• Українська
  • English
Онлайн семінар-тренінг «Пробіотики в неонатальній практиці»
Онлайн семінар-тренінг «Пробіотики в неонатальній практиці»

Онлайн семінар-тренінг «Пробіотики в неонатальній практиці»

11 листопада на базі кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ та МКМУ «Клінічний пологовий будинок №2» м. Чернівці був проведений on line семінар для лікарів неонатологів на тему: «Пробіотики в неонатальній практиці».

Організаторами заходу виступили ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України», Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика та Асоціація неонатологів України. Ініціаторами участі в on line семінарі лікарів Чернівецької області були професор кафедри педіатрії, неонатолоії та перинатальної медицини БДМУ д.м.н., професор Годованець Ю.Д. та головний позаштатний неонатолог Департаменту ОЗ та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА Кузьменко Л.М. У семінарі прийняли участь лікарі-неонатологи родопомічних та ЛПЗ м.Чернівці та Чернівецької області, лікарі-інтерни та лікарі-слухачі циклу спеціалізації за фахом «Неонатологія».

Зі вступним словом виступила директор з перинатальної медицини ДУ «ІПАГ НАМНУ», професор, д.м.н. Знаменська Т.К., яка зазначила невирішені питання профілактики, діагностики та лікування порушень біоценозу у новонароджених дітей, особливо народжених раніше фізіологічного терміну гестації. Завідувач кафедри неонатології НМАПО ім. П.Л. Шупика, головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Неонатологія», професор, д.м.н. Шунько Є.Є. звернула увагу на можливих шляхах відновлення дисбіотичних порушень у дітей, які перебувають у відділеннях інтенсивної терапії.

З доповіддю на тему: «Дисбіоз і дитячі коліки у новонароджених: сучасні підходи» виступив провідний науковий співробітник ДУ «ІПАГ НАМНУ», д.м.н. професор Батман Ю.А., який представив новітні погляди на етіологію та патогенез розвитку кишкових колік у дітей, а також профілактичні та лікувальні заходи при функціональних порушеннях кишечника. Завідувач кафедри педіатрії №1 ДВНЗ «Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова», д.м.н., професор Яблонь О.С. у доповіді  «Мікробіота ? зміна уявлень про дисбіоз» довела до відома учасників семінару сучасні дані наукової літератури щодо взаємовідносин між макроорганізмом людини та колоніями мікроорганізмів, а також механізми розвитку порушень мікробіотичного стану у новонароджених дітей. Проблеми профілактики та лікування новонароджених з клініко-параклінічними проявами некротичного ентероколіту, з урахуванням вимог доказової медицини, представила професор кафедри госпітальної педіатрії № 2 і неонатології ДВНЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» д.м.н., професор Мавропуло Т.К. у доповіді «Некротичний энтероколіт новонароджених. Проблема профілактики і лікування». Доцент кафедри неонатології НМАПО ім. П.Л. Шупика, к.м.н., доцент Костюк О.А. у доповіді «Неонатальний сепсис. Сучасні підходи до діагностики та лікування» звернула увагу слухачів на питання профілактики, діагностики та лікування раннього та пізнього неонатального сепсису, а також особливості призначення пробіотичних препаратів у дітей з екстремально малою масою тіла при народженні.  Сучасні наукові дані щодо етіології, патогенезу та напрямків профілактики алергічних захворювань у дітей представив завідувач кафедри педіатрії №1 з пропедевтикою і неонатологією ДВНЗ «Українська медична стоматологічна академія», д.м.н. професор Похилько В.І. у доповіді «Роль про- і пребіотиків в первинній профілактиці алергії у дітей з позиції доказової медицини».

У якості експертів за тематикою семінару виступили: чл.-кор. НАМН України, завідувач кафедри педіатрії № 1, неонатології та біоетики Одеського національного медичного університету  д.мед.н., професор Аряєв М.Л., професор кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Буковинського державного медичного університету, д.м.н., професор Годованець Ю.Д.,  завідувач кафедри педіатрії №2 ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського» д.м.н., професор Г.А.Павлишин. Щодо тематики представлених доповідей було зазначено актуальність проблеми дисбіотичних порушень у дітей, необхідність уточнення термінології,  узагальнення підходів щодо діагностики та лікування, а також, доцільності продовження наукових досліджень у даному напрямку.

Проведення семінарів з використанням on line технологій за участю провідних спеціалістів – науковців та лікарів практичної охорони здоров’я є ефективним елементом дистанційного навчання, який надає змогу лікарям неонатологам отримати сучасну інформацію в режимі безперервної медичної освіти, сприяти підвищенню їх професійної підготовки, а також обмінятися думками стосовно можливостей впровадження новітніх технологій надання допомоги новонародженим у різних регіонах України.

Матеріал підготували: д.м.н., професор Годованець Ю.Д., к.м.н. Бабінцева А.Г. 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати