• Українська
  • English
День боротьби з розсіяним склерозом
День боротьби з розсіяним склерозом

День боротьби з розсіяним склерозом

КРУГЛИЙ СТІЛ. Вже традиційно наприкінці травня ми згадуємо про хворобу, яка у свідомості багатьох асоціюється аж ніяк не з інвалідністю. У розмовній мові “склерозом” часто називають порушення пам’яті в літньому віці, хоча сам термін “розсіяний склероз” не має жодного відношення ні до старечого “склерозу”, ні до зниженої уваги.

Розсіяний склероз – діагностика та лікування

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з розсіяним склерозом на кафедрі нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Буковинського державного медичного університету проведено “круглий стіл” Розсіяний склероз – діагностика та лікування”.

В заході взяли участь викладачі кафедри, практичні лікарі та лікарі-інтерни. Розглянуто питання ранньої діагностики розсіяного склерозу, фахівці ділилися досвідом із власної клінічної практики стосовно даного питання. Особливу увагу було приділено клінічним симптомам, які можна виявити у пацієнта ще до постановки діагнозу.

В ході дискусії прийшли до думки про необхідність тісної міжгалузевої співпраці неврологів, сімейних лікарів, офтальмологів, урологів для виявлення ранніх симптомів та якнайшвидшого призначення превентивного лікування розсіяного склерозу.

Зазаначимо, що Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом відзначають у багатьох країнах світу: проходять наукові конференції та симпозіуми, концертні програми, відбуваються велопробіги, проводяться футбольні матчі, а в горах штурмують вершини. Цей день був організований для того, щоб хворі зрозуміли, що їх проблеми хвилюють багатьох людей на землі, вони не самотні у своїй боротьбі з хворобою і щоб спільними зусиллями всіх, хто до них виявився не байдужий, ці проблеми знаходили своє рішення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, з-поміж усіх неврологічних захворювань основною причиною стійкої інвалідизації осіб молодого віку є саме розсіяний склероз.

Через 10 років від початку захворювання 30-37% хворих здатні пересуватися лише зі сторонньою допомогою, 50% мають труднощі у виконанні професійних обов’язків, понад 80% змушені змінити роботу. Через 15 років лише 50% хворих зберігають здатність працювати, обслуговувати себе і вільно пересуватися без сторонньої допомоги.

Матеріал підготував: Олександр Жуковський, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати