• Українська
  • English
Співробітники БДМУ стали делегатами Національного з’їзду фармацевтів
Співробітники БДМУ стали делегатами Національного з’їзду фармацевтів

Співробітники БДМУ стали делегатами Національного з’їзду фармацевтів

Упродовж 13-16 вересня 2016 р. у м. Харків на базі Національного фармацевтичного університету відбувся VIII Національний з’їзд фармацевтів України, у роботі якого прийняло участь близько 500 делегатів та більше 1000 гостей.

 

Від Буковинського державного медичного університету делегатами з’їзду були обрані та прийняли активну участь у науково-практичних симпозіумах, дискусіях, майстер-класах та семінарах-тренінгах завідувач кафедри фармації доцент Олег Геруш та завідувач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії професор Олександр Захарчук.

Рішення VIII Національного з’їзду фармацевтів України

Одним із головних завдань фармацевтичного сектору галузі охорони здоров`я України є забезпечення населення якісними, ефективними і доступними ліками, надання фармацевтичної допомоги, збереження потенціалу здоров`я і працездатності українського народу. Фармацевтична галузь посідає значне місце в економіці України, є важливим сегментом національного ринку, багато в чому визначає національну і оборонну безпеку країни, відрізняється великою наукоємною і розвиненою кооперацією.

Сьогодні ситуація на фармацевтичному ринку України мотивує до реструктуризації галузі, переходу на технічні стандарти Європейського Союзу, заохочення транснаціональних корпорацій до налагоджування виробництва на території України, переорієнтації експорту українських виробників з ринків країн з перехідною економікою до країн Західної, Центральної і Східної Європи, посиленню конкурентоспроможності.

В Україні кількість аптек вдвічі більша, ніж у Німеччині, Великобританії, Італії, втричі більша, ніж у Данії, в 5 разів більша, ніж в Австрії (в перерахунку на 100 тис. населення). Серед обов’язкових умов відкриття аптечних закладів цих країн є можливість виготовлення ліків. В Україні виготовлення лікарських препаратів на кожні 100 тис. населення передбачено у 0,81 аптеці, що становить «аж» 2% загальної кількості українських аптечних закладів.

Виходячи з обговорення питань вищої фармацевтичної освіти, VIIІ Національний з’їзд фармацевтів України прийняв нову концепцію та стандарт вищої освіти України галузі знань «Охорона здоров’я» спеціальності «Фармація»

Ініціювати створення громадської організації науковців організаційно-економічного напрямку для захисту своїх професійних інтересів з метою підготовки таких фахівців, які б відповідали світовим стандартам фармацевтичної освіти, кращим вітчизняним традиціям підготовки провізорів для надання якісної фармацевтичної допомоги населенню та покращення матеріального стану роботодавців, що позитивно позначиться на економіці держави загалом.

При підвищенні кваліфікації провізорів, об’єднати спеціальність «Загальна фармація» та «Організація і управління фармацією», що дасть змогу раціонально використовувати кадри в аптеці, зокрема при призначенні на посаду завідувача і заступника завідувача аптеки чи аптечного складу.

3апровадити додаткову підготовку провізорів в галузі фармацевтичної інформатики. Для цього запровадити цикли тематичного удосконалення для фармацевтичних спеціалістів з питань опрацювання елементів комп’ютеризації обліку руху лікарських засобів.

З урахуванням стрімкого зростання обсягу інформації з фармакології, появою на фармацевтичному ринку значної кількості нових лікарських препаратів і принципово нових груп препаратів, постійного зростання значення фармакологічної підготовки у професійній компетенції фахівця фармації, вийти в МОЗ України з пропозицією значно (у 1,5 рази – до 15 кредитів) збільшити час вивчення фармакології на фармацевтичних факультетах. Посилити викладання питань, пов’язаних з парафармацевтичними товарами.

Відмінити заочне навчання провізорів за умовами, що існують введення заочного навчання тільки після закінчення фармацевтичного коледжу та трьох років практичної роботи.

Для забезпечення високого рівня постійної практики студентів з аптечної технології ліків, фармацевтичного аналізу, організації та економіки фармації, фармацевтичної опіки, тощо, а також з метою підвищення популярності фармацевтичних закладів освіти, вважати доцільним створення навчально-виробничих аптек при всіх ВНЗ, які готують провізорів.

Запровадити щорічні Всеукраїнські олімпіади студентів з міжнародною участю з окремих предметів під егідою Фармацевтичної асоціації.

Узгодити наказ МОЗ України від 29.03.2002 № 117 «Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 «Охорона здоров’я» з наказами МОЗ України від 28.10.2002 № 385 та від 12.12.2006 № 818 внесенням змін в наступні розділи наказу № 117: «Керівники» п.4 Завідувач аптеки (аптечного закладу): в кваліфікаційних вимогах спеціальність «Провізор загального профілю» замінити на «Загальна фармація», спеціалізація за фахом «Провізор-організатор» на «Організація і управління фармацією»; Професіонали в галузі фармація Провізор: в кваліфікаційних вимогах спеціальність «Провізор загального профілю» замінити на «Загальна фармація», спеціалізація за фахом «Провізор-косметолог» виключити; Професіонали в галузі фармація Провізор-аиалітик: в кваліфікаційних вимогах спеціальність «Провізор загального профілю» замінити на «Загальна фармація», спеціалізація за фахом «Провізор-аналітик» – на «Аналітично-контрольна фармація»; Професіонали в галузі фармація Провізор-косметолог: в кваліфікаційних вимогах спеціалізація за фахом «Провізор-косметолог» замінити на «Загальна фармація»).

Партнерство роботодавців та ВНЗ

Національне законодавство обмежує сфери діяльності і кар’єрний ріст клінічних провізорів. Потрібно порушити питання про збереження підготовки таких фахівців для аптечних закладів, а з реформуванням фармацевтичної освіти не загубити підготовку таких кадрів. Привести нормативно-правову базу у відповідальність і відрегулювати можливість працевлаштування клінічного провізора в аптеці і в клініці, та створити умови для кар’єрного ростру таких фахівців.

Налагодити співпрацю роботодавців і навчальних закладів для формування навчальних програм, програм стажування та проходження навчальної практики, залучати роботодавців до планування навчального процесу; укладати договори про працевлаштування випускників на перше робоче місце.

Терміново внести зміни в «Положення про проведення іспитів на передатестаційних циклах», яке затверджене наказом МОЗ України від 18.05.94р. №73 (зі змінами.). «Шкала значень різних видів діяльності лікарів (провізорів) у період між передатестаційними циклами» вищевказаного Положення морально застаріла та є абсолютно непрофесійною. Вказана Шкала взагалі не враховує роботу провізорів-організаторів в Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та її обласних відділеннях, не враховує роботу провізорів в професійних громадських організаціях. Вищевказане Положення фактично зруйнувало професійну систему здобуття провізорами відповідних кваліфікаційних категорій. Якщо терміново не будуть внесені зміни у вищевказане Положення, то провізори України взагалі перестануть здобувати відповідні кваліфікаційні категорії.

Визначити державні вищі медичні і фармацевтичні навчальні заклади І-ІV рівня акредитації, які будуть проводити підготовку та підвищення кваліфікації осіб, які зобов’язані надавати домедичну допомогу відповідно до законодавства про освіту за програмами, затвердженими МОЗ і погодженими з МОН. На виконання СГД вимог наказу МОЗ України від 16.06.2014 р. № 398 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати