруш наголосив на тому, що профілактика хвороб є головною метою системи охорони здоров’я. Вакцинація допомагає попередити багато інфекційних захворювань та врятувати життя. В Україні існує відповідна система вакцинації, однак впродовж останніх років виникла низка проблем щодо імунізації, насамперед, дитячого населення.

Під час круглого столу учасники обговорили актуальні питання щеплень від поліомієліту, кашлюку, правця, сказу, дифтерії, туберкульозу та вірусного гепатиту В. Зокрема, в.о. завідувача кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Юрій Рандюк зазначив, що найбільш надійним, швидким і бюджетним методом попередження захворювань є профілактичні щеплення. Вакцини, які використовуються для профілактики і лікування різних захворювань, є значно безпечнішими, аніж деякі ліки (Аспірин, Колдфлю тощо), які часто вживаємо самостійно, без призначення лікаря. Після профілактичного щеплення ускладнення виникають дуже рідко. Тому не варто плутати їх з поствакцинальною реакцією, яка не шкідлива, а навпаки, є показником вироблення імунітету.

Про важливість профілактичних щеплень розповіла професор кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Лоріна Іванова. «Вірус грипу з максимальним ефектом вражає специфічні групи ризику. Це – хворі на цукровий діабет, хворі з бронхіальною астмою, з серцево-судинними захворюваннями, вагітні жінки, діти, люди з надмірною масою тіла, медичні працівники. Один з найбільш ефективних способів профілактики грипу є вакцинація», – пояснила фахівець.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати