• Українська
  • English
Навчально-дослідні фармакогностичні ділянки БДМУ
Навчально-дослідні фармакогностичні ділянки БДМУ

Навчально-дослідні фармакогностичні ділянки БДМУ

ПІДГОТОВКА ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ФАХІВЦІВ. Стрімке зростання інтересу до використання лікарських рослин як перспективних джерел сировини для створення нових лікарських засобів призвело до глибшого вивчення рослинного світу та розширення арсеналу фітопрепаратів на фармацевтичному ринку України.

При цьому, однією з профільних фармацевтичних дисциплін у підготовці фармацевтів та провізорів, яка забезпечує майбутньому фахівцю глибокі знання лікарських рослин, лікарської рослинної сировини, раціонального природокористування ресурсами лікарських рослин, їх охорони та відтворення є фармакогнозія.

На навчально-дослідних ділянках студенти освоюють основні прийоми вирощування лікарських рослин, здійснюють їх гербаризацію, проводять диференціацію від можливих домішок, визначають тотожність свіжозібраної лікарської рослинної сировини за морфологічними ознаками, використовуючи визначники сировини, мають можливість ознайомитися з правилами раціонального збору, первинної обробки, сушіння, упакування та зберігання.

Для кращого засвоєння знань та відпрацювання практичних навичок з дисципліни і підготовки висококваліфікованих спеціалістів у Буковинському державному медичному університеті у вересні 2009 р. було створено дві навчально-дослідні фармакогностичні ділянки з вирощування лікарських рослин: при кафедрі фармації по вул. Целана, 9 та в спортивно-оздоровчому таборі Буковинського державного медичного університету “Здоров’я” (с. Репуженці Заставнівського р-ну) загальною площею відповідно 200 м2 та 300 м2, на яких зростає більше 40 видів лікарських рослин, серед яких трав’янисті рослини, дерева, кущі та напівкущі.

На навчально-дослідних ділянках здійснюється практична підготовка студентів фармацевтичного факультету спеціальностей “Фармація” та “Клінічна фармація” з фармакогнозії, де вони освоюють основні прийоми вирощування лікарських рослин, здійснюють їх гербаризацію, проводять диференціацію від можливих домішок, визначають тотожність свіжозібраної лікарської рослинної сировини за морфологічними ознаками, використовуючи визначники сировини, мають можливість ознайомитися з правилами раціонального збору, первинної обробки, сушіння, упакування та зберігання.

Під час вивчення дисципліни “Ресурсознавство лікарських рослин” студенти на ділянках освоюють основи агротехніки, культивування основних лікарських рослин, здійснюють визначення запасів лікарської рослинної сировини в природних умовах, використовуючи методи облікових ділянок, проективного покриття, модельних екземплярів тощо.

Таким чином, навчально-дослідні фармакогностичні ділянки займають важливе місце у навчально-виховному процесі підготовки фармацевтів і провізорів, адже саме тут вони роблять перші кроки до пізнання такого різноманітного та багатого рослинного світу, пізнають невичерпність його ресурсів, можуть долучитися до вивчення лікувальних властивостей лікарських рослин.

Матеріал підготувала: Аліна Паламар, асистент кафедри фармації БДМУ

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати